Vznikne nové superdátové centrum za viac ako 92 miliárd eur?
StoryEditor

Microsoft a OpenAI plánujú dátové centrum pre AI so superpočítačom Hviezdna brána

02.04.2024, 10:52
Autor:
ČTKČTK

Odhadované náklady na tento megaprojekt sú asi stokrát vyššie ako ceny najväčších dátových centier súčasnosti a to viac ako 92 miliárd eur.

Americké spoločnosti Microsoft a OpenAI, ktorá stojí za chatovacím systémom ChatGPT, pracujú na projekte dátového centra, ktoré by mohlo stáť až 100 miliárd dolárov (takmer 92,5 miliárd eur). Súčasťou centra bude superpočítač nazvaný Stargate (Hviezdna brána) s miliónmi špecializovaných čipov na podporu nástrojov umelej inteligencie od Open AI. Centrum by malo začať fungovať v roku 2028, uviedol server The Information s odvolaním sa na zdroje z vedenia oboch spoločností.

Projekt bude pravdepodobne financovať Microsoft. Odhadované náklady sú asi stokrát vyššie ako ceny najväčších dátových centier súčasnosti. Suma podčiarkuje význam rozvoja umelej inteligencie a naznačuje rozsah investícií, ktoré preň budú v najbližších rokoch potrebné, píše The Information.

Navrhovaný superpočítač Stargate by bol najväčším z radu superpočítačov, ktoré chcú tieto dve spoločnosti vybudovať v najbližších šiestich rokoch na území Spojených štátov. Celá výstavba je rozvrhnutá do piatich etáp a Stargate je poslednou z nich. Softvérová spoločnosť Microsoft podľa serveru pracuje na menšom superpočítači pre OpenAI, ktorý by mal byť spustený v rámci štvrtej etapy zhruba o dva roky.

Stargate bude jedným z najväčších a najmodernejších dátových centier na svete. Mohlo by zaberať niekoľko sto hektárov pôdy a mať spotrebu až piatich gigawattov elektrickej energie. Odborníkmi je považovaný za kľúčový pre školenie OpenAI a prevádzku nových, pokročilejších modelov umelej inteligencie, ako je ChatGPT-4.

Názov superpočítača Stargate sa inšpiruje sci-fi filmom Hviezdna brána z roku 1994, píše technologický server Gizmodo.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 05:44