Google, Meta, Apple.
StoryEditor

EÚ začala kvôli regulácii internetu vyšetrovať firmy Google, Meta a Apple

25.03.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Globálne digitálne firmy musia dodržiavať nové pravidlá, ktorých zmyslom je lepšie ochraňovať podnikanie ich menšej konkurencie.

Európska komisia začala prvé vyšetrovanie amerických technologických spoločností Apple, Google a Meta Platforms v súvislosti s možným porušovaním Nariadenia o digitálnych trhoch. Komisia to dnes oznámila v tlačovej správe. Nariadenie začalo v plnom rozsahu platiť tento mesiac.

"Komisia má podozrenie, že opatrenia zavedené týmito strážcami prístupu zaostávajú za efektívnym plnením ich záväzkov podľa DMA," napísala komisia. Tá plní v EÚ okrem iného aj úlohu protimonopolného úradu.

Za strážcu prístupu čiže gatekeepers označila Európska komisia vlani v septembri šesť veľkých internetových spoločností, ktoré musia spĺňať pravidlá digitálnej normy DMA. Päť firiem je zo Spojených štátov, a to Apple, Google, Microsoft, Amazon a Meta, šiestou je čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní platformu TikTok. Globálne digitálne firmy musia dodržiavať nové pravidlá, ktorých zmyslom je lepšie ochraňovať podnikanie ich menšej konkurencie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:12