Smrť Moniky Kramnej a jej dcérky v Egypte šokoval celé Česko a aj Slovensko. Teraz si na kauzu posvietili v dokumente Voyo originál.
StoryEditor

Voyo rozpletie nový dokument - kauzu Kramný, ktorá šokovala Česko aj Slovensko

19.07.2024, 16:45
Autor:
redred

V piatich častiach sa v rozprávaní príbuzných, blízkych priateľov, právnikov, znalcov, odborníkov i samotného Petra Kramného po viac ako desiatich rokoch dokument vracia k prípadu, ktorý rozdelil laickú aj odbornú verejnosť.

Nová dokumentárna séria z produkcie Voyo Originál sa podrobne venuje prípadu Petra Kramného, odsúdeného za vraždu manželky a dcéry počas rodinnej dovolenky v Egypte. V piatich častiach sa v rozprávaní príbuzných, blízkych priateľov, právnikov, znalcov, odborníkov i samotného Petra Kramného po viac ako desiatich rokoch vraciame k prípadu, ktorý rozdelil laickú aj odbornú verejnosť, a nebulvárnym spôsobom ukazujeme osudy ľudí, ktorým táto kauza zmenila život.

image

V tomto rezorte v Egypte našli mŕtvu Moniku s dcérkou. Za ich vraždu odsúdili manžela Petra Kramného, ktorý doteraz tvrdí, že je nevinný. 

Režisérom novinky Kauza Kramný je Petr Hátle, kreatívnou producentka Erika Hníková. Pre Voyo sériu natočila produkčná spoločnosť MasterFilm s producentkou Dagmar Sedláčkovou. Autorkou scenára je Kristina Májová. Prvá časť je na Voyodostupná od piatka 19. júla.

image

Kauza Kramný prichádza na Voyo. V dokumente sa vyjadruje aj samotný Petr Kramný, ktorého odsúdili za dvojnásobnú vraždu na 28 rokov väzenia. 

„Sme radi, že môžeme pre našich predplatiteľov neustále rozširovať ponuku na Voyo o zaujímavé tituly. Toto leto je na exkluzívne projekty naozaj bohaté, prinesieme až štyri zaujímavé novinky. Jednou z nich je práve Voyo Originál Kauza Kramný, ktorý rozšíri portfólio našich doku-sérií,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

image

Producentky a režisér nového dokumentu Voyo.

„Oslovil som desiatky ľudí, ktorí boli súčasťou rodiny a najbližšieho okolia Kramných. Väčšina z nich sa so mnou ochotne zišla, ale natáčania sa nechcela zúčastniť. Každý asi z trocha iných dôvodov. Spájala ich bolesť zo smrti ich blízkych, ale aj obava z toho, ako budeme ich príbeh rozprávať. Veľmi si vážim to, že sa v našej sérii objavia najbližšie kamarátky Moniky Kramnej. Rozhodli sa vystúpiť, aby uviedli na pravú mieru niektoré z mýtov, ktoré boli o Monike Kramnej šírené. Vážim si aj účasť rodičov Petra Kramného,“ približuje režisér Petr Hátle.

image

Dvojnásobná vražda sa odohrala na dovolenke v Egypte.

„So všetkými oslovenými som otvorene komunikoval, vysvetľoval im, aké je ich svedectvo dôležité, ale aj riziká toho, čo môže ich účinkovanie v sérii spôsobiť. Jasne som sa im snažil vysvetliť, aká naša séria bude. Že nám ide o nový, komplexný a nezaťažený pohľad na kauzu. Že ma úprimne zaujíma ich životná skúsenosť a to, ako im táto kauza zásadne zmenila život,“ dopĺňa Hátle. 

image

Advokátka Klára Slámová.

V rámci nakrúcania tvorcovia zamierili do egyptského turistického letoviska Hurghada, na karvinské sídlisko, ale aj do väznice Mírov, kde si Petr Kramný odpykáva svoj trest. K činu sa nikdy nepriznal, trvá na svojej nevine, pričom poskytol autorom dokumentárnej série obsiahly rozhovor. „Nespochybňujeme Kramného vinu, Petr Kramný je odsúdený vrah, ale v sérii poukazujeme na ‚biele‘ miesta vo vyšetrovaní a dávame priestor aj strane, ktorá tvrdí, že Petr Kramný nikoho nezabil. Na prvom mieste sú ľudia, ktorým kauza zmenila život na oboch stranách konfliktu,“ hovorí kreatívna producentka VoyoErika Hníková.

image

Kamarátka Moniky Kramnej.

Jednou z kľúčových vecí celého rozprávania je príbeh manželky Petra Kramného Moniky. Producentka Dagmar Sedláčková k tomu hovorí: „Vnímali sme ako obrovskú zodpovednosť, ako príbeh Moniky v sérii vyrozprávame, a bolo pre nás obzvlášť dôležité, aby sme ponúkli nový pohľad na to, ako médiá k Monike Kramnej pristupovali. S rovnakou zodpovednosťou sme však pristupovali ku všetkým stranám konfliktu. Predsavzali sme si, že chceme kauzu rekonštruovať s odstupom, verne. Pracovali sme starostlivo, s maximálnou snahou pochopiť a zachytiť všetky kľúčové momenty celého príbehu. Naším cieľom bolo, s rešpektom k tým, ktorých sa kauza dotkla, vyrozprávať príbeh bez mediálnej hystérie, skratkovitosti a priživovania stereotypov. Hlavne však dať priestor všetkým, ktorí k prípadu chcú niečo povedať a doteraz nemali tú možnosť. Rovnako dôležité pre nás bolo to, že s nami Voyo tento prístup zdieľalo.“

image

Rodičia Kramného.

Prvú epizódu nového Voyo Originálu Kauza Kramný si môžu predplatitelia Voyo pozrieť na platforme už dnes, ďalšie časti budú pribúdať postupne každý piatok.

image

V dokumente sa budú vyjadrovať aj ľudia, ktorí mali dočinenie s vyšetrovaním zamotaného prípadu.

Kauza Kramný

réžia: Petr Hátle

scenár: Kristina Májová

kreatívna producentka Voyo: Erika Hníková

producentka MasterFilm: Dagmar Sedláčková

dramaturgia: Ivo Trajkov

strih: Mariana Kozáková

image

V dokumente sa budú vyjadrovať aj ľudia, ktorý mali dočinenie s vyšetrovaním zamotaného prípadu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. august 2024 13:54