Špeciálne efekty v hollywoodskych filmoch a seriáloch má pod palcom česko-slovenská spoločnosť PFX Group.
StoryEditor

Česko slovenské štúdio PFX, ktoré prerazilo aj v Hollywoode, expanduje do Nemecka

25.06.2024, 11:12
Autor:
redred

Medzinárodne pôsobiaca spoločnosť PFX Group preberá oddelenie vizuálnych efektov spoločnosti Cine Chromatix v Nemecku.

Začiatkom júna prebrala česko-slovenská PFX Group, spoločnosť zaoberajúca sa vizuálnymi efektmi a postprodukciou so sídlom v Prahe (Česká republika), oddelenie VFX berlínskej spoločnosti Cine Chromatix, ktorá poskytuje komplexné služby v oblasti obrazovej a zvukovej postprodukcie. Súčasťou filmového štúdia je aj slovenská pobočka so sídlom v Bratislave.

image

Ku úspešnej česko-slovenskej spoločnosti PFX sa pridáva aj poľská.

Oddelenie vizuálnych efektov (VFX) spoločnosti Cine Chromatix s viac ako 20-členným tímom vytvorilo vizuálne efekty pre mnohé medzinárodné filmové a seriálové projekty. Markus Frank, supervízor zodpovedný za prácu na VFX vo filme Edwarda Bergera Na západe nič nové, získal v minulom roku nominácie na Oscara a cenu BAFTA, ako aj Európsku filmovú cenu a Nemeckú filmovú cenu. Film Škola kúzelných zvierat Gregora Schnitzlera tiež získal Lolu za najlepšie vizuálne efekty. Pokračovanie Škola kúzelných zvierat 2 Svena Unterwaldta bolo nominované na Nemeckú filmovú cenu v rovnakej kategórii. Oddelenie VFX je zodpovedné za množstvo ďalších medzinárodne ocenených projektov. Medzi jeho klientov patria Disney+ s ocenenou minisériou Sam – Ein Sachse, Paramount+ s filmom One Trillion Dollars, realizovali aj rôzne projekty pre nemecké televízne stanice ZDF, ARD alebo RTL a platformu YouTube. V portfóliu majú aj celovečerné filmy Lassie alebo Muenter a Kandinsky – Modrý jazdec.

Spoločnosť PFX aktuálne prevezme prevádzku vizuálnych efektov spoločnosti Cine Chromatix v Nemecku. Sídlo štúdií VFX zostane na Goethestraße v Berlíne-Charlottenburgu.

image

Takto sa pracuje vizuálnych efektoch.

Markus Frank zostane vedúcim oddelenia VFX a hlavným supervízorom VFX s väčšou manažérskou zodpovednosťou ako člen nového vedenia. Thomas Knop bude po prevzatí naďalej pracovať ako výkonný producent a zároveň povedie proces integrácie všetkých štyroch štúdií (Praha, Bratislava, Varšava, Berlín) do vedenia PFX Group.

Akvizívia oddelenia vizuálnych efektov je len prvým krokom k rozsiahlej spolupráci medzi PFX Group a Cine Chromatix so zakladateľmi a konateľmi Ufukom Gencom a Janoschom Benzom.

Prevzatím úspešne dopĺňame investičný príbeh PFX a stávame sa jednou z top adries pre vizuálne efekty v Európe. Sme radi, že môžeme privítať tím VFX spoločnosti Cine Chromatix spolu s Markusom Frankom a Thomasom Knopom. Ich profesionálne znalosti a kompetencie zvýšia našu medzinárodnú konkurencieschopnosť a budú príležitosťou na posilnenie nových a udržateľných vzťahov s klientmi, povedal Jiří Mika, generálny riaditeľ filmového štúdia PFX Group.

image

iří Mika, CEO of the PFX Grou, Tomáš Srovnal, producent, partner PFX Group, Janosch Benz, výkonný riaditeľ Cine Chromatix, Ufuk Genç, CEO, Cine Chromatix, Thomas Knop, výkonný producent
Lukáš Keclík, producent, partner PFX group a
Markus Frank, riaditeľ VFX a vedúci VFX supervízor (zľava do rpava).

„Tešíme sa na jedinečné príležitosti, ktoré nová konštelácia prinesie oddeleniu vizuálnych efektov spoločnosti Cine Chromatix, ktoré sa v posledných rokoch výrazne rozšírilo. Spojením s PFX získavame významné posilnenie v podobe know-how, prístupu k investíciám do našej infraštruktúry, softvéru a hardvéru, ale aj talentov,“ uviedol Markus Frank, vedúci oddelenia VFX.

Janosch Benz, výkonný riaditeľ spoločnosti Cine Chromatix, dodal: „Z dlhodobého hľadiska sú v sektore VFX schopné prežiť len silné medzinárodné aliancie, ktoré majú dostatok zamestnancov a zamestnankýň, neustále investujú do technológií a majú globálnu pôsobnosť. Ako spoločnosť sa teraz sústredíme na postprodukciu, ale naďalej budeme spolupracovať s našimi významnými a renomovanými kolegami v sektore VFX, ktorí sa teraz pripojili k PFX. Pre našich klientov sa teda z hľadiska kvality, profesionality, kompetentnosti a kontaktných osôb nič nezmení.“

Spoločnosť PFX bola založená v Prahe v roku 2012, organicky sa rozrástla o štúdiá v Prahe, Bratislave a Varšave a minulý rok sa k nej pripojila súkromná kapitálová skupina Genesis Capital. Dnes je PFX jedným z najvýznamnejších a najdôveryhodnejších postprodukčných štúdií v regióne strednej a východnej Európy. Portfólio klientov siaha do celého sveta a zahŕňa renomované mená ako HBO, Disney, Netflix, AppleTV a ďalších významných hollywoodskych hráčov. Akvizíciou VFX divízie spoločnosti Cine Chromatix spoločnosť posilňuje svoju prítomnosť v strednej Európe s celkovým počtom viac ako 250 vysokokvalifikovaných špecialistov a špecialistiek.

image

V PFX pracovali vo filme Lakers na divákoch.

Profesionálny tím PFX v oblasti vizuálnych efektov sa podieľal svojou expertízou na projektoch, ako sú film Ridleyho Scotta Napoleon, české filmy Jan Žižka a Zátopek či uznávaný televízny seriál Stranger Things. Spoločnosť PFX nedávno získala prestížne ocenenie VES Award v Los Angeles za prácu na druhej sérii seriálu Lakers: vzostup dynastie. Okrem toho postprodukčné štúdiá pracujú na miestnych a medzinárodných filmových trhákoch, ako aj na nezávislých filmoch.

Oddelenie animácie spoločnosti PFX v súčasnosti produkuje tri animované filmy s potvrdenou medzinárodnou distribúciou. Medzi nimi je aj hybridný animovaný film Diplodocus, koprodukovaný štúdiom PFX, ktorý bude mať premiéru ako jeden z dlhoočakávaných medzinárodných titulov na Medzinárodnom festivale animácie v Annecy v júni. Reklamný tím poskytuje služby klientom z celého sveta vrátane známych značiek, ako sú Jeep, Chrysler, T-Mobile alebo Intel.

Spoločnosť Cine Chromatix má sídlo v Berlíne a ďalšie štúdiá a kancelárie v Lipsku, Kolíne nad Rýnom, Stuttgarte a talianskom Merane.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. september 2024 23:56