Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Na snímke účastníčka protestného zhromaždenia. FOTO TASR - Jaroslav NovákTASR
StoryEditor

Pracovníci RTVS štrajkujú kvôli ochrane verejnoprávnosti, podporil ich aj Machaj

10.06.2024, 14:21
Autor:
ČTKČTKmichmich

Vysielateľ aj naďalej pokračuje v aktivitách týkajúcich sa ochrany verejnoprávnosti a vo štvrtok 13. júna sa bude na všetkých programových službách tejto téme venovať v rôznych formách.

Časť pracovníkov verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes okolo poludnia vstúpila do dopredu ohláseného zhruba trojhodinového výstražného štrajku kvôli vládou presadzovanému novému zákonu o tejto stanici. Akcia neovplyvnila obvyklé vysielanie spravodajských programov na hlavnom televíznom ani rozhlasovom kanáli RTVS. Vedenie RTVS uviedlo, že požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s jeho názormi.

image

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Snímka z protestného zhromaždenia. FOTO TASR - Jaroslav Novák

TASR
"Manažment RTVS na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom rešpektuje právo zamestnancov RTVS na štrajk, ktorý vychádza z ústavného práva na štrajk za spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. Váži si slobodu názorov a oceňuje snahu zamestnancov vyjadriť svoj názor a brániť verejnoprávnosť Rozhlasu a televízie Slovenska. Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov. Štrajk nebude mať dopad na vysielanie programových služieb RTVS. Budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy," uviedol manažment telerozhlasu a vo vyhlásení dodal: "RTVS aj naďalej pokračuje v aktivitách týkajúcich sa ochrany verejnoprávnosti a vo štvrtok 13. júna sa bude na všetkých programových službách tejto téme v rôznych formách venovať." 

Zamestnanci štrajkujú aj preto, že súčasnú RTVS by podľa návrhu zákona mala nahradiť nová Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Návrh okrem iného počíta s tým, že vo funkcii predčasne skončí terajší generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý sa do čela stanice postavil predvlani za bývalej vlády. Predstavitelia terajšej slovenskej vlády tvrdia, že vysielanie RTVS nie je objektívne. Podľa opozície chce však vláda toto verejnoprávne médium ovládnuť.

image

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Na snímke generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj počas štrajku. FOTO TASR - Jaroslav Novák

TASR
"Štrajkujeme za slobodu slova, ktorá je ohrozená. Bojujeme za to, aby sme mohli slobodne tvoriť a prinášať pravdivé informácie, " povedal jeden z rečníkov na zhromaždení v centre slovenskej metropoly. Redaktor RTVS Ivan Brada v prejave varoval, že obavy z politického ovládnutia RTVS sú viac ako reálne.

Zástupkyňa nespokojných pracovníkov RTVS Soňa Weissová povedala, že nemá odhad o počte pracovníkov zapojených do protestu, prvého svojho druhu v histórii RTVS. Štrajkový výbor naplánoval sprievod k sídlu ministerstva kultúry a verejného zhromaždenia. Začiatok podujatia ovplyvnilo nepriaznivé počasie.

Protest zvolal štrajkový výbor pred utorkovým začiatkom schôdze slovenskej snemovne, na ktorej by poslanci mali definitívne rozhodnúť o vládnom návrhu nového zákona o STVR. V prvom čítaní ho parlament schválil v máji.

Zákon o STVR je po zmenách v slovenskom trestnom práve ďalším krokom kabinetu premiéra Roberta Fica, ktorý predtým vyvolal silný stret medzi vládnymi stranami a opozíciou a tiež protivládne demonštrácie.

image

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Snímka z protestného zhromaždenia. FOTO TASR - Jaroslav Novák

TASR
Predstavitelia terajšej vládnej koalície na Slovensku dlhodobo kritizujú prácu RTVS aj ďalších médií. Samotný Fico vlani po vymenovaní do čela svojej štvrtej vlády prestal komunikovať so štyrmi inými médiami, vrátane najsledovanejšej televízie Markíza. Označil ich za nepriateľské. V Markíze teraz prepukol spor medzi redaktormi a vedením o podobu spravodajstva. Minulý týždeň pracovníci Markízy uviedli, že do štrajku nevstúpia, pretože vedenie televízie pristúpilo na ich požiadavky.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. júl 2024 21:22