Predvolebnú diskusiu moderoval Michal Kovačič.
StoryEditor

Markíza sa bráni voči obvineniam moderátora Na telo: Odmietame obvinenia z cenzúry

26.05.2024, 14:52
Autor:
redred

„Sú nekorektné a neodôvodnené. TV Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo." Kovačič hovorí o boji o orbanizáciu médií. 

Moderátor relácie Na telo Michal Kovačič dnes na záver relácie ostro vystúpil voči vedeniu televízie: "Boj o podobu spravodajstva prebieha už celé mesiace, čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko na to čelili aj Televízne noviny. Vďaka tomu že sa naša redakcia nezľakla, zomkla sa a spoločne sa mu postavila, majú dodnes inú podobu, do akej ich naše vedenie tlačí." 

Kovačič zareagoval na piatkovú tlačovú správu televízie, ktorá oznámila, že Na telo pred letom skončí o niečo skôr ako sa predpokladalo a cez prestávku budú hľadať nový formát pre svoju politickú debatu. Tú totiž už niekoľko týždňov bojkotujú všetci koaliční politici. 

Vedenie televízie následne zaslalo médiám stanovisko, v ktorom odmieta obvinenia ako nekorektné a neodôvodnené. "TV Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo. Reláciu Na telo sme paradoxne niekoľko týždňov podporovali tým, že sme ju vysielali za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom."

Redakcia spravodajstva podľa nich pracuje v štandardnom režime s fungujúcim editorským procesom a v súlade s profesionálnymi a etickými normami.

 "Za šesť rokov vysielania sa stala (relácia Na telo) najcitovanejšou a najsledovanejšou diskusiou na Slovensku a nič na tom nezmení ani pár týždňový bojkot koaličnými politikmi. Naopak víťazí v diváckom záujme aj bez nich, preto by bolo logické, aby naše vedenie reláciu podporilo, ale ono sa naopak rozhodlo škrtať jeho epizódy," povedal Kovačič priamo v živom vysielaní bez toho, aby o tom jeho nadriadení vopred vedeli. 

Podľa neho je paradoxné, že sa stopka pre Na telo objavila v  týždni, kedy relácia  získala novinársku cenu. "Slovensko teraz prežíva boj o orbanizáciu našich televízií, na verejnosti sa diskutuje o budúcnosti RTVS. Tento boj sa však v skutočnosti odohráva všade. Deje sa potichu a plíživo. Aj keď to dnes tak nevyzerá, ak to nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu."

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. jún 2024 09:17