StoryEditor

RTVS vybuduje v Bratislave Experimentálne televízne štúdio za milión eur

27.09.2021, 14:55
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Vo výzve zvíťazila spoločnosť SYTIQ, hodnotiacim kritériom bola cena.

Experimentálne televízne štúdio ako súčasť Kreatívneho centra RTVS v Bratislave vybudujú za 886-tisíc eur bez DPH (1,063 milióna eur s DPH). Vyplýva to z oznámenia o vyhodnotení verejného obstarávania vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Pôvodne odhadovaná cena zákazky bola takmer 1,2 milióna eur bez DPH (1,44 milióna eur s DPH). Víťazná ponuka spoločnosti SYTIQ bola jednou zo štyroch, ktoré RTVS prijala vo vyhlásenej výzve. Hodnotiacim kritériom bola cena.

Ministerstvo kultúry SR vyčlenilo na ich podporu viac ako 83 miliónov eur.

RTVS vybuduje kreatívne centrá aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Ich vybudovanie umožní poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov zameraných na budovanie siete kreatívnych centier a podpory kreatívnych činností. Centrá RTVS v Bratislave a Banskej Bystrici prinesú priestor a podmienky pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. O vybudovanie kreatívnych centier prejavilo záujem 15 subjektov, podmienkam výzvy vyhovelo desať. 

„Teší ma, že RTVS bude môcť prostredníctvom kreatívnych centier prispieť k rozvoju kultúrneho a kreatívneho priemyslu v Banskej Bystrici a vytvoriť moderné prostredie pre audiovizuálnu tvorbu prístupné záujemcom pôsobiacim v tejto oblasti v Bratislave. Verím, že pomôžu rozvíjať tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov, či ďalších subjektov pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle," vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Kreatívne centrá budú uvedené do prevádzky budúci rok

Bratislavské Kreatívne centrum vznikne v areáli RTVS v Mlynskej doline, v objekte bývalých štúdií postavených v polovici 20. storočia a bude sa nachádzať na viacerých podlažiach s celkovou úžitkovou plochou 1 702 štvorcových metrov. Celková alokácia pre tento projekt je vyše deväť miliónov eur. Prostriedky na vybudovanie kreatívnych centier môže začať čerpať na budúci rok, kedy by malo byť aj uvedené do prevádzky. 

Pre kreatívne centrum v Banskej Bystrici je vyčlenených viac ako 10 miliónov eur. Začiatok budovania je plánovaný postupne na jednotlivých objektoch počas budúceho roka. Prvá časť v priestoroch dabingového štúdia RTVS v Banskej Bystrici bude uvedená do prevádzky v druhej polovici roka 2021. Druhá časť v priestoroch SPŠ J. Murgaša by mala byť otvorená v prvom štvrťroku 2022.

Projekt je zameraný na poskytnutie infraštruktúry a komplexných služieb pre kultúrny priemysel v oblasti audiovízie s potenciálom prerastania do ostatných sfér kultúrnej a kreatívnej oblasti. Okrem služieb pre členov a návštevníkov bude jeho úlohou aj podpora v oblasti zamestnania a samozamestnania sa a tiež podpora dopytu po kreatívnom talente. "Jedinečnosť priestoru a technického vybavenia má potenciál zaradiť bratislavské Kreatívne centrum RTVS medzi špičku v rámci Strednej Európy," uvádza RTVS.

RTVS

Rekonštrukcia bývalých štúdií v Mlynskej doline

V bratislavskom centre vznikne na dvoch podlažiach komplex experimentálneho štúdia spolu so zázemím, ktoré tvoria réžia obrazu a zvuku, off tuby, priestory pre strižne, sociálne zariadenia a open space zone. Na ďalších dvoch poschodiach vzniknú priestory pre miešaciu halu, zvukovú a obrazovú réžiu a strižňu, gradingové pracovisko a špičkovú halu pre kontrolnú projekciu. Na jednom podlaží budú zrenovované aj priestory pre prevádzkové kancelárie kreatívneho centra.

Účastníci otvorených dielní budú môcť pracovať na základe výberového konania v otvorených pracovných dielňach samostatne, alebo za pomoci a inštruktáže odborného mentora, ktorý je expertom na danú problematiku a prevedie účastníka celým workflow výroby jednotlivých produktov, alebo podľa jeho potrieb a požiadaviek bude s ním pracovať na vybranom projekte.

Popri dielňach vznikne v priestoroch experimentálneho štúdia aj open space zone, v ktorom sa osoby so záujmom o kultúrny a kreatívny priemysel budú môcť zoznámiť sa s kolegami a potenciálnymi partnermi svojho kreatívneho zámeru. Open space zone bude miestom na sieťovanie, vyhľadávanie partnerov, podporu medzi profesiami a zdieľanie noviniek a trendov v oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

V štúdiových priestoroch bude k dispozícii aj kreatívny inkubátor pre profesie strih obrazu a zvuku ako aj gradingu, pracovisko postprodukcie, kde bude možná samostatná práca a zároveň aj skupinová práca pod dohľadom odborného mentora, ktorý je k dispozícii vybraným účastníkom na základe podávanej prihlášky.

Ateliér pre výrobu zvuku, či už na spracovanie nahrávky komentára dokumentu, alebo CD študentskej kapely, či priestory pre kontrolnú projekcia so sedadlovou kapacitou 65 návštevníkov, bude možné využiť aj na skupinové aktivity s účelom prednášky, premietania, online prenosov, a pod.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 04:13