TV JOJ, nové spravodajské štúdia, Ranné noviny, Noviny o 12, Topstar, Krimi, NOVINY TV JOJ, Šport, Najlepšie počasie,Aneta Parišková, Ján Mečiar
StoryEditor

Televízne spravodajstvo na Slovensku je pod tlakom, ten však podľa dát nie je oprávnený

22.03.2024, 14:59
Autor:
redred

Výskumná spoločnosť Media Tenor prichádza s obsahovou analýzou spravodajstva hlavných slovenských televíznych staníc za obdobie od 4.12.2023 do 17.3.2024.

Z analýzy vyplýva, že vo vzťahu k politickým stranám na Slovensku poskytujú spravodajské relácie otvorené fórum pre názory koalície aj opozície

Miera negatívnych informácií o vládnych stranách je porovnateľná naprieč jednotlivými spravodajskými reláciami a osciluje okolo 18 % v Správach RTVS, TV Markíza a TV JOJ.

Vládny návrh reformy verejnoprávnej RTVS, protesty v uliciach a dokonca aj napätá atmosféra v TV Markíza. To sú len niektoré z katalyzátorov aktuálneho diania v médiách na Slovensku, pričom zaznievajú pochybnosti o kvalite a nestrannosti spravodajstva hlavných televíznych staníc. Údaje výskumnej spoločnosti Media Tenor však ukazujú, že väčšinu negatívneho mediálneho pokrytia politických strán spôsobujú samotní politickí oponenti, pričom primeraný priestor dostávajú koaličné aj opozičné strany.

Jedným z aspektov aktuálnej celospoločenskej diskusie na Slovensku je miera nestrannosti a nezávislosti hlavného spravodajstva. Výskumná agentúra preto vyhodnocuje podiel negatívneho obsahu o vládnych stranách, ktorého krivka ukazuje stabilnú trendovú líniu: „Pri pohľade na dáta sa nedá povedať, že by hlavnou črtou slovenského televízneho spravodajstva bolo priklonenie sa na stranu vlády alebo opozície,“ hovorí Pavel Herot z Media Tenor a pokračuje: „V prípade všetkých preskúmaných relácií boli redakcie spravodajstva zdrojom negatívnych informácií o politických stranách len v minimálnej miere. Negatívne informácie o politických stranách v drvivej väčšine poskytujú ich politickí oponenti a spravodajské relácie sú v tomto ohľade priestorom pre rôzne názory. Silné vyhlásenia politikov alebo verejných činiteľov sú skôr odrazom súčasnej úrovne politickej kultúry na Slovensku než stavom médií,“ vysvetľuje Pavel Herot.

Úroveň negatívnych informácií o vládnych stranách je porovnateľná naprieč jednotlivými spravodajskými reláciami. V priemere za tri a pol mesiaca bola negatívna tonalita vyhlásení v Správach RTVS 17,2 %, v Televíznych novinách Markízy 17,7 % a v Novinách TV Joj 18 %.

Graf 1: Vývoj podielu negatívnych výpovedí v mediálnom profile slovenských vládnych strán

(v týždni v termíne 4.12.2023 – 17.3.2024)

image

Graf1

Výskumná spoločnosť poukazuje na to, že diskusia o kvalite správ je poznačená najmä emóciami a nie je založená na tvrdých údajoch - tak zo strany vlády ako aj od kritikov súčasnej koalície. Ďalším faktorom, ktorý Media Tenor skúma, je intenzita mediálneho pokrytia vládnych strán. Za posledného 3,5 mesiaca to bolo veľmi podobné na všetkých hlavných televíznych kanáloch s minimálnymi odchýlkami.

Všetky tri spravodajské vysielania v týždni od 15. do 21. januára poskytli najviac informácií o vládnych stranách. "V tom čase rezonovali správy dopravnou nehodou podpredsedu NR SR Andreja Danka, jeho prezidentskou kandidatúrou a kandidatúrou Petra Pellegriniho, protestmi proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej a vymenovaním poslanca Petra Kotlára za vládneho splnomocnenca pre prešetrenie manažmentu pandémie Covid-19," vysvetľuje Pavel Herot s tým, že takisto novela Trestného zákona bola stabilnou témou vo všetkých reláciách počas celého sledovaného obdobia.

Graf 2: Absolútna frekvencia výpovedí o slovenských vládnych stranách

(v týždni v termíne 4.12.2023 – 17.3.2024)

image

Graf 2

Graf 3: Podiel vládnych strán na celkovom mediálnom pokrytí slovenských politických strán

(v týždni v termíne 4.12.2023 – 17.3.2024; strany zastúpené v NR SR = 100%)

image

Graf 3

Podobný vývoj v čase medzi spravodajskými reláciami bol pozorovaný aj v ukazovateli podielu vládnych strán na mediálnom pokrytí politických zoskupení. SMER-SSD, Hlas-SD a SNS získali podiel v Novinách TV Joj v priemere 60,3 %, v RTVS Správy 63,5 % a v Televíznych novinách Markízy 64,7 %. Incidencia poklesov pod 50 % bola v jednotlivých týždňoch výnimočná. "Rozdelenie mediálnej pozornosti medzi strany vládnej koalície a opozičné strany je vždy determinované viacerými faktormi, kde pozícia vo vláde so sebou nesie úplne prirodzený kvantitatívny spravodajský bonus. Kým v Českej republike pri súčasnom rozdelení piatich vládnych a dvoch opozičných strán pozorujeme mediálne pokrytie koalície na úrovni 75 %, je celkom prirodzené, že na Slovensku, kde spravodajstvo reflektuje stav troch vládnych a štyroch opozičných strán, bude podiel vládnych strán nižší," vysvetľuje Herot.

Všetky spravodajské relácie umožňujú vládnucim stranám hovoriť o sebe mnohokrát častejšie než opozičným stranám. "Je to prirodzený stav súvisiaci s vládnym bonusom. Na druhej strane, sú to opozičné strany, ktoré majú častejšie možnosť komentovať kroky vládnych strán. Koalícia spravidla obhajuje svoje kroky a nepotrebuje sa tak často vymedzovať proti opozícii," komentuje Pavel Herot. Vyjadrenia koaličných strán o opozícii a opozície o koalícii sú zaťažené vysokou mierou negativity. "Vzájomné vyhlásenia koaličného a opozičného tábora o sebe navzájom sú v priemere na 85 percent negatívne. Ak chcete dôkaz polarizácie spoločnosti, toto je on," uzatvára analýzu Media Tenor Pavel Herot.

Graf 4: Frekvencia výpovedí strán v koalícii a opozícii o sebe samých

(4.12.2023 – 17.3.2024; len strany zastúpené v NR SR)

image

Graf4

Graf 5: Frekvencia vzájomných výpovedí strán koalície a opozície

(4.12.2023 – 17.3.2024; len strany zastúpené v NR SR)

image

Graf 5

Graf 6: Podiel negativity vo vzájomných výpovediach strán koalície a opozície

(4.12.2023 – 17.3.2024, len strany zastúpené v NR SR)

image

Graf 6

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 11:33