Druhé vydanie Festivalu pre dušu sa zameria na zachovanie duševného zdravia v online priestoreNadácia Orange
StoryEditor

Druhé vydanie Festivalu pre dušu sa zameria na zachovanie duševného zdravia v online priestore

26.04.2022, 00:00
Internet je pre deti a mladých príťažlivým miestom, ktoré však častokrát negatívne ovplyvňuje ich duševné zdravie. Vypočujte si odborníkov a ich rady, ako udržať deti v bezpečí v online priestore.

Sociálne siete, streamovacie platformy či online komunity sú neoddeliteľnou súčasťou života detí.  V tejto oblasti sú často šikovnejšie a zdatnejšie, ako dospelí. Je preto nevyhnutné dbať na ich zvýšenú bezpečnosť a psychickú rovnováhu na internete. Nadácia Orange s Občianskym združením IPčko opätovne spojili sily a pripravili druhé vydanie podujatia s názvom Festival pre dušu. Odborníci z oblasti psychológie a digitálnych technológií na ňom budú spolu s influencermi diskutovať o témach zvyšovania digitálnej gramotnosti s cieľom znížiť riziká v online priestore, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vnútorné prežívanie.

Druhé vydanie Festivalu pre dušu sa uskutoční už 27. apríla o 19. hodine. Streamované bude naživo na  www.nadaciaorange.sk. Diváci si ho môžu pozrieť aj na Facebooku Nadácie Orange a IPčka. Súčasťou festivalu bude aj krst unikátnej príručky s názvom Bez nástrah online, vydanú v spolupráci s Orange Slovensko, ktorú napísali Zuzana Juráneková a Marek Madro z IPčka. Krstnou mamou tohto sprievodcu online svetom pre rodičov a dospelých, korí chcú spolu s deťmi spoznávať internet bez nástrah, sa stane moderátorka a redaktorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Festival pre dušu bude rozdelený do dvoch diskusných blokov. V prvej časti s názvom Viete, čo robia vaše deti na internete si diváci vypočujú psychológa a riaditeľa IPčka, Mareka Madra, spolu s youtouberom Menameselassie (Matejom Slažanským) a školskou psychologičkou Luciou Košťálovou. Diskutovať budú o fenoménoch internetu v podobe sociálnych sietí,  ktoré súčasná mládež navštevuje a kde čelia rôznym rizikám a nástrahám.  V diskusnej časti nazvanej Viete, ako chrániť deti v online svete sa špeciálna pedagogička Zuzana Juráneková z IPčka, etický hacker Tomáš Zaťko a detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková zamerajú na to, aký príklad online správania dávajú dospelí deťom. Zaznejú tiež rady, ako s deťmi komunikovať tak, aby sme riziká dokázali eliminovať. Druhé vydanie Festivalu pre dušu sa zameria na zachovanie duševného zdravia v online priestore Druhé vydanie Festivalu pre dušu sa zameria na zachovanie duševného zdravia v online priestore Nadácia Orange

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 03:31