KK31 archív New York - Na archívnej snímke z 11. septembra 2023 logá Google sa zobrazujú pri vyhľadávaní na Google v New Yorku. Spoločnosť Google vo štvrtok 22. februára 2024 oznámila, že dočasne pozastavuje funkciu svojho chatbota Gemini generovať obrázky ľudí pomocou umelej inteligencie. K tomuto kroku pristúpila deň po tom, ako sa ospravedlnila za nepresnosti pri niektorých vyobrazeniach historických postáv. FOTO TASR/AP FILE - Google logos are shown when searched on Google in New York, Sept. 11, 2023. Google said Thursday, Feb. 22, 2024, it’s temporarily stopping its Gemini artificial intelligence chatbot from generating images of people a day after apologizing for “inaccuracies” in historical depictions that it was creating.(AP Photo/Richard Drew, File)TASR
StoryEditor

Google v probléme. Pozastavil generovanie obrázkov pomocou AI v nástroji Gemini

23.02.2024, 12:49
Autor:
ČTKČTK

Nástroj totiž dodával obrázky zobrazujúce rôzne pohlavia a etniká, hoci to bolo historicky nepresné. Google sa preto chystá vydať upravenú a vylepšenú verziu.

Americká internetová spoločnosť Google pozastavila niektoré funkcie nástroja pre umelú inteligenciu (AI) Gemini, informovala o tom vo štvrtok na sociálnej sieti X. Užívatelia tam upozorňovali, že tento nástroj dodával obrázky zobrazujúce rôzne pohlavia a etniká, hoci to bolo historicky nepresné, napísal server BBC News. Google preto v reakcii pozastavil funkciu generovania obrázkov s ľuďmi a čoskoro sa chystá vydať upravenú verziu nástroja.

"Generovanie obrázkov umelou inteligenciou Gemini skutočne vytvára širokú škálu osôb. A to je všeobecne dobre, pretože ho používajú ľudia po celom svete. Ale tu sa má efektom," povedal v stredu riaditeľ Gemini Experiences Jack Krawczyk. "Pracujeme na tom, aby sme tento druh zobrazovania okamžite zlepšili," dodal.

Niektoré spoločnosti zaoberajúce sa umelou inteligenciou narazili na podobné situácie už niekoľkokrát. Google sa musel takmer pred desiatimi rokmi ospravedlniť, keď ich aplikácia označila fotografiu černošského páru ako "gorily". Konkurenčná firma OpenAI potom bola obvinená, že udržiava stereotypy. Užívatelia zistili, že generátor obrázkov Dall-E vytváral pre otázky týkajúce sa napríklad vedenia firiem prevažne zobrazenie bielych mužov.

Gemini je bot založená na umelej inteligencii, ktorá generuje obrazový materiál po zadaní písomného dotazu, takzvaného "promptu". Google začal po spustení nástroja čeliť kritike, že nástroj pre AI vycvičil tak, aby bol "smiešne woke". Slovo Woke je výraz s nejasnou definíciou, často označuje rôzne aspekty protidiskriminačnej alebo sociálno-liberálnej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 04:31