StoryEditor

Prerazili v Hollywoode: Pracovali sme aj na vizuálnych efektoch v The Stranger Things

06.06.2024, 10:44

Konkurujú zahraničným spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú vizuálnymi efektmi vo filmovej i v reklamnej sfére. Portfólio ich klientov sa rozširuje po celom svete a pýši sa renomovanými menami ako HBO, Disney, Netflix, či AppleTV. Riaditeľ slovenskej pobočky efektového a postprodukčného štúdia PFX Tibor Meliš nám porozprával, ako to funguje vo svetovom kreatívnom biznise.

Spolupracovali ste na viacerých zaujímavých zahraničných celosvetových filmoch či seriáloch. Ako sa k takýmto zákazkám dokáže dopracovať česko-slovenská firma?

V spoločnosti PFX máme troch producentov, Jiřího Miku, Lukáša Keclíka a Tomáša Srovnala, ktorí hľadajú nové potenciálne projekty, na ktorých by sme mohli spolupracovať. Často je to o tom, že musíme vycestovať do USA alebo inde do zahraničia, stretnúť sa s producentmi a producentkami a získať si ich dôveru.

image

Špeciálne efekty v hollywoodskych filmoch a seriáloch má pod palcom česko-slovenská spoločnosť PFX Group.

Asi čím má firma na tomto trhu v databáze väčšie portfólio svojej práce, dokáže ľahšie získavať zákazky. Ako to však bolo na začiatku? Čím ste dokázali zahraničných tvorcov vtedy presvedčiť?

Áno, určite. Ak máte v portfóliu už nejaké veľké projekty, tak sa dôvera buduje ľahšie. Začiatky sú vždy náročné, lebo musíte veľa cestovať a stretávať sa. Vďaka tomu, že máme veľmi kvalitný tím a urobili sme veľa kvalitných projektov na slovenskom a českom trhu, to bolo jednoduchšie. Spomenul by som film Zátopek, ktorý nám umožnil urobiť rozsiahly development na davových scénach, za čo patrí veľký kredit Jindrovi Červenkovi. To napríklad zaujalo zahraničných producentov na projekte Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, na ktorom sme robili digitálne štadióny a davy fanúšikov a fanúšičiek.

image

Vizuálne efekty na Upsidedown v seriáli The Stranger Things pracovala aj domáca firma PFX.

j v tomto biznise sa firmy, ktoré chcú zákazku dostať, predbiehajú ponukou ceny? Alebo na toto sa vo filmovom biznise nepozerá? Ide o úroveň služieb a na cenu neprihliadajú v takých veľkých projektoch?

Kiežby som mohol povedať, že je to iba o kvalite, ktorú dokážete po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. júl 2024 09:12