StoryEditor

Michal Teplica sa ostro pustil do Denníka N: Kádrujete novinársku obec, delíte ju na dobrých a zlých

27.03.2024, 14:29
Autor:
redred

"Som presvedčený, že pluralita v našich redakciách je rešpektovaná oveľa viac než v Denníku N," zverejnil prostredníctvom komentára dnes generálny riaditeľ News and Media Holding. 

Michal Teplica sa nezvyčajne ostro pustil do konkurenčných médií. Vo svojom obsiahlom texte, ktorý zverejnil PLUS 7 DNÍ bráni vydavateľstvo News and Media Holding a jeho redakcie. Pripomína, že svojimi titulmi oslovuje milióny ľudí a sú priestorom pre rôznorodé názory.

"Hoci na Slovensku ne­existuje takzvané crossmediálne meranie, ktoré by vedelo zmerať zásah populácie naprieč rôznymi médiami, dovolím si povedať, že NMH oslovuje svojimi produktmi najväčšiu časť populácie spomedzi všetkých médií na Slovensku. Aj preto pociťujem veľkú zodpovednosť a v súčasnosti aj potrebu vyjadriť svoj názor na to, akým spôsobom dochádza vo verejnom priestore ku kritike našej práce. Podotýkam, že v takejto forme a rozsahu to robím výnimočne."

Podľa neho je prirodzené, že obsah, ktorý oslovujú veľkú časť populácie vyvoláva rôzne reakcie - u politikov aj v konkurenčných vydavateľstvách. Reakcie na NMH sú však stále častejšie politickou témou, pre niektorých politikov kľúčovou.

"Ukážkovým príkladom takého verejného činiteľa je Igor Matovič, ktorý vyťahuje kartu médií vlastnených Pentou v okamihoch, ktoré sú pre neho kľúčové, napríklad v predvolebnej kampani. Zvláštnu skupinu operujúcu podobným slovníkom tvorí časť novinárskej obce, najmä z Denníka N, Sme a Aktualít, skôr výnimočne z iných médií. A práve ich vyjadrenia sú primárnym dôvodom, pre ktorý som sa rozhodol reagovať."

Teplica pripomína, že stúpajú ataky, ktoré smerujú na vlastnícku štruktúru NMH (pozn. vydavateľstvo patrí pod finančnú skupinu Penta). "Stúpla jednak frekvencia komentovania práce titulov NMH a zároveň tón sa stal podstatne agresívnejším. V pravidelných intervaloch, skoro na dennej baze, sa v článkoch a komentároch objavujú holé konštatovania, väčšinou bez kontextu či konkretizácie, že médiá Penty a jej bulvár slúžia súčasnej vládnej moci a nekriticky ju podporujú." 

Podľa neho sú redakcie vo vydavateľstve zložené z ľudí s rôznymi názormi a funguje v nich pluralita. Tá je údajne oveľa viac rešpektovaná ako napríklad v Denníku N, ktorý má biznis model postavený na digitálnom predplatnom. Teplica sa kriticky vyjadruje k snahe uzurpovať si právo na strážcu mediálnej morálky či kvality. 

"Bez ostychu napríklad „edukuje“ vlastníkov televízie Markíza a jej manažment o tom, čo sú a čo nie sú prípustné zmeny v ich spravodajstve. Novinársku obec kádruje, delí na dobrých a zlých. Tí, ktorí majú bezpodmienečne rovnaký názor prezentovaný Denníkom N, sú „dobrí“. Medzi „zlými“ sú oligarchické médiá, kde síce pracujú stovky novinárov a mnohí z nich sú v mediálnom prostredí podstatne dlhšie než ich kolegovia z konkurencie, no rešpekt by si zaslúžili len vtedy, keď by šírili aktivistický naratív."

V závere svojho komentára pripomína, že na Slovensku existuje široké názorové spektrum a ľudí ani médiá nemôžeme deliť na čiernych alebo bielych. Redakcie, ktoré fungujú pod domom News and Media Holding sa budú podľa neho naďalej slobodne venovať dianiu v politike aj v médiách. 

" Budeme to robiť spôsobom, ktorý zohľadňuje žáner, v ktorom pôsobíme, hodnoty nášho vydavateľstva a profesionalitu stoviek našich novinárov, ktorí ovládajú svoje remeslo. Práve týmto žurnalistom, pracujúcim nielen v našom vydavateľstve, chcem vyjadriť podporu a rešpekt," uzatvára svoj obsiahly text. 

01 - Modified: 2023-10-11 10:25:29 - Feat.: - Title: Nový čas má novú šéfredaktorku 02 - Modified: 2023-10-11 09:53:36 - Feat.: - Title: Je to oficiálne. Penta vlastní FPD Media a jej vlajkovú loď Nový Čas 03 - Modified: 2023-10-10 15:04:38 - Feat.: - Title: News and Media Holding kupuje Nový Čas 04 - Modified: 2023-06-20 12:56:11 - Feat.: - Title: Pluska angažovala dve kontroverzné moderátorky. Podľa šéfa vydavateľstva prinášajú profesionalitu 05 - Modified: 2023-04-16 15:25:22 - Feat.: - Title: News and Media Holding: Špeciálny prokurátor vyvoláva nenávisť voči našej redaktorke
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. apríl 2024 21:51