Na snímke zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová počas otvorenia kreatívneho centra RTVS -Arténa v Mlynskej doline v Bratislave 12. marca 2024. FOTO TASR - Dano VeselskýTASR
StoryEditor

Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým

13.03.2024, 11:39
Autor:
lezlez

Vyzerá to ta, že vládna koalícia sa pri zmenách v RTVS nezastaví. Chystá vznik nového mediálneho úradu.

Ministerstvo kultúry iba tento týždeň predstavilo novú legislatívu, ktorá má zásadne zmeniť fungovanie RTVS a už sa hovorí o ďalšom biči na médiá. 

Predseda SNS Andrej Danko pre Startitup vyhlásil, že chystajú rušenie rôznych mediálnych rád a vznik úplne nového úradu. 

„Mimochodom, o tom budete počuť. Slovensko bude mať nový mediálny úrad, dôjde k zrušeniu príslušných rád. Tento mediálny úrad od nás vyžaduje smernica EÚ a tento úrad bude komunikovať aj s príslušnými inými médiami v rámci noriem. Také, aké platia vo Francúzsku a Bruseli,“ tvrdí Danko

Líder SNS odmieta, žeby sa chystal zastrašovať nepohodlných novinárov, nepáči sa mu však, že niektorí robia politiku. "A ak to má byť vyvážené, a to je jedno, či v alternatívnych médiách, či reálnych, aj redaktor v niektorom momente musí niesť zodpovednosť. Nemôže si veci vymýšľať a musí mať podložené fakty.“

Už aj dnes platí, že ak má niekto pochybnosti o nezávislosti média alebo sa mu nepáči jeho objektivita, môže podať podnet na Radu pre mediálne služby. 

Tá pravidelne zasadá, posudzuje všetky podnety a udeľuje aj sankcie. A to nielen voči štandardným médiám ale aj smerom k influencerom či sociálnym sieťam. Tento zákon by podľa medializovaných informácií mal prísť do legislatívneho procesu pravdepodobne v septembri. 

Koalícia: Na zmenách v RTVS je zhoda 

Už teraz je však na stole nová legislatíva o fungovaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Riaditeľa RTVS by mala voliť 7-členná rada zložená z troch nominantov ministra kultúry a štyroch bude voliť parlament. Vznikne programová rada, ktorej väčšinu zvolí parlamente. Opätovne sa na scénu dostane inštitú zmluvy so štátom. 

Opozícia zásadne protestuje a hovorí o snahách o politické ovládnutie RTVS. V koalícii je zdá sa na zákone zhoda, potvrdil to počas rokovania vlády aj minister spravodlivosti Boris Susko. Šéf rezortu pôdohospodárstva Richard Takáč sa pridal ku kritikom telerozhlasu:  „RTVS neplní svoje verejnoprávne poslanie," povedal.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba zopakoval to, čo už naznačil vo svojom včerajšom facebookovom statuse: „RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti. Úzka skupina ľudí, ktorá končí na kandidátkach PS, si z RTVS urobila stranícke médium. Toto nemá nič s pluralitou. Stanovisko vlády je jasné, Slovenská televízia a rozhlas majú patriť všetkým občanom," zdôraznil.

Machaj: Zmeny sú účelové

Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj opakuje, že ide snahu politicky ovládnuť RTVS. Svedčí o tom podľa neho aj nový mechanizmus na voľbu a odvolanie generálneho riaditeľa. Ak navrhovaný zákon prejde, on sám príde o mandát, hoci bol zvolený na päť rokov. Novozvolená Rada slovenskej televízie a rozhlasu by získala kompetencie voliť a zároveň aj odvolávať riaditeľa. A to bez udania dôvodu. Voľbu členov rady bude mať v rukách vládnuca politická moc. 

Svoje výhrady adresoval Machaj ministerke Šimkovičovej priamo do očí počas slávnostného otvárania Kreatívneho centra na pôjde RTVS. 

„Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná. Od nástupu súčasného vedenia sme uviedli množstvo pôvodnej tvorby či už v oblasti dokumentu a dramatickej tvorby, ale sme priniesli aj množstvo zábavných a vedomostných či vzdelávacích programov, nevynímajúc tvorbu pre deti. RTVS, napriek mnohým problémom, ktorým v poslednom období čelila, sa posunula dopredu. Hoci došlo k zásadnému zníženiu v oblasti jej financovania, dokázali sme nastaviť na tento rok kvalitnú vysielaciu štruktúru aj s množstvom nových programov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

 

 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu 05 - Modified: 2024-01-07 21:26:04 - Feat.: - Title: Režisér nového seriálu RTVS Čas nádejí: Nechceme pohladiť a uspávať, ale tak trochu divákom zatriasť a prebúdzať
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. apríl 2024 21:16