Na Slovensku opäť vypukne pekársky a cukrársky ošiaľ. Každú nedeľu o 20.30 hodine čaká divákov Jednotky očakávaná štvrtá séria šou Pečie celé Slovensko a okrem moderátorov Juraja Baču a Milana Zimnýkovala, šarmantných a talentovaných porotkýň Jozefíny Zaukolcovej a Petry Tóthovej sa diváci môžu tešiť na tucet vynikajúcich amatérskych pekárok a pekárov z celého Slovenska, ktorí zabojujú o titul Majster pekár.
12 súťažiacich čaká počas 12 týždňov až 36 pekárskych a cukrárskych výziev. V každej epizóde budú aj tento rok pripravovať 3 recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. V osobnej výzve budú súťažiaci piecť svoj rodinný recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripraví podľa seba. Nasledovať bude technická výzva, v ktorej sa súťažiaci budú musieť popasovať s receptom od porotkýň. V rámci tejto výzvy sa odkryjú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú možno prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertami. Poslednou výzvou pre súťažiacich bude kreatívna výzva. V tejto výzve sa fantázii medze nekladú́ a súťažiaci budú pripravovať mimoriadne náročné a kreatívne dezerty. Všetky súťažné výzvy bude hodnotiť odborná porota. Na základe hodnotenia opustí každý týždeň súťaž jeden z finalistov a do masterfinále sa dostane len najlepšia trojica. „Tento rok sme sa s výberom zákuskov do jednotlivých výziev veľmi potrápili, dokonca sme to riešili už na začiatku decembra pred Vianocami, aby sme to mali čím skôr pripravené. Bolo náročné zostaviť zoznam výziev tak, aby sa neopakovali zadania z predošlých sérií, aby to bolo zaujímavé, kreatívne, tvorivé, a aby to súťažiaci dokázali časovo zvládnuť. Bolo to trošku ťažšie a myslím si, že z roka na rok to je ťažšie. V tejto sérii sme sa už inšpirovali aj zahraničím. Nebudem prezrádzať, ale budú tam zaradené také výzvy, ktoré naozaj boli aj vo francúzskej, anglickej či českej verzii,“ prezradila porotkyňa Jožka Zaukolcová. Svetovú inšpiráciu potvrdila aj porotkyňa Petra Tóthová: „Našťastie svet je veľký a podarilo sa nám nájsť aj dezerty alebo koláče, ktoré nepoznajú naši súťažiaci a ani mnohí diváci. To je tá edukatívna stránka tohto programu, že sa tu aj niečo naučia, niečo nové dozvedia. Pripraviť zadania je pre nás každým rokom náročnejšie, ale veríme, že o to zaujímavejšie budú pre divákov.“ Ku konkrétnym pekárskym výzvam sa vyjadrili aj moderátori. Juraj Bača má jasnú predstavu o tom, čo by chcel tento rok v pekárskom stane ochutnať. „Už roky nahováram Jožku, nech nám spravia ryžový nákyp. Ja ho milujem ešte od čias základnej školy. Tam sme mali tety kuchárky, ktoré pozdravujem a to bol najlepší ryžový nákyp. A stále nič. Tak možno sa tento rok už objaví taký fajnový s kompótom a so sirupčekom,“ prezradil moderátor. Trochu inak sa na majstrovstvo tvorby zadaní pozerá Milan Zimnýkoval: „Má to také dve roviny. Jedna je, že som hotový z toho, čo prinesú do šou Petra, Jožka a Natacha v rámci zadaní nových receptov. Za všetko musím spomenúť Rubikovu kocku z prvej série, ktorú som doteraz nerozchodil. To bolo pre mňa ako keď som prvýkrát v živote videl mikrovlnku alebo rýchlovarnú kanvicu. Až som mal pocit, že som zjedol a videl všetko. A druhý moment je, že som žartoval, že strašne by som chcel sloniu slzu. A ona už bola. Takže ja som spokojný s tým, čo navymýšľali porotkyne, čo je nachystané, čo som aj v scenári už videl a čo nemôžem prezradiť, lebo sú to tajné výzvy.“ Do súťaže sa opäť prihlásilo množstvo súťažiacich a výber finálovej dvanástky dal dvojici porotkýň poriadne zabrať. „Bolo prihlásených asi 250 ľudí, na kasting sme pozvali asi 150 a okolo 130 prišlo. Je vidieť, že naozaj chodia pripravení. Dali si záležať na prezentácii, na chutiach. Urobili taký výber výrobkov na osobný kasting, aby naozaj vynikol ten dôležitý prvý dojem. Veľa prihlásených bolo naozaj výborne pripravených, mali krásne dezerty, zdobené a dekorované, dokonca doniesli celé torty. Naozaj sa s tým pohrali, dokonca aj modelovali,“ priznala Jožka. „Tento rok nám priniesli úžasné výrobky - sladké aj slané a musím povedať, že každým rokom sú prihlásení súťažiaci šikovnejší. Naozaj je vidieť, že ich to baví, že sa tešia, že to pečenie je naozaj gro ich radosti. Tento rok sme mali štedrý na mužov, takže sa veľmi tešíme, že aj to silnejšie pohlavie ukáže svoje zdatnosti v tejto súťaži,“ dodáva Petra. Zahraničná licencia presne špecifikuje prostredie natáčania a kladie naň vysoké nároky. Do finálneho výberu vstupovalo množstvo faktorov, ktoré rozhodli práve v prospech kaštieľa v Bernolákove. Štvrtá séria pokračuje v tradícii a celý štáb sa na jar opäť na 6 týždňov presunul do areálu Theresia Chateau v Bernolákove. Stan bol navrhnutý a vybudovaný špeciálne pre natáčanie šou a ide o jeden z najkrajších stanov v rámci všetkých krajín, v ktorých sa šou vysielala. Jeho stavba trvala dva týždne a v areáli kaštieľa v Bernolákove stojí dodnes.Súťažiaci minuli počas natáčania tretej série obľúbenej šou viac ako 2 tony surovín. Piekli neuveriteľných 94 hodín a použili vyše 425 rôznych druhov surovín.
My vám prinášame krátky rozhovor s režisérom pekárskeho televízneho fenoménu Jeffom Minaříkom.Práve štartuje už štvrtá séria Pečie celé Slovensko. Je pre vás režírovanie takéhoto projektu už taká rutina?
Necítim, že je to pre mňa rutina, je to rešpekt. Keďže robíte sledovanú šou, tak nechcete nič pokaziť. Rešpekt, aby bola táto televízna relácia bude minimálne tak dobrá, ako tri roky dozadu. Ale okrem rešpektu je to zároveň aj taká radosť. Lebo je tu veľmi pozitívna atmosféra. Či už v stane počas natáčania, ale myslím si, že to diváci cítia aj na obrazoviek.
Kedy začínate s prípravou na natáčanie?
My dávame veľký dôraz na kasting. Po uzavretí kastingových výziev, sa snažíme súťažiacich poctivo vyberať. Najskôr selektujeme prihlášky a potom si adeptov zavoláme na osobné pohovory, A to je desať dní deväť hodinového sedenia. Máme 40 minútové sloty na každého. S každým sa veľmi dobre porozprávame, sedia pri tom porotkyne, aj další odborní porotcovia a poriadne si ich pootáčame, pogrilujeme. A potom musíme namiešať finálové dvanástku z celého územia Slovenska a z rôznych vekových kategórií.
Chodia ľudia z roka na rok lepšie pripravení na kastingy?Pozitívne je, že sú všetko ľudia, ktorí vedia piecť. Posielajú prihlášky tí, ktorí naozaj milujú pečenie a vedia to. Samozrejme, stále sa bavíme o amatéroch, nemôžu to byť profesionáli. Bohužiaľ aj takí sa nám hlásia, ale tých musíme vyradiť. Súťaž je pre amatérov, čiže ľudí, ktorí pečú len príležitostne, ale nie je to ich biznis, alebo zamestnanie.
Dizajn stanu je tiež vo vašej réžii, alebo je to tímová práca?
Keď je niečo zabehnuté, overené a funguje to, tak sa to nesnažíme meniť. Nie je to potrebné. Ale nejaké drobnosti v každej sérii urobíme. Aj keď striháme už natočenú sériu, tak si povieme, že toto by sme mohli na budúci rok už zmeniť. Ale sú to také drobné veci, ktoré si možno divák ani neuvedomuje, ale v zábere sa niekedy mihnú. A samozrejme že tu mám ľudí, aby to dekorovali.
Aj tento rok ste boli na konferencii BBC, práve k formátu Bake off. Inšpirovali ťa nejaké nápady zo zahraničných verzií šou?
Bolo tam kopec inšpiratívnych vecí. Lebo bavíme sa teraz, že niektoré krajiny už robia trinástu, či štrnástu sériu. My sme kvázi na chvoste, my sme jedna z posledných produkcií, ktorá s tým začala najneskôr. Videli sme rôzne nápady, len aj my si hovoríme, načo budeme robiť veľké zmeny? Mohli by sme ich do programu nahádzať už teraz, ale čo budeme robiť v siedmej, či ôsmej sérii? Preto sa snažíme ich pridávať pomaličky. No aby som aj niečo prezradil, tak v tejto sérii bude nakoniec jedna novinka, ktorú sme implementovali z inej série v zahraničí. Dosť nás pobavila.
Štvrtá séria jedinečnej šou Pečie celé Slovensko odštartuje na Jednotke už v nedeľu 29. septembra o 20.30 h.