StoryEditor

Kauzu Kovačiča riešia aj Česi. Medzinárodný tlačový inštitút píše majiteľke Markízy

29.05.2024, 13:35
Autor:
ČTKČTK

V televízii Markíza podľa CZ IPI teraz prebieha dôležitý stret o to, do akej miery budú princípy kritickej a slobodnej žurnalistiky zachované.

V slovenskej komerčnej televízii Markíza, ktorú vlastní česká investičná skupina PPF, sa v súčasnosti vedie stret o zachovanie princípov kritickej a slobodnej žurnalistiky, uviedol dnes Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI). V otvorenom liste preto vyzval majiteľku PPF Renátu Kellnerovú a výkonného riaditeľa skupiny Jiřího Šmejca, aby zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku.

Televízia Markíza v pondelok ohlásila prerušenie vysielania dvoch diskusných relácií. Urobila tak po tom, čo ich moderátor Michal Kovačič v nedeľu v živom vysielaní vedenie stanice kritizoval a varoval tiež pred takzvanou orbánizáciou médií na Slovensku, teda možným získaním kontroly nad médiami vládnou mocou po vzore krokov maďarského premiéra Viktora Orbána. Moderátora sa potom zastali desiatky jeho kolegov. Markíza prerušenie vysielania relácií Na telo a Na telo plus zdôvodnila tým, že moderátor v nedeľu zneužil vysielací čas na prezentáciu osobných názorov v rozpore so zákonom a etickým kódexom novinára.

image

Na telo s Michalom Kovačičom

V televízii Markíza podľa CZ IPI teraz prebieha dôležitý stret o to, do akej miery budú princípy kritickej a slobodnej žurnalistiky zachované. Výbor preto vyzval predstaviteľov skupiny PPF, aby prijali osobnú vlastnícku a manažérsku zodpovednosť a zabezpečili zachovanie priestoru pre slobodnú žurnalistiku. Doterajšie kroky manažmentu televízie podľa CZ IPI tento dojem nevyvolávajú.

PPF investuje do telekomunikácií, médií, finančných služieb, e-commerce, biotechnológií, nehnuteľnosti a strojárstva. Do skupiny patrí mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje desiatky televíznych staníc vo viacerých krajinách. 

"V interných diskusiách televízie Markíza sa možno práve teraz definuje povaha slobodnej žurnalistiky vo všetkých médiách spadajúcich do skupiny PPF teraz i v budúcnosti. Je to téma natoľko dôležitá, že veľmi záleží na vašom osobnom postoji k celej veci," apeluje výbor na Kellnerovú so Šmejcom.

image

Na telo.

Symbolom tohto procesu je podľa CZ IPI diskusia o zachovaní, či zrušení diskusnej relácie Na telo moderovaného v televízii Markíza Michalom Kovačičom. "Sme presvedčení, že vaša osobná garancia zachovania tejto relácie a moderátora môže byť prvým krokom potvrdzujúcim vaše odhodlanie slobodnú žurnalistiku brániť a podporovať," uvádza CZ IPI. Dodáva, že naň potom môžu nadviazať ďalšie kroky, ktoré by dali spravodajstvu televízie Markíza potrebnú podporu.

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) je medzinárodná novinárska organizácia, ktorá sa zaoberá obranou slobody médií. Bola založená v roku 1950 na Kolumbijskej univerzite 34 novinármi z rôznych krajín. Dnes pôsobí globálne s pobočkami v mnohých krajinách. Roku 2018 bol založený Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu (CZ IPI), ktorý si dal za cieľ monitorovať porušovanie princípov slobody médií a útokov na novinársku nezávislosť v Česku.

Investičná skupina PPF podniká v 25 krajinách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Investuje do finančných služieb, telekomunikácií, médií, biotechnológií, nehnuteľností či strojárstva. Do skupiny patrí napríklad splátková spoločnosť Home Credit, ďalej Air Bank, telekomunikačné firmy Cetin a O2, mediálna spoločnosť CME, realitná skupina PPF Real Estate Holding, strojárska Škoda Group alebo prevádzkovateľ mýta v ČR Czechtoll. Súčasná majiteľka PPF Renáta Kellnerová s rodinou skupinu prevzala, keď jej manžel Petr Kellner zhruba pred tromi rokmi zahynul pri havárii vrtuľníka na Aljaške.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. júl 2024 10:32