Sociálne siete a ich kontrola.
StoryEditor

Šokujúce rozhodnutie súdu. Obmedzovala americká vláda sociálnym sieťam slobodu prejavu?

05.07.2023, 11:00
Autor:
ČTKČTK

Mala sa toho dopustiť keď s mediálnymi spoločnosťami rokovala o odstránení niektorých príspevkov na sieťach, ktoré šírili dezinformácie ohľadom očkovania pri pandémii koronaviru alebo ohľadom volebných výsledkov.

Zástupcovia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena a niektoré vládne úrady nesmú komunikovať s predstaviteľmi sociálnych sietí ohľadom obsahu zverejnených príspevkov. Súdnym príkazom o tom rozhodol louisiansky sudca Terry Doughty. Konečný verdikt v prípade sa ešte len očakáva, rozhodnutie však predstavuje významný míľnik v medzistraníckom spore ohľadom miery, do akej by vláda mala zasahovať do obsahu na sociálnych sieťach, píše list The Washington Post (WP).

Súdny príkaz vydal Doughty v rámci sporu, ktorý otvorila dvojica republikánskych najvyšších prokurátorov z Louisiany a Missouri Jeff Landry a Andrew Bailey. Americká vláda podľa nich "donebovolajúcim spôsobom porušovala prvý dodatok ústavy" (teda o slobode prejavu), keď s mediálnymi spoločnosťami rokovala o odstránení niektorých príspevkov na sieťach, ktoré šírili dezinformácie ohľadom očkovania pri pandémii koronaviru alebo ohľadom volebných výsledkov.

Sudca, ktorého do funkcie vymenoval republikánsky exprezident Donald Trump, uviedol, že Landy a Bailey predložili materiály, ktoré majú preukazovať, že Biely dom a vládne úrady sa podieľali na potláčaní slobody prejavu na základe obsahu, píše WP. Súdny príkaz obsahuje isté výnimky, za ktorých môže vláda so sieťami o obsahu komunikovať, napríklad aby ich informovala o ohrození národnej bezpečnosti, kriminálnej činnosti alebo snahe zastrašovať niektorých voličov, aby neodovzdali svoj hlas.

Zástupca Bieleho domu podľa agentúry Reuters uviedol, že sa rozhodnutím sudcu zaoberá a ministerstvo spravodlivosti "zváži svoje možnosti". Spoločnosť Google, ktorá sa súdny spor týka aj, na žiadosť WP o komentár nereagovala. Materská spoločnosť Facebooku Meta vec komentovať odmietla a Twitter reagoval automatickou správou, ktorá obsahovala emotikon exkrementu, píše denník.

Súdny príkaz priamo ovplyvní činnosť ministerstva spravodlivosti, zahraničia, zdravotníctva i federálneho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uvádza WP. Podľa agentúry Reuters sudca uviedol, že vládne úrady, vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), nesmú komunikovať so spoločnosťami prevádzkujúcimi sociálne médiá "za účelom naliehania, povzbudzovania a vyvíjania nátlaku na odstránenie, vymazanie alebo obmedzenie obsahu", ktorý neprekračuje rámec slobody prejavu podľa prvého dodatku ústavy.

Rozhodnutie je kľúčovým míľnikom v rokoch dlhom medzistraníckom spore ohľadom slobody prejavu na sociálnych sieťach. Republikáni tvrdia, že snahy mediálnych spoločností zamedziť šíreniu dezinformácií o verejnom zdraví a voľbách vyústili do nespravodlivej cenzúry ich politických postojov. Demokrati naproti tomu hovoria, že spoločnosti nezašli v dohľade nad obsahom v záujme ochrany demokratických inštitúcií dostatočne ďaleko.

Prokurátori Landry a Bailey svoje argumenty stavajú na množstve e-mailovej aj inej komunikácie medzi vládou a mediálnymi spoločnosťami. Vláda podľa nich začala systematicky zasahovať do obsahu na sociálnych sieťach v roku 2017, keď bol v Bielom dome Trump. Komunikácia medzi vládou a technologickými firmami ohľadom obsahu podľa prokurátorov zintenzívnila v roku 2020 v reakcii na bujúcu pandémiu koronaviru a "skokovo sa urýchlila" po tom, ako v Bielom dome zasadol Joe Biden, ktorý aktívne tlačil na technologické spoločnosti, aby odstraňovali príspevky, ktoré šírili dezinformácie o očkovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
11. máj 2024 11:02