StoryEditor

Hollywood čaká tento víkend veľká oscarová noc. Favoritom je film Oppenheimer

08.03.2024, 19:04
Autor:
ČTKČTK

Americká filmová akadémia zlaté sošky udeľuje od roku 1929 a tohtoročný ročník odovzdávania Oscarov v sále Dolby Theatre Hollywood bude šesťdesiaty deviaty.

Najvýznamnejšie filmové ocenenia na svete, Oscary udeľované americkou Akadémiou filmového umenia a vied, budú počas nedeľnej noci odovzdané na slávnostnom večeri v Los Angeles. Najväčšia šanca na úspešný večer má snímka režiséra Christophera Nolana o "otcovi atómovej bomby" Oppenheimer. Americká filmová akadémia zlaté sošky udeľuje od roku 1929 a tohtoročný ročník odovzdávania Oscarov v sále Dolby Theatre Hollywood bude šesťdesiaty deviaty. Večerom bude rovnako ako vlani, a dokopy už štvrtýkrát, sprevádzať komik Jimmy Kimmel.

image

Oppenheimer.

Už v januári bol zverejnený zoznam nominovaných v 23 kategóriách, z ktorých najprestížnejší je kategória najlepší film. Na tú si robia nádej okrem iných tvorcovia filmu Oppenheimer, ktorí navyše môžu pomýšľať aj na ďalších 12 Oscarov. V hlavnej kategórii figuruje ďalších deväť kandidátov, nomináciu majú napríklad tiež komédie Barbie a Chudiatko alebo historická dráma Zabijaci rozkvitnutého mesiaca, ktoré kritici považujú za spolufavoritov. Desiatku finalistov dopĺňajú snímky Zimné prázdniny, Zóna záujmu, Anatómia pádu, Maestro, Minulé životy a American Fiction (Americká fikcia).

Nolanov trojhodinový opus o fyzikovi Robertovi Oppenheimerovi však už má za sebou úspešný večer pri odovzdávaní Zlatých glóbusov, kde premenil päť z ôsmich nominácií. Oppenheimer by si mohol okrem hlavnej ceny odniesť tiež sošku za réžiu alebo v hereckých a technických kategóriách, keďže film dominoval doterajšej sezóne udeľovania filmových cien. Napríklad americké Združenie filmových a televíznych hercov (SAG) na konci februára vyznamenalo ako najlepšieho herca v hlavnej úlohe Ira Cilliana Murphyho, predstaviteľa Oppenheimera.

image

V Barbie je plno ružovej.

Nominácie na Oscary majú tiež Emily Bluntová, ktorá hrala jeho manželku, a tiež Robert Downey Jr. za jednu z vedľajších úloh.

Ďalšími v poradí titulov s najviac nomináciami sú komédie Chudiatko režiséra Jorgosa Lanthimosa, ktorá ich má 11, a s desiatimi historickou drámou Zabijaci rozkvitnutého mesiaca režiséra Martina Scorseseho. Ten si podľa médií vyslúžil už desiatu nomináciu na najlepšiu réžiu a jeho film je štvrtýkrát kandidátom na hlavnú cenu. Kasový trhák Barbie vyzbieral nominácie osem, vrátane dvoch medzi kandidátmi na najlepšiu filmovú pieseň.  

image

Lily Gladstone - prvá herečka s indiánskymi koreňmi, ktorú nominvoali na Oscara.

Prvýkrát je tiež na ocenení za najlepší výkon herečky v hlavnej úlohe nominovaná žena s koreňmi u domorodých amerických indiánov. Lily Gladstoneová si nomináciu vyslúžila za stvárnenie jednej z hlavných úloh v snímke Zabijaci rozkvitnutého mesiaca, ktorý zachytáva vraždenie pôvodných obyvateľov štátu Oklahoma na začiatku 20. storočia.

V kategórii zahraničných filmov aj tento rok chýba tak slovenská ako aj česká snímka. Český zástupca - film Bratia sa nedostal do užšieho výberu zverejneného v decembri. Finálovú päticu americkej filmovej akadémie tvorí taliansky film Ja Kapitán, japonské Dokonalé dni, španielska dráma Snežné bratstvo, britská Zóna záujmu a nemecká dráma Das Lehrerzimmer (Zborovna).

image

WA 24 Londýn - Americká herečka Emma Stoneová pózuje s cenou za najlepší ženský herecký výkon v sci-fi komédii Chudiatko (Poor Thing) na slávnostnom odovzdávaní 77. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) v Londýne v nedeľu 18. februára 2024. Sci-fi komédia Chudiatko (Poor Thing) celkovo získala päť ocenení vrátane viacerých technických kategórií. Snímka mala 11 nominácií, čo bol druhý najvyšší počet po Oppenheimerovi. FOTO TASR/AP

Emma Stone, winner of the leading actress award for ‘Poor Things‘, poses for photographers at the 77th British Academy Film Awards, BAFTA‘s, in London, Sunday, Feb. 18, 2024. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

TASR
O víťazoch rozhoduje približne 11 tisíc členov akadémie tvorenej hercami, režisérmi, strihačmi a ďalšími pracovníkmi filmového priemyslu. Vlani Oscarom dominovala sci-fi podívaná Všetko, všade, naraz, ktorá premenila sedem z 11 nominácií.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 11:52