StoryEditor

Exkluzívne: Prinášame podrobnosti a fotky z natáčania vianočnej rozprávky RTVS

11.07.2023, 16:50

Slovenský a český verejnoprávny vysielateľ aktuálne pripravujú nový rozprávkový príbeh Tri zlaté dukáty. Tvorcov zaviedlo natáčanie na zaujímavé lokácie ako Oravský podzámok či Zuberec.

Televízni diváci počas Vianočných sviatkov čakajú okrem populárnych Troch orieškov pre Popolušku s legendárnou Lubušou Šafránkovou a iných klasických rozprávok, ale bažia aj po nových príbehoch. RTVS sa aj preto snaží divákom vyhovieť a priniesť im nový čarovnú rozprávku. Tento rok voľba padla na počin s názvom Tri zlaté dukáty, ktorému ale museli zmeniť meno na režisérskej stoličke.   

„Režijná koncepcia nadväzuje na pôvodný autorský zámer profesora Stanislava Párnického nakrútiť štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ako je častým pravidlom, ale v dedinskom prostredí, sviežo, nápadito a s ľahkosťou,“ dozvedeli sme sa z vedenia verejnoprávnej televízie.

image

Tri zlaté dukáty.

Mayo Hirc
A keďže ešte pred začatím nakrúcania vstúpila do príprav smutná udalosť a to nečakané úmrtie známeho rešiséra, produkcia hľadala za neho adekvátnu náhradu. A zverili pretavenie scenára do krásnej filmovej podoby do overených rúk úspešnej režisérky Marianny Čengel Solčanskej. Tá teda prevzala žezlo po Stanislavovi Párnickom a dozvedeli sme sa, že rozprávka bude venovaná zosnulému Párnickému.

Stavili na mladé talenty

Do hlavných úloh obsadili mladých talentovaných a neopozeraných hercov Katarínu Krajčovičovú a Ladislava Bédiho. Obaja majú zatiaľ viac skúseností s divadlom, ale užívajú si to aj pred kamerami. Zaujímavosťou je, že Ladislav Béci predtým než dokončil VŠMU a začal účinkovať v Slovenskom národnom divadle, po boku Dušan Jamricha či Jána Koleníka, hrával vrcholovo futbal.

image

Hervi v hlavnýhc úlohách Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi.

Mayo Hirc
V rozprávke sa sa objaví aj herecký manželský pár Zuzana Norisová a Ondrej Kovaľ, ale vo filme manželovv hrať nebudú. V rozprávke bude účinkovať aj hviezda dobového seriálu Dunaj, k vašim službám Lesana Krausková, ale aj herci Jozef Vajda, Marián Labuda, Juraj Hrčka, či česká populárna herečka Jitka Čvančarová.

A na aký príbeh sa môžete tešiť v novinke O troch dukátoch?

Juraj je statočný pastier oviec z malej dediny. V malej  chalúpke sa tlačí s bratom Ondrom a jeho tehotnou ženou Zuzkou. Kvôli zdieraniu zámockého pána Blažeja vidí Juro svoju jedinú možnosť v ceste do sveta. Na svoj sen si šetrí a s pomocou miestneho učiteľa, ktorý ho učí písať a čítať.

image

Tri zlaté dukáty.

Mayo Hirc
Všetko plynie podľa jeho predstáv, lenže do jeho osudu zasiahnu dve ženy: jednou je zaľúbená krčmárska dcéra Kata, ktorá  si vysníva Juraja za svojho ženícha a tou druhou je Júlia. Júlia je zakliata zámocká pani, ktorú pred 300 rokmi zakliali mocichtiví príbuzní, aby sa zmocnili jej titulu a majetku.

Júlia je odsúdená zjavovať sa iba každých sto rokov, kým sa nenájde niekto, kto ju za zlatý dukát odkľaje. Ten niekto však dukát nesmie minúť, inak Júlia zase zmizne. To sa už dva krát aj stalo. Vo chvíli, kedy uplynulo tristo rokov, zjaví sa Júlia s posledným dukátom a poslednou šancou na záchranu práve Jurajovi.

image

Tri zlaté dukáty.

Mayo Hirc
Dúfa, že to bude práve on, komu sa ju podarí odkliať. Juraj si však chce za dukát kúpiť lístok na loď do Ameriky, kde chce začať nový život. Preto ho od Júlii príjme a myslí si, že tým je vec vybavená. Júlia je akože odkliata a obaja môžu ísť svojou cestou. Ani vo sne mu nenapadne, že jeho starosti s touto záhadnou dievčinou sa len začínajú.

image

Tri zlaté dukáty.

Mayo Hirc

Vizitka rozprávky Tri zlaté dukáty: 

Režisér:   Marianna Čengel Solčanská

Hlavný kameraman:   Ivan Finta

Producentka Dayhey:   Silvia Panáková

Producentka RTVS:   Zuzana Balkóová

Dramaturg:   Dana Garguláková

Šéfdramaturg RTVS:   Jana Kákošová

Architekt:   Braňo Mihálik

Kostým. výtvarníčka:   Lucia Šedivá

Umelecký maskér:   Vladimír Wittgruber, Romana Šiškivá, Soňa Kováčová, Simona Kyjevská

Koproducenti:   RTVS, Česká televize, Dayhey s.r.o.

Hrajú:   Katarína Krajčovičová, Ladislav Bédi, Lesana Krausková, Jitka Čvančarová, Jana Hubinská, Michal Isteník, Jozef Vajda, Ondrej Kovaľ, Juraj Hrčka, Marián Labuda ml., Lukáš Pelč, Zuzana Norisová.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 09:30