StoryEditor

Svet Harryho Pottera v smútku! Zomrel predstaviteľ Albusa Dumbledora

28.09.2023, 14:47
Autor:
ČTKČTK

Herec Michael Gambon sa bohužiaľ už nikdy neposadí na stoličku riaditeľa Rokfortskej strednej školy čarodejníckej.

Zomrel britsko-írsky herec Michael Gambon, predstaviteľ riaditeľa Dumbledora vo filmovej sérii o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Oceňovaný divadelný a filmový herec, ktorého britská kráľovná Alžbeta II. pasovala na rytiera, zomrel v nemocnici. Mal 82 rokov. S odvolaním sa na vyjadrenie rodiny o tom dnes informoval denník The Guardian.

image

Albus Dombledore.

"Michael, milovaný manžel a otec, zomrel pokojne v nemocnici so svojou ženou Anne a synom Fergusom po boku. Prekonal zápal pľúc," uviedla rodina a požiadala o rešpektovanie súkromia.

Rodák z Dublinu odišiel za prácou do Londýna. Venoval sa ochotníckemu divadlu a uspel v konkurze do Londýnskeho národného divadla Old Vic, kde spolupracoval s Laurencom Olivierom. Shakespearovský herec Gambon bol nominovaný na ceny Emmy a Zlatý glóbus za stvárnenie amerického prezidenta Lyndona Johnsona v televíznom filme Cesta do vojny. Hral aj vo filmoch Gosford Park a Ospalá diera. V roku 1998 bol povýšený do šľachtického stavu.

image

Harry Potter a Albus Dumbledore.

V úlohe riaditeľa kúzelníckej školy v Rokforte nahradil Gambon Richarda Harrisa. Ten bol profesorom Dumledorom v prvých dvoch dielach Harryho Pottera, ale v októbri 2002 zomrel na rakovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. máj 2024 03:11