OpenAI Strawberry.
StoryEditor

OpenAI pracuje na projekte Strawberry, čím chcú uvažovanie AI priblížiť ľudskej logike

16.07.2024, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Týmto projektom by mala AI vedieť lepšie riešiť jednoduché logické problémy, ktoré ľudia riešia intuitívne, alebo lepšie eliminovať textové halucinácie - teda obsahuje nepravdivé alebo zavádzajúce informácie.

Americká spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za jazykovým modelom ChatGPT, pracuje na projekte s krycím názvom Strawberry (jahoda). Jeho cieľom je, aby uvažovanie a argumentácia systémov umelej inteligencie (AI) prekonali doterajšie limity a priblížili sa ľudským schopnostiam. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na interné dokumenty podniku a na zdroj oboznámený s projektom.

"Chceme, aby naše modely AI chápali svet a rozumeli mu podobne ako my. Neustály výskum nových schopností AI je v tomto sektore bežnou praxou, pričom zdieľame bežné presvedčenie, že sa tieto systémy časom budú zdokonaľovať vo svojom uvažovaní," povedal agentúre Reuters hovorca OpenAI.

Reuters sa v máji dostal k nedatovanému internému dokumentu, podľa ktorého na projekte Strawberry v OpenAI pracuje niekoľko tímov. Cieľom je umožniť AI nielen generovať odpovede na otázky, ale plánovať dostatočne dopredu, aby sa mohla nezávisle a spoľahlivo pohybovať po internete a vykonávať niečo, čo OpenAI označuje za "hĺbkový výskum", tvrdí zdroj. To je niečo, čoho veľké jazykové modely (LLM) ako ChatGPT doteraz neboli schopné.

LLM vie zhrnúť hutné a náročné texty a zostaviť elegantné jazykové útvary oveľa rýchlejšie ako človek, ale zaostáva v riešení jednoduchých logických problémov, ktoré ľudia riešia intuitívne, napríklad rozpoznávanie logických chýb alebo hranie piškvoriek. V tomto prípade sa modely často uchyľujú k takzvaným "halucináciám". Halucinácie sú označenie vygenerovanej odpovede, ktorá obsahuje nepravdivé alebo zavádzajúce informácie. Môže ísť aj o výsledok nedostatočných, neaktuálnych alebo skreslených tréningových dát.

Strawberry má byť podľa zdroja Reuters kľúčovou súčasťou plánu OpenAI tieto problémy prekonať. Dokument, ku ktorému sa agentúra v máji dostala, potom síce opisuje, čo má projekt dosiahnuť, ale nie ako.

Štyri osoby, ktoré videli, ako spoločnosť v posledných mesiacoch súkromne komunikuje s vývojármi a ďalšími partnermi, agentúre Reuters povedali, že OpenAI sa blíži k uvoľneniu technológie s výrazne pokročilejšími schopnosťami uvažovania ako aktuálne LLM ako ChatGPT. Respondenti však nechceli byť menovaní, pretože nie sú oprávnení obsah komunikácie zverejniť.

Súčasťou technológie je takzvaný "posttréning" generatívnych modelov AI. To znamená ich prispôsobenie, aby sa mohli dodatočne zdokonaliť k výkonu špecifických úloh už po základnom tréningu na množstve všeobecných dát, uviedol jeden zo zdrojov.

Americká nezisková organizácia Centrum pre investigatívne spravodajstvo (Center for Investigative Reporting) na konci júna podala žalobu na OpenAI a jej partnera Microsoft. Vydavateľ magazínu Mother Jones a webu Reveal tvrdí, že OpenAI bez súhlasu a ponuky finančnej kompenzácie využíva jeho obsah.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. október 2024 06:01