Pribudnú na Slovensku nové slovenské stanice, ktoré k nám prinesie česká mediálna skupina Prima?
StoryEditor

Markíza a Jojka by mali byť v pozore. Česká Prima má silný zálusk na slovenský trh

23.02.2024, 11:24
Autor:
redred

Televízna skupina Prima chce finančne viac vyťažiť zo svojich relácií vysielaných u nás a podľa českých médií by mala na Slovensko priniesť až štyri svoje najsledovanejšie stanice.

Podľa českým médií má česká televízna skupina Prima záujem rozšíriť na Slovensku viac staníc lokalizovaných pre slovenské publikum ako už medializované dve tematické stanice Prima Cool a Prima Love. Ako uviedol český portál MediaGuru.cz, Prima by mala mať v pláne lokalizovať pre Slovensko až štyri svoje tematické stanice. A to dve tento rok a ďalšie dve v tom budúcom. 

Tento rok by mali odštartovať stanice Prima Cool SK a Prima Love SK. "Prvá z menovaných zrejme ešte v prvom polroku, druhá z uvedených v poslednom štvrťroku tohto roku," píše v článku portál mediaguru.cz.

Aj keď Prima zatiaľ bližšie informácie k svojim zámerom na slovenskom televíznom trhu ešte neuvádza, už potvrdila, že slovenskú Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie požiadala o licencie pre slovenské verzie staníc Prima Cool a Prima Love.

No podľa mediaguru.cz majú dostať slovenskú dvojičku aj ďalšie jej české stanice a to "detektívna" Prima Krimi a na pretrase je aj filmový kanál Prima Max. Pre tieto stanice by ale štart na Slovensko nemal prichádzať do úvahy pre tento rok, ale skôr sa hovorí o roku 2025. Tematické kanály by mali byť na Slovensku šírené prostredníctvom satelitu, teda v platenom režime.

Česká mediálna skupina by zároveň mala zvažovať aj premenovanie existujúceho kanála Prima Plus, ktorý spustili na Slovensku v roku 2017, na Prima SK. Tá sa programovo skladá z relácií vysielaných na hlavnej českej stanici Prima, no zároveň má zaistené ich vysielacie práva na Slovensku.

Tým, že je k dispozícii v platenom vysielaní, si Prima chráni príjmy, ktoré by strácala kvôli nelegálnemu šíreniu svojich staníc za hranicami. Podobné dôvody zjavne stoja aj za uvedením ďalších slovenských verzií jej tematických staníc. Slovenské dvojičky, by mali vychádzať z českých originálov, líšiť by sa mohli len v prípadoch, pri ktorých nebude mať prevádzkovateľ ošetrené vysielacie práva pre náš trh.

Kanály Prima Krimi, Prima Max, Prima Love a Prima Cool patria na domácom trhu k divácky najsilnejším tematickým staniciam skupiny. Na českom trhu rastúcu tendenciu vykazuje predovšetkým Prima Krimi, ktorá vlani výrazne posilnila. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. máj 2024 20:45