Ktoré relácie by mala RTVS zrušiť?
StoryEditor

Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu

26.02.2024, 09:34
Autor:
lezlez

"Zmeny v RTVS musia  byť najvyššou prioritou vlády," zdôraznil poslanec Smeru vo svojom facebookovom statuse. 

Animozita medzi koaličnými stranami a verejnoprávnou televíziou vrcholí. Predseda SNS Andrej Danko už minulý týždeň avizoval, že navrhne tvrdé riešenie na zmenu vedenia, a cez víkend sa k nemu pripojil aj Ľuboš Blaha. 

Ten hovorí o rozklade, hanbe žurnalistiky či novinárskej žumpe. Najnovšie sa mu nepáčila nedeľná diskusná relácia o 5 minút 12, kde spolu diskutovali Juraj Krúpa z SaS a Tibor Gašpar zo Smeru. 

"Kým bude Jančkárová moderovať nedeľné debaty RTVS, odmietam tento odpad pozerať - kým sa nezmení vedenie RTVS, táto televízia si zaslúži celospoločenský bojkot. To, čo predvádza RTVS, všetka tá vojnová propaganda, trápna rusofóbia, podpora opozičných straníckych mítingov, útoky na Smer - to všetko nabralo také extrémne rozmery, že už viac nemôžeme mlčať.  Kde je vlastne rozdiel medzi RTVS a Markízou? Kde sa podela verejnoprávnosť? Načo štát platí takýto mediálny hnoj?"

Prioritou pre Slovensko musí podľa neho byť, aby sa do vysielania RTVS vrátila verejnoprávnosť. "Nemám v tejto oblasti žiadne priame kompetencie, ale politicky urobím všetko preto, aby sme túto katastrofálnu situáciu vyriešili čím skôr - už včera bolo neskoro," píše na Facebooku poslanec. 

Spor medzi Blahom a RTVS trvá už dlhšie. Eskaloval hlavne po tom, ako sa minulý rok snažil poslanec bez pozvania natlačiť do relácie Sobotné dialógy. Strana najskôr potvrdila, že príde iný poslanec, pred reláciou sa však objavil Blaha. Dramaturgia relácie sa rozhodla, že ho do vysielania nepustí a využila inštitút prázdneho kresla. Smer následne obvinil RTVS z cenzúry. 

O tomto incidente sme sa rozprávali aj s generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom. Archívny rozhovor si môžete pozrieť TU: 

image

Šéf RTVS: Útokmi na moderátorku sa začal boj. Rozhoduje sa, ako bude naša krajina vyzerať

Súčasná koalícia sa od zostavania vlády vôbec netají tým, že chce čo najskôr vymeniť vedenie telerozhlasu. Odôvodňujú to tým, že médium je podľa nich neobjektívne a protivládne. Zatiaľ sme však nevideli žiaden konkrétny návrh. V kuloároch sa spomínali viaceré mená, ktoré by mali nastúpiť do manažmentu, nik to však oficiálne nepotvrdil. 

"Z redaktorov sa stala partička aktivistov, to nie sú novinári. Ja si myslím, že v ére, ktorej sa nachádzame, ľudia typu pána Machaja nemajú čo robiť na čele slovenskej televízie,“ povedal premiér Róbert Fico v rozhovore pre denník Pravda. 

Danko spochybnil nezávislosť RTVS tvrdením, že vždy bola pod politickým vplyvom aktuálnej vlády a chce, aby bola RTVS štátnym médiom. Na vyslovené obavy ako bude pre divákov zabezpečená objektivita RTVS zareagoval Andrej Danko v TA3, že „budú pozerať záujmy štátu“.

„RTVS so zákona vyplýva poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí na Slovensku. V prípade pochybností o porušení zákona každý môže dať podnet na Radu pre mediálne služby, ktorá sa bude zaoberať tým, či bola dodržaná objektivita a nezávislosť poskytnutých informácií,“ povedal Ľuboš Machaj.

V prípade, že by sa RTVS stala štátnym médiom, došlo by podľa neho k hrubému rozporu s pripravovaným návrhom Európskeho aktu o slobode médií, ako aj s Odporúčaniami Výboru ministrov členských štátov o zabezpečení nezávislosti verejnoprávneho vysielania.

Postavenie verejnoprávneho vysielateľa určuje celý rad parametrov vyplývajúcich z návrhu Európskeho aktu o slobode médií a z Odporúčania Výboru ministrov členských štátov o zabezpečení nezávislosti verejnoprávneho vysielania.

 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-01-07 21:26:04 - Feat.: - Title: Režisér nového seriálu RTVS Čas nádejí: Nechceme pohladiť a uspávať, ale tak trochu divákom zatriasť a prebúdzať
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 02:12