StoryEditor

Neuveríte, ako cenzurujú televízny program zo západu, kým ho odvysiela Severná Kórea

27.03.2024, 10:58
Autor:
ČTKČTK

BBC tvrdí, že severokórejská televízia často kradne obsah od zahraničných staníc, pričom rozmazáva ich logá, aby skryla pôvodný zdroj. Takto vraj odvysielali aj zápasy futbalovej Premier League či Ligy majstrov.

Obľúbený britský moderátor Alan Titchmarsh, ktorého relácia pre záhradkárov patrila dlhú dobu v Británii k najsledovanejším, prenikol v posledných rokoch prekvapivo aj na obrazovky severokórejskej štátnej televízie. Ani on ale neunikol zásahom cenzorov. Tí rozostrili zábery na jeho džínsové nohavice, ktoré sú v tomto izolovanom štáte vedenom diktátorom Kim Čong-unom symbolom amerického imperializmu, uviedlo periodikum The Guardian.

Severokórejská televízia podľa denníka vysiela sériu relácie britskej televízie BBC Tajomné záhrady (Garden Secrets) z roku 2010. Cenzori každú hodinovú epizódu skrátia na 15 minút, Titchmarshovo rozprávanie prekryje severokórejský komentár a inštrumentálna hudba, uvádza server NK News špecializujúci sa na dianie v KĽDR.

image

Btritská relácia Garden Secrets.

Epizóda odvysielaná v Severnej Kórei v pondelok ráno bola zasadená do záhrad vidieckeho sídla Hatfield House v grófstve Hertfordshire a bolo v nej vidieť Titchmarshe, ako kľačí v hline s vykasenými rukávmi kockovanej košele a pred sebou má pripravené kvetináče a záhradnícke nožnice. Záber na jeho džínsy však cenzori rozostrili.

Džínsy označil za symbol amerického imperializmu v 90. rokoch otec terajšieho vládcu KĽDR Kim Čong-il, ktorý uviedol, že takéto oblečenie nemá v socialistickom štáte čo robiť. Terajší diktátor Kim Čong-un ťaženie proti "buržoáznej kultúre" v posledných rokoch znovu zosilnel. Podľa rozhlasovej stanice Radio Free Asia režim zakazuje "kapitalistický" štýl obliekania, predovšetkým potom úzke džínsy a tričká s cudzojazyčnými nápismi či západnými logami, farbené a dlhé vlasy.

image

Btritská relácia Garden Secrets.

Správy o tom, že sa teraz 74-ročný britský moderátor a bývalý zamestnanec preslávenej Kráľovskej botanickej záhrady v Kew dostal do vysielania severokórejskej televízie, sa prvýkrát objavili v roku 2022. Ako tam prenikol, nie je podľa BBC úplne jasné.

"Nikdy by ma nenapadlo, že sa moje relácie dostanú do Severnej Kórey. Dúfam však, že upokojujúca povaha britského záhradkárstva tam bude dobre prijatá," povedal vtedy moderátor.

Podľa NK News je pravdepodobné, že ide o pirátsku kópiu relácie, ktorý si severokórejský režim nemohol oficiálne zaobstarať kvôli medzinárodným sankciám uvaleným na KĽDR v súvislosti s jej jadrovým zbrojným programom. BBC píše, že severokórejská televízia často kradne obsah od zahraničných staníc, pričom rozmazáva ich logá, aby skryla pôvodný zdroj. Takýmto spôsobom sa do jej vysielania dostanú aj zápasy futbalovej Premier League či Ligy majstrov, uvádza BBC.

image

Btritská relácia Garden Secrets.

V roku 2014, v období zbližovania KĽDR so Západom, sa tiež viedli diskusie o možnom darovaní niektorých britských televíznych programov Severnej Kórei. BBC a britské ministerstvo zahraničia sa podľa denníka The Sunday Times domnievali, že by takýmto spôsobom bolo možné ukázať Severokórejčanom svet mimo ich uzavretej republiky, a pritom si neznepriateliť vládnuci režim.

Jeden z predstaviteľov britskej vlády vtedy podľa The Sunday Times uviedol, že do úvahy by pripadal "napríklad Mr. Bean, slečna Marplová alebo Poirot". "Nedal by sa poslať (sitcom) Dad ‘s Army, pretože je o vojne. Ale Teletubbies, to by išlo, a k tomu nejaké to záhradkovanie," dodal. Či sa súčasťou balíka stal aj program Alana Titchmarshe a či vôbec nejaké relácie do KĽDR doputovali, nie je známe.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:18