Novinky od OpenAI GPT-4o by mal byť zadarmo.
StoryEditor

OpenAI predstavila nový model umelej inteligencie, konkurovať má Alexe aj Siri

14.05.2024, 15:22
Autor:
ČTKČTK

Nový model má používateľom priniesť najpokročilejšie schopnosti v oblasti tvorby a porozumenia textu, obrázkov, zvukov a hlasov. Firma ho ponúka zadarmo.

Spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za chatovacím robotom ChatGPT, uvoľní nový model generatívnej umelej inteligencie (AI) nazvaný GPT-4o. Nový model má používateľom priniesť najpokročilejšie schopnosti v oblasti tvorby a porozumenia textu, obrázkov, zvukov a hlasov. Mal by byť teda efektívnejší ako predchádzajúci a firma ho ponúkne zadarmo. Uviedla to technologická riaditeľka OpenAI Mira Muratiová.

Výskumníci OpenAI pri prezentácii predviedli nové schopnosti hlasového asistenta ChatGPT. V jednej z ukážok dokázal hlasový asistent predčítať rozprávku na dobrú noc rôznymi hlasmi, s emóciami a tónmi. V druhej ukážke využil svoje schopnosti videnia na to, aby prešiel riešenie matematickej rovnice napísané na list papiera.

Nový jazykový model vycvičený na obrovskom množstve dát z internetu vie lepšie spracovať text a zvuk a dokáže pracovať s 50 jazykmi. Chatbot teraz treba vie viesť komunikáciu s užívateľmi ľudským hlasom, prekladať medzi rôznymi jazykmi a spracovávať informácie z kamery šikovného telefónu súčasne s hovorenými príkazmi. Stáva sa tak konkurentom hlasových asistentov technologických gigantov, ako je Alexa od Amazonu a Siri od Applu. Užívatelia môžu na ChatGPT hovoriť a získavať odpovede v reálnom čase bez meškania, ale tiež ho prerušiť, keď práve hovorí, čo sú znaky realistickej konverzácie, ktoré hlasní chatboti s AI doteraz nemali, ukázali výskumníci firmy.

OpenAI uvedie svoj nový model na trh v najbližších dňoch. Používatelia, ktorí majú predplatené služby firmy, získajú väčšie kapacitné limity ako používatelia, ktorí za služby neplatia.

Agentúra Bloomberg tiež upozornila, že sa pri prezentácii nového modelu objavilo aj niekoľko problémov. Často sa prerušoval zvuk, keď výskumníci hovorili. Systém AI tiež prekvapil sledujúcich, keď najprv inštruoval výskumníka pri riešení algebraického problému, a potom povedal koketne znejúcim hlasom: "Páni, to je ale skvelé oblečenie, čo máš na sebe."

Spoločnosť OpenAI je pod tlakom, aby rozšírila užívateľskú základňu svojho ChatGPT, ktorý ohromil svet schopnosťou vytvárať písaný obsah podobný ľudskému a vysokokvalitným softvérovým kódom.

Krátko po svojom spustení na konci roka 2022 bol ChatGPT označený za aplikáciu, ktorej sa najrýchlejšie podarilo dosiahnuť 100 miliónov užívateľov mesačne. Podľa analytickej firmy Similarweb ale návštevnosť internetových stránok firmy bola vlani ako na horskej dráhe a až teraz sa vracia na svoje maximum z mája 2023. Firma tiež čelí požiadavkám, aby rozšírila svoju užívateľskú základňu.

OpenAI usporiadala konferenciu deň pred plánovanou výročnou konferenciou vývojárov firmy Google. Na tej by mal Google predstaviť svoje vlastné nové funkcie súvisiace s AI, uviedla agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. júl 2024 05:29