StoryEditor

Google premenoval svoju chatovaciu službu s umelou inteligenciou Bard na Gemini

09.02.2024, 10:25
Autor:
ČTKČTK

Americký gigant zároveň uviedol dve novinky, ktorými sú platená verzia Gemini Advanced a mobilné aplikácie pre Android. Aplikácia pre iOS bude dostupná v priebehu niekoľkých týždňov.

Internetová firma Google premenovala svoju chatovaciu službu Bard na Gemini, čo je model umelej inteligencie (AI), ktorý Bard využíva. Bard je od februára dostupný aj v slovenčine. České zastúpenie Google to uviedlo na svojom blogu.

„Od minulého roka, kedy sme spustili službu Bard, ju ľudia po celom svete začali aktívne používať na spoluprácu s AI. Využívajú ju napríklad pri príprave na pracovné pohovory, na hľadanie chýb v kóde alebo ako pomocníka pri brainstormingu. Naším cieľom u Barda vždy bolo poskytnúť používateľom priamy prístup k AI modelom, pričom Gemini je teraz našou najvýkonnejšou rodinou týchto systémov. Aby sme tento cieľ reflektovali, Bard odteraz ponesie meno Gemini," uviedol Google.

Google zároveň uviedol dve novinky, ktorými sú platená verzia Gemini Advanced a mobilné aplikácie pre Android. Aplikácia pre iOS bude dostupná v priebehu niekoľkých týždňov.

image

Bard sa mení na Gemini.

Gemini Advanced je k dispozícii prostredníctvom nového predplatného Google One AI Premium a to v angličtine všade, kde je v súčasnej dobe dostupné predplatné Google One AI Premium Plan, teda v 150 krajinách vrátane Slovenska. Cena predplatného je 19,99 USD (približne 18,50 eura) mesačne, pre slovenský trh bola stanovená na 22 eur mesačne, pričom dva mesiace majú záujemcovia zadarmo na vyskúšanie. Zákazníci v rámci balíčka získajú aj dva terabajty priestoru v cloudovom úložisku. Firma plánuje postupné rozšírenie aj do ďalších jazykov.

Z Duetu AI sa stane Gemini pre Google Workspace a pre Google Cloud. Používatelia s predplatným Google One AI Premium budú môcť používať Gemini v Gmaile, Dokumentoch, Tabuľkách, Prezentáciách av službe Meet.

"Práve spustená prvá verzia Gemini Advanced odráža naše najnovšie pokroky v tom, ako AI uvažuje a bude sa naďalej zdokonaľovať," dodali zástupcovia Googlu.

Zmena názvu je podľa technického riaditeľa technologickej firmy OR-CZ Jana Kelči určite dobrým krokom pre väčšiu prehľadnosť AI produktov od Googlu. "Premenovanie sprevádza aj príchod nových platených verzií, ktoré ponúknu pokročilé funkcie na špičke súčasného vývoja služieb na báze umelej inteligencie. To umožní lepšie konkurovať zavedeným nástrojom, ako je ChatGPT a ďalším," povedala Kejči.

Platená verzia je jednou z najväčších odpovedí Googlu na aktivity spoločnosti Microsoft a jej partnera OpenAI, upozornila agentúra Reuters. Microsoft nedávno oznámil konkurenčné predplatné služieb AI v programoch Word a Excel. Obe predplatné stoja v USA 20 USD mesačne. Google dúfa, že sa mu podarí získať náskok vďaka veľkej základni majiteľov smartfónov s operačným systémom Android.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 14:58