Film Prezidentka mieri do kín a odhaľuje trailer.Hitchhiker Cinema
StoryEditor

Do kín mieri film Prezidentka. Intímny portrét ženy zobrazuje pozadie vrcholovej politiky

09.10.2024, 11:32
Autor:
michmich

Dokumentárna snímka Mareka Šulíka bude mať kinopremiéru 31. októbra. Ide o vôbec prvý pohľad do zákulisia funkčného obdobia hlavy štátu. Kamera sledovala rozhodnutia, pôsobenie i osobný život Zuzany Čaputovej, a tak diváci budú mať možnosť vidieť, aké to je byť hlavou štátu z doteraz nevidenej perspektívy.

V synopse o filme sa píše: Prelomové momenty politického aj osobného života prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako sa rodia rozhodnutia z pozície hlavy štátu a formuje budúcnosť krajiny? Vnútorné boje, rozhodujúce chvíle v prezidentskom úrade aj odhodlanie čeliť výzvam súčasnej politiky popri ochrane svojich hodnôt. Intímny portrét ženy, ktorá sa usiluje vniesť ľudský a otvorený prístup do tradične mužského súťaživého sveta vrcholovej politiky, a pritom zvládnuť ťažké osobné životné výzvy.

image

Film Prezidentka bude mať svetovú premiéru na 28. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava (25.10.2024).

Hitchhiker Cinema
„Film môže byť unikátnym záznamom výnimočných rokov a udalostí, ktoré sa už nezopakujú,“ hovorí Zuzana Čaputová o svojej motivácii dať súhlas s natáčaním. „Spätne som si uvedomila, ako veľmi dokážu aj tie menej podstatné zatieniť tie, ktoré som ja sama považovala za formujúce,“ dodáva.

image

V slovenskej premiére uvidia diváci film Prezidentka
vďaka festivalu Jeden svet už 27.10.2024.

Hitchhiker Cinema
Dokument Prezidentka zobrazuje kľúčové momenty z politického aj osobného života. Ukáže napríklad zákulisie rozhodovania o udeľovaní amnestií, či to, ako sa rodili štátnicke prejavy počas jej pôsobenia v úrade. „Rozhodnutie Zuzany Čaputovej, dovoliť mi relatívne slobodne sa s kamerou pohybovať v priestoroch prezidentského paláca počas výkonu jej mandátu, považujem za mimoriadne veľkorysý postoj,“ hovorí scenárista a režisér Marek Šulík.

image

Ide o intímny portrét ženy, ktorá sa usiluje vniesť ľudský a otvorený prístup do tradične mužského súťaživého sveta vrcholovej politiky, a pritom
zvládnuť ťažké osobné životné výzvy.

Hitchhiker Cinema
Film Prezidentka bude mať svetovú premiéru na 28. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava (25.10.2024), v slovenskej premiére ho uvidia diváci festivalu Jeden svet už 27.10.2024 a v medzinárodnej premiére film otvorí festival PÖFF v Tallinne.

image

Film Prezidentka odhaľuje prelomové momenty politického aj osobného života prezidentky Zuzany Čaputovej.

Hitchhiker Cinema
Za filmom stojí spoločnosť Hitchhiker Cinema v koprodukcii s českou distribučnou spoločnosťou Aerofilms, Slovenskou televíziou a rozhlasom, Českou televíziou a spoločnosťou filmotras. Partnerom premiéry filmu je Slovenská sporiteľňa a do slovenských kín ho prináša distribučná spoločnosť Film Expanded. Projekt finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie a Nadácia mesta Bratislavy.

image

Film odhaľuje rozhodujúce chvíle v prezidentskom úrade.

Hitchhiker Cinema
Autori filmu aktuálne odhalili aj prvý trailer a vy si ho môžete pozrieť tu:

Vizitka filmu PREZIDENTKA

Krajina: Slovensko/Česko 2024

Dĺžka filmu: 108 minút

Premiéra: 31. októbra

Scenár a réžia: Marek Šulík

Producentka: Barbara Janišová Feglová                              

Kamera: Marek Šulík, Marek Moučka, Martin Jurči              

Strih: Jana Vlčková, Marek Šulík

Dramaturgia: Robert Kirchhoff, Tomáš Bojar                                

Zvuk: Daniel Němec

Hudba: Eva Sajanová, Martin Lauer

Koproducenti: Ivo Andrle, Anna Lísalová/Aerofilms, Tibor Horváth/Slovenská televízia a rozhlas, Alena Müllerová/Česká televize, Marek Šulík/filmotras

image

„Spätne som si uvedomila, ako veľmi dokážu aj tie menej podstatné zatieniť tie, ktoré som ja sama považovala za formujúce,“ hovorí o filme ex-prezidentka.

Hitchhiker Cinema
image

Film môže byť unikátnym záznamom výnimočných rokov a udalostí, ktoré sa už nezopakujú,“ hovorí Zuzana Čaputová o svojej motivácii dať súhlas s natáčaním.

Hitchhiker Cinema
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. október 2024 14:19