Verejnoprávna RTVS a jej logo. Dostane novú podobu po zmene názvu? 
StoryEditor

RTVS sa má zmeniť na STVR. A to nie je všetko. Bude mať viac reklamy ako Markíza a Jojka?

24.04.2024, 14:14

Vláda sa pustila do zmien fungovania RTVS vo veľkom. Okrem zmeny názvu na Slovenskú televíziu a rozhlas im chce pridať peniaze cez výrazné zvýšenie povolenia reklamy.

Rozhlas a televízia Slovenska sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý dnes schválila vláda.

Vláda navyše schválila 10-násobné zvýšenie povolenej reklamy v RTVS. Verejnoprávny vysielateľ sa teda má silnejšou konkurenciou súkromným vysielateľlo, ktorí upozorňujú, že to naruší rovnováhu na trhu.

Obrovské zvýšenie podielu reklamy v prípade verejnoprávneho vysielateľa zásadne znevýhodňuje súkromných televíznych vysielateľov, poskytne mu neférovú výhodu a predstavuje ďalšiu snahu o obmedzenie pôsobenia súkromných televízií na trhu.

Predseda predstavenstva ATVS a generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík pripomína, že pri založení Audiovizuálneho fondu prišlo ku kompromisu medzi súkromnými vysielateľmi a štátom ohľadne povinnosti platiť príspevky do AVF a podielu reklamy vo vtedajšej STV, dnes RTVS.

„Na základe uvedeného kompromisu v súlade so zákonom o AVF súkromní vysielatelia prispievajú do AVF sumu vo výške dvoch percent ich celkových príjmov z reklamy a telenákupu. Vo väzbe na túto podporu audiovizuálnej tvorby zo súkromných zdrojov štát garantoval limitovaný rozsah reklamy, ktorý bude môcť vysielať verejnoprávne médium financované aj tak majoritne z verejných zdrojov. ATVS pripomína, že tento kompromis a kontext prijímania zákona o AVF potvrdil vtedajší minister kultúry Marek Maďarič aj na minulotýždňovom slávnostnom podujatí k 15. výročiu vzniku Audiovizuálneho fondu,“ povedal Gažík.

Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska tiež zdôrazňuje, že RTVS je mnohonásobne väčším príjemcom dotácií z Audiovizuálneho fondu ako súkromní vysielatelia, ktorí nie sú oprávnení dotácie z Audiovizuálneho fondu do veľkej miery čerpať napriek tomu, že na ich čerpanie prispievajú. V celkových číslach súkromní vysielatelia prispievajú do Audiovizuálneho fondu približne 5-krát (2023) až 13-krát (2021 a 2022) viac než RTVS.

Peter Gažík tak pripomína, že 10-násobné zvýšenie podielu reklamy v prípade RTVS (STAR) tak, ako navrhuje aktuálny zákon v legislatívnom procese, je v priamom rozpore s týmto kompromisom.

„Toto 10-násobné zvýšenie podielu reklamy dáva verejnoprávnemu vysielateľovi ďalšiu neférovú výhodu. V konečnom dôsledku ide tiež aj o narušenie rovnováhy v rámci duálneho systému vysielania, teda rovnováhy medzi komerčným súkromným vysielaním a verejnoprávnou službou.“

Prinášame vám aj stanovsko RTVS:

"Vedenie RTVS so znepokojením prijalo informáciu, že vláda dnes (24. apríla) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne. Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS. Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium."

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 14:59