Voľby 2023/ Špeciálna povolebná relácia Na telo, TV Markíza
StoryEditor

Markíza reaguje na prejav Kovačiča. Okamžite prerušuje vysielanie relácie Na telo

27.05.2024, 15:26
Autor:
lezlez

Tento krok nasleduje po tom, čo Michal Kovačič podľa televízie zneužil vysielací čas na prezentovanie svojich osobných postojov. 

Redakcia spravodajstva hovorí o cenzúre a orbanizácii, vedenie Markízy o zneužití vysielania, porušení zákona aj etického kódexu. Problémy nastali po včerajšom odvysielaní relácie Na telo. Moderátor si v záverečných minútach, po skončení rozhovoru s hosťami, zobral slovo a obvinil svojho zamestnávateľa z neprimeraných zásahov do novinárskej slobody. Je možné, že v televízii sa schyľuje ku štrajku. 

Okamžitý koniec Na telo aj Na telo PLUS

„Televízia Markíza, člen skupiny CME, ako oprávnený vysielateľ a držiteľ príslušných autorizácií, nesie redakčnú zodpovednosť za účinnú kontrolu nad obsahom vysielania," zdôrazňuje televízia v úvode svojho stanoviska. 

„Vzhľadom na skutočnosti, ku ktorým došlo počas vysielania poslednej relácie Na telo v nedeľu 26. mája, v ktorej moderátor zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára, preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS." 

Televízia sa v tejto chvíli nechce vyjadrovať k interným záležitostiam a odmieta komentovať úvahy o konci Kovačičovej kariéry v Markíze. „Vyvodenie dôsledkov za porušenie povinností zo strany zamestnanca je internou záležitosťou TV Markíza.“  Moderátor na svojom Instagrame oznámil, že vedenie televízie ho informovalo o tom, že aktuálne pre neho nemá prácu. „Mám byť doma, kým sa mi neozvú. Platí to okamžite od dnešného dňa."

V Markíze hrozí štrajk 

Televízia trvá na tom, že postup moderátora nebol v poriadku. Je pravdepodobné, že definitívne stratil dôveru vedenia. Redakcia spravodajstva má iný názor a stojí za Michalom Kovačičom.  Toho podporilo v otvorenom liste približne sto kolegov, ktorí žiadajú vedenie o návrat relácie Na telo po letnej prestávke s rovnakým moderátorom a slobodnou dramaturgiou, v opačnom prípade sa vyhrážajú kolektívnym odporom. 

„Plne podporujeme nášho kolegu Michala Kovačiča v jeho stanovisku, ktoré odprezentoval vo vysielaní poslednej relácie Na telo a v celom rozsahu za ním stojíme," píšu vo svojom otvorenom liste. Generálnemu riaditeľovi Petrovi Gažíkovi a riaditeľovi Centra spravodajstva a publicistiky Michalovi Kratochvílovi dávajú trojdňovú lehotu na rozhodnutie o pokračovaní Na telo.  „V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon." 

Moderátor je predsedom novovzniknutej odborovej organizácie a požíva podľa Zákonníka práce vyššiu ochranu. No ani z titulu svojej odborárskej funkcie  si nesmie dovoliť zneužitie vysielania, za ktoré je zodpovedný vysielateľ, teda Markíza a ohroziť jeho dobré meno.  Markíza už včera naznačila, že obvinenia, ktoré prezentoval v Na telo, sa vôbec nezakladajú na pravde. „Sú nekorektné a neodôvodnené. TV Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo." Odmieta aj to, že by nepodporovalo reláciu Na telo. práve naopak. Stojí za reláciou aj keď funguje v neštandardnom režime. "Vysielali sme za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom."

Michal Kovačič moderuje populárnu politickú diskusiu od roku 2018, kedy nahradil dlhoročnú moderátorku Zlaticu Švajdovú Puškárovú. Debata však za posledné dva mesiace prechádzala turbulentným vývojom, pretože ju bojkotujú všetci koaliční politici. Dramaturgia musela dlhé týždne využívať inštitút prázdneho kresla alebo pristúpiť k náhradným riešeniam v podobe pozývania rôznych osobností kultúrneho a spoločenského života. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. júl 2024 12:38