StoryEditor

Všetko je inak. Vynútený odídenec Altman sa vráti na pozíciu šéfa spoločnosti OpenAI

22.11.2023, 11:06
Autor:
ČTKČTK

Naopak, zmení sa správna rada firmy. "Veríme, že je to prvý zásadný krok na ceste k stabilnejšiemu, informovanejšiemu a efektívnejšiemu riadeniu," tvrdí šéf Microsoftu.

Sam Altman sa vráti na pozíciu šéfa spoločnosti OpenAI. Na sieti X to dnes oznámila firma. Správna rada ho prekvapivo odvolala v piatok a svoj krok zdôvodnila tým, ako s ňou komunikuje. V pondelok na uvoľnenú pozíciu dočasne vymenovala bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara. Altman prešiel do Microsoftu, ktorý OpenAI podporuje. Väčšina zamestnancov OpenAI následne pohrozila odchodom, ak celá správna rada nerezignuje a Altman sa nevráti. Za jeho návrat lobovali aj významní investori.

"V zásade sme dosiahli dohodu, že sa Sam Altman vráti do spoločnosti OpenAI ako generálny riaditeľ s novou správnou radou," uviedla na sieti X firma OpenAI.

Spoločnosť súhlasila s čiastočným obmenením správnej rady. Agentúry zatiaľ informujú, že v nej zasadnú šéf podniku Salesforde Bret Taylor, ktorý sa okrem iného podieľal na vývoji aplikácie Google Maps, ďalej bývalý americký minister financií Lawrence Summers a šéf spoločnosti Quora Adam D‘Angelo, ktorý bol členom aj predchádzajúcej správnej rady a podľa agentúry Bloomberg sa zúčastnil rokovaní o Altmanov návrat.

image

Logo OpenAI. 

REUTERS
"Milujem OpenAI a všetko, čo som v posledných dňoch urobil, slúžilo tomu, aby som udržal tento tím a jeho poslanie pohromade. Keď som sa v nedeľu večer rozhodol pripojiť k Microsoftu, bolo jasné, že to bola pre mňa aj pre tím tá najlepšia cesta. S novou správnou radou a podporou šéfa Microsoftu sa teším, keď sa vrátim do OpenAI a nadviažem na naše silné partnerstvo s Microsoftom," napísal dnes na platforme X Altman.

"Zmeny v správnej rade spoločnosti OpenAI nás tešia. Veríme, že je to prvý zásadný krok na ceste k stabilnejšiemu, informovanejšiemu a efektívnejšiemu riadeniu," reagoval na tej istej sociálnej sieti šéf Microsoftu Satya Nadella. Microsoft do OpenAI podľa rôznych médií investoval zrejme až 13 miliárd dolárov (viac ako 11,8 miliárd eur) a má práva na jeho technológiu. Nadella už v pondelok vo viacerých rozhovoroch uviedol, že proti návratu Altmana do OpenAI nič nemá, ak sa vyrieši problematické riadenie firmy.

Spoločnosť OpenAI zhruba pred rokom uviedla na trh svojho chatbota ChatGPT, čo spustilo všeobecný záujem o generatívnu umelú inteligenciu a súťaženie technologických firiem v tomto sektore. Termínom generatívna umelá inteligencia sa označujú systémy, ktoré na základe tréningu na obrovskom množstve dát dokážu vytvárať zdanlivo originálne výstupy vo forme textov či obrázkov v reakcii na zadanie užívateľa.

Altman bol tvárou vzostupu spoločnosti OpenAI a mnohí ho považujú za symbol celého sektora umelej inteligencie, napísal server BBC. Altman okrem iného vypovedal pred americkým Kongresom v rámci vypočutia, ktoré sa zaoberalo príležitosťami a rizikami spojenými s AI.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. máj 2024 10:27