StoryEditor

Scenárista novinky Lovec: Nechceli sme klasickú krimi, ani rozprávku pre dospelých. No pri téme mystery treba dbať na možnosť realizácie

25.10.2024, 18:48
  • Spolupráca TV JOJ a Českej televízie pokračuje. Po koprodukciách na seriáli Svet pod hlavou, minisérii Ultimátum a vianočnej rozprávke Krakonošove tajomstvo, prinášajú mysterióznou novinkou - seriál LOVEC.
  • Stratégie vyspovedali scenáristu LOVCA Tomáša Koňaříka, ktorý pri písaní novinky musel vytvoriť zaujímavý príbeh, ktorý prinesie z desivého svete démonov doteraz nespracovaný príbeh.  
  • Scenárista nám v rozhovore prezradil zaujímavý fakt, že pri návštevách na pľaci obvykle trpí, pretože je všetko inak, než v jeho predstave pri písaní. Preto aj tento raz zavítal len na dva natáčacie dni. 
  • Seriál LOVEC je vyslovene originál tvorcov, ako predlohu si nebrali žiadny mystery počin, ale pri dynamike hlavných postáv sa inšpirovali známym seriálom Akty X.
  • Scenárista si pre nás tipol, ako zaujme novinka LOVEC. Podľa neho sa naň v Česku bude pozerať veľa ľudí, pretože meno Strach ťahá, nech už točí čokoľvek. 

Nakrúcanie poslednej televíznej seriálovej novinky tohto roka sa začalo na jeseň 2022, pokračovalo na rôznych lokáciách v Čechách a na Slovensku a posledná klapka padla pri Prahe 7. mája tohto roka. Detektívny mysteriózny seriál LOVEC vznikal pod vedením výnimočného českého režiséra Jiřího Stracha, scenáristicky a dramaturgicky sa na ňom podieľalo niekoľko osobností česko-slovenskej televíznej a filmovej tvorby.

image

Scény natáčali aj v kostoloch.

Igor Stančík
Autormi scenára sú Petr Hudský, David Ziegelbauer, Tomáš Koňařík a Adam Doležal. V hlavných úlohách diváci uvidia dvojicu excelentných hercov - Janu Kolesárovú a Pavla Kříža. V ďalších úlohách sa objavia Marek Lambora, Ivo Gogál, Martin Stránský, Jiří Dvořák, Judit Pecháček, Petra Polnišová, Atilla Mokoš, Ján Mistrík, František Kovár, Ľubo Paulovič, Jana Hubinská, Max Bolf a ďalší.

V LOVCOVI si posledný raz zahrali aj dvaja významní slovenskí herci Dušan Kaprálik a Ľubomír Paulovič. Paulovič stvárnil chladného a tvrdého továrnika Brauna a Kaprálik odvolaného kňaza Málka, ktorého podozrievali, že doňho vstúpil démon.

image

Svoje herecké umenie v LOVCOVI predviedol aj František Kovár.

Igor Stančík
Zachovanie rovnováhy nášho sveta

Epizódy sú popretkávané tajomnou atmosférou, prítomnosťou nadprirodzených síl, záhadným konaním postáv a mystikou balansujúcou na hrane logicky vysvetliteľných javov. Hlavnou myšlienkou príbehu je, že zlo má iba takú moc, akú mu sami dovolíme. 

Seriál rozpovie príbeh, že medzi nami bežnými ľuďmi sa pohybujú démoni, ktorí hľadajú vhodnú telesnú schránku pre svoju existenciu. Náš vnútorný pomer dobra a zla a naše životné rozhodnutia určia, či sa démonovi podarí do nás vstúpiť a do akej miery nás ovládne. Proti nim nás spája prirodzený pud so zlom bojovať.

image

Hlavní predstavitelia seriálu LOVEC:

TV JOJ
Pre niektorých je tento boj osobný, pre iných zas otázka politiky alebo vyšších hodnôt. Seriál LOVEC predstavuje tajnú organizáciu v štruktúre cirkvi, ktorá sa snaží týchto démonov vypátrať a zneškodniť, má na to metódy, ale ani tak to nie je ľahké. Nie je ľahké ho spoznať a premôcť, ale ide o zachovanie rovnováhy nášho sveta.

Tomáš Lang je exorcista, bývalý kňaz a človek so zvláštnymi nadprirodzenými schopnosťami a Alica Černá žena, v bežnom živote pracujúca ako manažérka, ktorá v detstve záhadným spôsobom prišla o mamu a vyrástla v detskom domove. Alica sa stane súčasťou vyšetrovania všetkých prípadov, ktoré sú doménou Tomáša a ostatných LOVCOV. Alica je bojovníčka, samostatná žena, ktorá v sebe po stretnutí s Tomášom Langom objaví schopnosť bojovať so stelesneným zlom.

image

LOvec sa natáčal aj v Malackách.

TV JOJ
Dôležitý výber lokácií

Až 40 percent seriálu sa nakrúcalo na Slovensku, zvyšok v Čechách Na Slovensku filmári navštívili Bratislavu, jej okolie, Modru, ale aj Plavecké podhradie, Katarínku, Malacky, kameňolom v Borinke, Banskú Štiavnicu, Uhrovec, Malé Vozokany. V Čechách okrem Prahy a okolia nakrúcali v nádhernom bývalom benediktínskom kláštore Kladruby, v Rajhrade, v Chotěšove, či Dobříši. 

Zaujímavosťou je, že do kaskadérskeho tímu, ktorý mal na starosti aj špeciálne efekty, patril aj známy český kaskadér a bývalý zápasník Petr Drozda alias Drozďák. Na konte má vyše 500 filmov a nie hociakých, ale aj hollywoodskych - Gladiátor, Mission Impossible a ďalšie...

image

Scenáristka Tomáš Konařík.

TV JOJ
Veľkú prácu odviedol aj tvorivý tím scenáristov a my sme vyspovedali jedného z nich, Tomáša Koňaříka a prinášame vám s ním zaujímavý rozhovor. 

Seriál Lovec loví v nekonvenčných vodách televízneho priemyslu. Hraničná medzi mysterióznym až hororovým žánrom. Robiť scenáristu seriálu takéhoto žánru bola pre vás veľká výzva?

Výzvou bolo hlavne to, ako skĺbiť krimi s vývojovou linkou tak, aby svoje dostal ako divák, ktorý ide s postavami od začiatku, tak ten, ktorý si zapne televíziu pri náhodnej epizóde. Čo sa týka thrilleru a hororu, tak to nie je ani tak problém na papieri, ako pri realizácii. Pri písaní je potrebné zohľadniť možnosti realizácie a tie sa nie vždy scenáristovi od stola podarí odhadnúť správne.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 59% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. október 2024 19:41