StoryEditor

Disney+ prináša nový seriál o Lagerfeldovi. V 6 dieloch uvidíte až 2700 kostýmov

07.06.2024, 12:55
Autor:
redred

Šmrnc, súboj eg, extravagantné večierky a ničivá vášeň – pozrite si, ako sa Karl Lagerfeld stal legendou.

Píše sa rok 1972 a Karl Lagerfeld je 38-ročný, verejnosti takmer neznámy návrhár konfekcie. Jeho stretnutie s mladíkom menom Jacques de Bascher, ambicióznym a zvodným švihákom, všetko zmení. Karl je konečne pripravený postaviť sa svojmu priateľovi, géniovi haute couture, Yvesovi Saint Laurentovi a jeho obávanému spoločníkovi Pierrovi Bergéovi. Šmrnc, súboj eg, extravagantné večierky a ničivá vášeň – pozrite si, ako sa Karl Lagerfeld stal legendou.

image

Becoming Karl Lagefeld.

Hlavné postavy

KARL LAGERFELD sa narodil v Hamburgu v roku 1933. Na začiatku 50. rokov sa presťahoval so svojou matkou do Paríža. Po absolvovaní Lycée Montaigne začal spolupracovať s Yves Saint Laurentom. Pracoval aj pre Balmain a Jean Patou, následne zakotvil v Maison Chloé, kde strávil 20 rokov. V tomto období sa odohráva aj dej seriálu. Neskôr pracoval pre Chanel a založil aj svoju vlastnú značku. Zomrel 19. januára 2019 v Paríži ako 85ročný.

image

Becoming Karl Lagefeld, Episode 1.

JACQUES DE BASCHER bol pravidelným hosťom najtrendovejších parížskych klubov. Lagerfeld po stretnutí s dvadsaťdvaročným mladíkom Bascherom okamžite prepadne jeho kúzlu. Tak sa začína ich zložitý platonický, viac než 10 rokov trvajúci vzťah, narušený búrlivým románikom Baschera s Yves Saint Laurentom. Lagerfeld po celý život hovoril, že Bascher jeho prácu veľmi inšpiroval a aj po jeho smrti na HIV/AIDS ho uctil mnohými spôsobmi.

image

Becoming Karl Lagefeld, Episode 1.

YVES SAINT LAURENT má už v prvej časti seriálu svoj módny dom a začína sa presadzovať na medzinárodnej scéne. Jeho múzami sú Loulou de La Falaise a Paloma Picasso. Jeho búrlivú aféru s Bascherom preruší jeho životný partner Pierre Bergé. V roku 2002 sa rozlúči s haute couture a o šesť rokov neskôr, v roku 2008, zomriera ako 71-ročný.

image

Becoming Karl Lagefeld, Episode 3.

PIERRE BERGÉ bol podnikateľ a mecenáš, od roku 1958 sa stal životným partnerom Yves Saint Laurenta. Laurentovi pomohol vybudovať jeho značku a následne sa stal prezidentom mocnej Fédération de la Haute Couture et de la Mode, ktorá neskôr poskytovala zázemie novým návrhárom. Napriek búrlivému vzťahu a niekoľkým rozchodom zostáva Bergé oddaný záujmom svojho partnera aj po jeho smrti. Bergé zomiera v roku 2017 v Saint-Rémy-de-Provence.

image

Becoming Karl Lagefeld.

Scénografia

Jean Rabasse a jeho tím vytvorili pre seriál približne 50 lokácií, od bytov hlavných protagonistov, cez prehliadkové móla, ikonické kluby, až po módne domy. „Cieľom nebolo predstaviť príliš realistické repliky pamiatok, ktoré by mohli odradiť divákov. Pri stavbe scén sme sa inšpirovali napríklad maľbami, farbami a štýlom Saint Laurenta, tie sme potom preniesli aj do bytu Lagerfelda, i keď bol známy tým, že mal rád biele steny. Niekoľko vecí sme sa snažili odkopírovať, napríklad ikonické vázičky, ale tiež sme si dovolili niekoľko tvorivých zásahov, pretože bolo dôležité zachovať súčasný pohľad,“ povedal Rabasse. „V seriálovom byte Lagerfelda je niekoľko sôch od Chany Orloff, ktoré tam reálne nikdy neboli, ale sú veľmi pôsobivé a stelesňujú typy sôch, ktoré Lagerfeld skutočne vlastnil,“ doplnil.

image

Becoming Karl Lagefeld, Episode 5.

Kostýmy

V seriáli sa objavilo zhruba 2 700 kostýmov, z toho 160 bolo ušitých tímom Pascaline Chavanne, kostýmovej výtvarníčky, ktorá na seriál dohliadala. „Chceli sme priblížiť atmosféru Saint-Germain-des-Prés, nie ponúknuť jej kópiu. Poukázať na rolu múzy v umeleckom prostredí za prítomnosti elegantného, rafinovaného, ale aj arogantného a sebadeštruktívneho Jacquesa de Baschera. Jacques predstavoval typ krásy, ktorú si Karl idealizoval,“ poznamenala Chavanne.

image

Becoming Karl Lagefeld

Účesy

V priebehu desaťročia, v ktorom sa seriál odohráva, hlavní protagonisti neustále menia účesy. Môže sa zdať, že sami neustále prechádzajú premenami. Pre stvárnenie Karla Lagerfelda v podaní Daniela Brühla boli použité tri príčesky, ktoré verne zobrazovali rôznu dĺžku jeho vlasov ešte predtým, ako začal nosiť svoj ikonický chvost. V seriáli sa objaví aj jeho slávna brada, ktorú v tej dobe nosil a často ňou maskoval svoje emócie. Tie neskôr zostali skryté pod tmavými slnečnými okuliarmi.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. júl 2024 09:40