StoryEditor

S pracovnou kultúrou sa menia aj kancelárie: 3 trendy moderného office priestoru

25.06.2020, 00:00
To, ako sa pracovalo kedysi, sa v porovnaní s dneškom zmenilo na nepoznanie. Zákonite sa preto mení aj prostredie, v ktorom pracujeme.

Život v karanténe nám ukazuje, že zmeny, ktoré sa začali pred rokmi, teraz prebiehajú ešte rýchlejšie. Ako teda prispôsobiť vzhľad našich kancelárií meniacej sa pracovnej kultúre? Ukážeme si to na príklade originálneho priestoru Národnej kultúrnej pamiatky – Pradiarne 1900.

Posuňte si lištu vo fotografii a pozrite sa, ako sa rozostavaný priestor už o rok zmení na zelené námestie

1. Rôzne zóny pre rôzne účely

Kým v minulosti boli kancelárie vnímané ako priestor, kde si sadnete do svojej vlastnej kancelárie a odrobíte, čo potrebujete, dnes je to inak. Zamestnávatelia sa zameriavajú na efektivitu a prechádzajú na iné manažérske prístupy, a preto je viac rozšírený aj home office. Súčasná situácia mnohé firmy otestovala z pohľadu technologického a ľudského. Je predpoklad, že na základe tejto skúsenosti kancelárie budú čoraz viac dynamickým pracovným „kotlom“ ideí a nápadov. Home office naopak bude slúžiť na sústredenú prácu na uskutočňovanie týchto ideí. Samozrejme, ak okolo Vás nebude poletovať kŕdeľ detí, sedieť na hlave papagáj a za rohom brechať pes.  

Okrem toho firmy aj s nástupom mileniálov viac pracujú formou projektov – zamestnanci sa potrebujú počas týždňa stretávať a brainstormovať s kolegami z rôznych tímov. Kancelárske priestory sa preto členia na viaceré funkčné zóny – napríklad miesta na tímové stretávanie, kreatívne porady, komunikáciu s klientmi či aktívny oddych.

V ukážkovej kancelárii Pradiarne 1900 je jedna z takýchto zón umiestnená hneď za recepciou. Slúžiť tak môže ako point pre zamestnancov na rýchle stretnutie a „prejdenie si materiálov“. Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Uvádzacia a oddychová zóna v Pradiarni 1900 Na súkromnejšie posedenie, brainstorming s kolegom či jednoducho „vydýchnutie si“ pri káve je tu vytvorená oddychová zóna s gaučom a kreslami. Vďaka takýmto zónam môžu zamestnanci počas dňa aspoň na chvíľu zmeniť svoje sedenie (jeho výšku či štýl), čo je prínosom pre zdravie chrbtice aj psychickú pohodu.

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Oddychová zóna v Pradiarni 1900 Výhodou je, ak je časť spoločných priestorov modulárna, teda prispôsobiteľná. Vo vzorovej kancelárii Pradiarne 1900 sa takáto zóna nachádza v mezaníne, teda medziposchodí, ktoré je otvorené do poschodia pod ním. Vďaka nadštandardnej výške stropov je možné priestor takýmto spôsobom rozdeliť a získať tak miesto na ďalšie zasadačky či spomínanú modulárnu zónu. Tá je zariadená tak, aby sa dala využívať na tímové porady (stojan na flipchart, mriežka na prichytenie dokumentov, modulárne taburetky). Nie je ale problém sem pridať napríklad jednoduché náradie na cvičenie a zónu prispôsobiť na aktívny oddych alebo pridať viac kvetov a vytvoriť „zelený“ relaxačný kútik.

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Modulárna zóna na tímové porady Pracovná zóna pre zamestnancov by mala mať najviac denného svetla. Využiť sa tu dajú rôzne priečky a steny, ktoré dodávajú súkromie a zlepšujú akustiku v otvorených priestoroch. Ideálne je, ak majú zamestnanci k dispozícii aj uzavretý priestor na vybavenie telefonátov.

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Príklad pracovného priestoru v Pradiarni 1900

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Pracovná zóna

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Telefónna búdka na nerušené telefonovanie či krátku sústredenú prácu osamote

2. Originálny charakter a umenie

Vzhľadom na boj o talenty a ich zotrvanie vo firme je vhodné ponúknuť aj niečo naviac okrem platu, home office, telefónu a laptopu. Veľkou výhodou môžu byť aj kancelárie, na ktoré je zamestnanec hrdý a dotvárajú celkovú stratégiu a ideu firmy ako vhodné sídlo pre toho ktorého kandidáta. Ideálne je, ak necháte vyniknúť charakter budovy, v ktorej sa vaša kancelária nachádza. V Pradiarni 1900 je tento dizajnový prvok automaticky súčasťou každého poschodia, a to vďaka priznaným stropom, vysokým oknám či pôvodným stĺpom.

Posuňte si lištu a pozrite sa, ako sa aktuálne rekonštruované poschodia v Pradiarni zmenia na dvojpodlažný kreatívny priestor

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Okenné rámy v dizajne pôvodných historických okien sú v Pradiarni 1900 výrazným prvkom priestoru

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Pôvodné liatinové stĺpy Do dizajnu kancelárie sa nebojte zakomponovať to, čomu sa vaša spoločnosť venuje – ak napríklad navrhujete počítačové hry, interiér môže byť pokojne celý v štýle jednej z hier. Ak sa nič z toho nedá alebo nehodí využiť, vždy vám vie s individualizovaním priestoru pomôcť umenie. Ideálne opäť je, ak súvisí s oblasťou vášho podnikania alebo priestorom, v ktorom sídlite.

Ukážková kancelária Pradiarne 1900 využila napríklad históriu tohto miesta. Na obraze od výtvarníčky Lucie Tallovej je zobrazená práve budova tejto Národnej kultúrnej pamiatky. Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Obraz Lucie Tallovej, zapožičaný zo SODA gallery, zachytávajúci Pradiareň 1900 v jednej zo zasadačiek

3. Prírodné a neutrálne, živé aj osviežujúce

Používanie prírodných materiálov v kanceláriách nie je žiadnou novinkou. Ich prítomnosť v interiéri navodzuje príjemný pocit, aký máme v prírode. Podľa štúdie Centrálnej Michiganskej univerzity pracovníci vystavení slnečnému žiareniu a prírodným prvkom na pracovisku uvádzajú, že majú lepšiu náladu, sú spokojnejší so svojou prácou a cítia väčší záväzok voči zamestnávateľovi.

Pri využívaní prírodných materiálov a farieb majú ľudia niekedy sklon skĺznuť k prílišnej neutrálnosti. Pri zariaďovaní kancelárie sa pritom nemusíte báť siahnuť ani po živých pestrých farbách – dokonca po kombinácii viacerých z nich. Samozrejme, v tomto prípade obzvlášť platí, že farby treba vyberať s citom. Užitočné môže byť, ak sa tá ktorá farba nebude vinúť celým priestorom, ale vytvorí farebný akcent. V takomto prípade vás farba osvieži a nepresýtite sa jej. Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / ​Drevo je jedným z obľúbených prírodných materiálov využívaných v kancelárskych priestoroch

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Farieb môžete využiť pokojne aj niekoľko

Pradiareň 1900 Pradiareň 1900 YIT Slovakia / Oddychová zóna Kancelárske priestory v Pradiarni 1900 si môžete pozrieť aj v rámci virtuálnej prehliadky a dohodnúť si obhliadku na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:20