Známa štvorica sa stala súčasťou už piatej série šou pečie celé Slovensko.
StoryEditor

Pečie celé Slovensko s veľkou a náročnou novinkou. A sú v nej namočené obe porotkyne

02.09.2025, 09:25
Autor:
michmich

Už v októbri odštartuje na obrazovkách STVR ďalšia séria šou Pečie celé Slovensko. ​Šou, ktorá si získala státisíce divákov na Slovensku, sa už v nedeľu 5. októbra vracia na Jednotku s premiérovou piatou sériou.

Túto jeseň vypukne na Slovensku opäť pekársky a cukrársky ošiaľ. Každú nedeľu o 20.30 hodine čaká divákov Jednotky piata séria šou Pečie celé Slovensko a okrem moderátorov Juraja Baču a Milana Zimnýkovala, a skúsených porotkýň Jozefíny Zaukolcovej a Petry Tóthovej sa diváci môžu tešiť na nových dvanásť vynikajúcich amatérskych pekárok a pekárov z celého Slovenska, ktorí zabojujú o titul Majster pekár 2025.

image

Moderátori Milan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača.

Ako odhalili porotkyne, na kasting chodia amatérski pekári z roka na rok viac pripravení. Tohtoroční súťažiaci majú napozerané všetky série, sledujú trendy a poctivo trénujú. Už na kastingu vidno, že do stanu idú s jasným cieľom: ukázať, čo dokážu a možno sa aj trochu zviditeľniť. Verím, že sme opäť vybrali parádnu dvanástku akčných, pripravených a hlavne nadšených ľudí, ktorí tam skutočne chcú byť, vyjadrila sa Jozefína Zaukolcová. Na sociálnych sieťach mi pravidelne píšu ľudia s fotkami dezertov a pýtajú sa, či majú šancu dostať sa na kasting. Vďaka našej šou vedia rýchlo zistiť, kde robia chyby, a systematicky sa zlepšujú. Celkovo mám pocit, že úroveň domáceho pečenia na Slovensku výrazne narástla, dopĺňa Petra Tóthová.

image

Porotkyne Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová.

A čo podľa porotkýň odlišuje dobrého pekára od vynikajúceho? Prax, prax a ešte raz prax. Ten, kto pečie len na sviatky, môže byť dobrý. Vynikajúci má desiatky plechov za sebou, pozná suroviny naspamäť, vie, čo urobí každé vajce navyše... Jednoducho má „odpečené”, hovorí Petra. Podľa Jožky je dôležitá aj originalita: Rozdiel je v rukopise. Veľmi dobrým pekárom môže byť hociktorá mama, ktorá upečie fantastické buchty. Vynikajúci amatér sa však odlíši tým, že do každého dezertu otlačí vlastný „podpis“ – čosi špecifické, podľa čoho spoznáte, že to je jeho dielo.

image

Stan Pečie ceelé Slovensko aj tento rok privítal nových 12 súťažiacich.

Nové originálne recepty

Tucet šikovných súťažiacich čaká počas 12 týždňov až 36 pekárskych a cukrárskych výziev. V každej epizóde budú aj tento rok pripravovať 3 recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. V osobnej výzve budú súťažiaci piecť svoj rodinný recept na základe zadania. Pôjde o rovnaký pekársky výrobok, ale každý zo súťažiacich ho pripraví podľa seba. Nasledovať bude technická výzva, v ktorej sa súťažiaci budú musieť popasovať s receptom od porotkýň.

image

Známa štvorica sa stala súčasťou už piatej série šou pečie celé Slovensko.

V rámci tejto výzvy sa odkryjú cukrárske zručnosti súťažiacich a diváci budú možno prekvapení, aký náročný proces sa skrýva aj za relatívne jednoduchými dezertami. Poslednou výzvou pre súťažiacich bude kreatívna výzva. V tejto výzve sa fantázii medze nekladú́ a súťažiaci budú pripravovať mimoriadne náročné a kreatívne dezerty. Všetky súťažné výzvy bude hodnotiť odborná porota. Na základe hodnotenia opustí každý týždeň súťaž jeden z finalistov a do masterfinále sa dostane len najlepšia trojica.

image

Režisér všetkých piatich sérií Pečie celé Slovensko Jeffo Minařík.

„Každý rok sa snažíme priniesť nejakú osviežujúcu novinku. Tentoraz do technickej výzvy zaradíme nečakaný ťah: porotkyne predvedú súťažiacim naživo mimoriadne náročný postup, ktorý väčšina domácich pekárov nikdy neskúsila. Kreatívny tím mal obavy, či to vôbec zvládnu, no práve táto „mission impossible“ ich môže príjemne – alebo nepríjemne – prekvapiť. Som presvedčený, že to zaskočí aj ostrieľaných fanúšikov šou Pečie celé Slovensko,“ prezradil o novinke v piatej sérii režisér Jeffo Minařík.

image

Theresia Chateau aj tento rok hosťom natáčania sladkej šou Pečie celé Slovensko.

Jedinečné prostredie a príjemná atmosféra

Zahraničná licencia presne špecifikuje prostredie natáčania a kladie naň vysoké nároky. Do finálneho výberu vstupovalo množstvo faktorov, ktoré rozhodli práve v prospech kaštieľa v Bernolákove. Piata séria pokračuje v tradícii a celý štáb sa na jar opäť na 6 týždňov presunul do areálu Theresia Chateau v Bernolákove. Stan bol navrhnutý a vybudovaný špeciálne pre natáčanie šou a ide o jeden z najkrajších stanov v rámci všetkých krajín, v ktorých sa šou vysielala. Jeho stavba trvala dva týždne a v areáli kaštieľa v Bernolákove stojí dodnes.

image

Víťazi predchádzajúcich štyroch sérií. Komu odovzdajú titul tento rok?

Okrem vizuálneho stvárnenia si diváci užívajú príjemnú atmosféru, ktorú šou Pečie celé Slovensko prináša na televízne obrazovky. Zhodli sa na tom aj moderátori relácie. Od začiatku tvrdím, že kľúčom je dobrá energia. V čase negatívnych správ ponúkame divákom únik k partii ľudí, ktorí milujú pečenie a navzájom si fandia. Žiadne intrigy, vulgarizmy ani senzácie, len obyčajné dobro, ktoré cez kamery cítiť. To potvrdzuje aj sledovanosť, hovorí Juraj Bača. Za pravdu mu dal aj Milan „Junior“ Zimnýkoval: V stane sa stretne dvanásť nadšencov a veľký štáb, no nikto nemá dôvod „šťúrať“ – ide o feel-good atmosféru, v ktorej sa nevulgárne, nehystericky a bez intríg ukazuje obyčajné dobro. Aj preto si mnoho mužov v nedeľu večer potichu sadne k televízii a robí z toho rodinný rituál.

image

Moderátori Milan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača priamo počas natáčania piatej série.

Ohurujúce štatistiky

Súťažiaci minuli počas natáčania piatej série obľúbenej šou viac ako 2 tony surovín. Piekli neuveriteľných 91 hodín a použili vyše 420 rôznych druhov surovín:

  • 40 druhov rôznych korenín;
  • 41 druhov čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia, spolu vyše 170 kg;
  • 45 kg zeleniny;
  • 3 130 ks vajec;
  • 225 kg múky;
  • 210 kg cukru;
  • 175 l mlieka;
  • 100 kg čokolády;
  • 85 l smotany;
  • 100 l oleja;
  • 115 kg masla;
  • a množstvo ďalších surovín.

Piata séria jedinečnej šou Pečie celé Slovensko odštartuje na Jednotke už v nedeľu 5. októbra o 20.30 hodine.

01 - Modified: 2025-10-27 16:24:38 - Feat.: - Title: Veľké odhalenie na Ranči. Hrob prezradí tajomstvo, ktoré zničilo životy mnohým 02 - Modified: 2025-10-12 15:04:53 - Feat.: - Title: Víťaz šou Pečie celé Slovensko 2024: Ľudia si žiadajú, aby som prišiel tortu predstaviť priamo na oslavu 03 - Modified: 2025-10-05 13:10:08 - Feat.: - Title: Dnes štartuje 5. séria Pečie celé Slovensko. Ako sa zmenil život po výhre úplne prvému víťazovi Miňovi Maculovi? 04 - Modified: 2025-09-22 12:10:52 - Feat.: - Title: Do piatej série Pečie celé Slovensko sa dostali stredoškoláčka aj 61-ročný pekár 05 - Modified: 2025-09-16 14:20:22 - Feat.: - Title: Pečie celé Slovensko má novú kreatívnu kampaň. Zahviezdia v nej cestujúce zákusky
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. december 2025 22:03