Googlu a blokovanie reklám. 
StoryEditor

Google vlani zablokoval či odstránil viac ako 5,5 miliardy reklám

27.03.2024, 17:48
Autor:
ČTKČTK

To predstavuje mierny nárast oproti predchádzajúcemu roku. Tieto informácie priniesli vo výročnej správe o opatreniach proti nekalému využívaniu jej reklamných platforiem.

Americký internetový gigant Google v minulom roku zablokoval či odstránil viac ako 5,5 miliardy reklám, keďže porušovali jeho pravidlá. Medzi zablokovaný obsah patria napríklad reklamy na nebezpečné produkty a podvodné inzeráty sľubujúce zázračné uzdravenie či rýchle zbohatnutie, napísala agentúra DPA.

"Naším cieľom je zachytiť zlé reklamy a možné podvodné účty skôr, ako sa dostanú do našich platforiem, alebo ich okamžite odstrániť, akonáhle sú odhalené," uviedla firma Google. Dodala, že v tomto úsilí jej teraz vo veľkej miere pomáha umelá inteligencia (AI). Upozornila však, že terajší rozmach využívania AI má v oblasti reklamy tiež negatívne dopady.

"Niet pochýb, že príchod ľahko dostupných nástrojov pre tvorbu videí s využitím AI podporuje šírenie podvodných reklám s takzvanými deepfakes," uviedol podľa agentúry DPA viceprezident spoločnosti Google Duncan Lennox, ktorý má bezpečnosť reklám na starosti. Deepfakes je označenie pre upravené videá, fotografie či zvukové súbory. Na takto upravených videách napríklad známe osobnosti prenášajú niečo, ktoré v skutočnosti nikdy nepovedali.

Google, ktorý je súčasťou technologického konglomerátu Alphabet, prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete a je svetovou jednotkou v internetovej reklame. Celkové tržby spoločnosti Alphabet, ktoré sú tvorené prevažne reklamnými príjmami Googlu, sa vlani zvýšili o takmer deväť percent na 307,4 miliardy dolárov (viac ako 284,2 miliardy eur).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:58