Strata osobných údajov hrozí každému. Vyhnite sa nebezpečnému phishinguOrange Slovensko
StoryEditor

Strata osobných údajov hrozí každému. Vyhnite sa nebezpečnému phishingu

03.05.2022, 00:00
Medzi najčastejšie formy kybernetických útokov patrí phishing. Prebieha formou e-mailov, telefónnych hovorov alebo správ a vykonávateľom je zväčša niekto, kto sa vydáva za inú osobu. Vďaka tomu ľahšie získa citlivé údaje, s ktorými potom manipuluje. Hoci sa tieto ataky dejú všetkým vekovým kategóriám, najzraniteľnejšími sú deti a mladí ľudia.

Advertisement

Internet a nové technológie sú neoddeliteľnou súčasťou života detí.  V tejto oblasti sú často šikovnejšie a zdatnejšie, ako dospelí, no nástrah v online svete je množstvo. Jedným z nich je aj phishing. Ak sa deti stali obeťami úspešného pokusu o phishing, hackeri môžu získať prístup k ich osobným údajom za účelom vydierania. Niektorí žiadajú o výkupné, výmenou za vrátenie súborov, zatiaľ čo iní môžu potrebné súbory jednoducho zničiť alebo zverejniť na dark webe. Ak hacker dokáže dieťa oklamať pri prvom phishingovom útoku, je pravdepodobné, že sa k nemu vráti. Útočník môže začať požadovať zdanlivo neškodné druhy informácií a potom postupne prejde na tie citlivé, ako sú heslá a vstupné kódy. Veľa útokov tohto typu sa začína tým, že hacker ponúkne obeti pomoc s bežným problémom, aby vybudoval vzájomnú zdanlivú dôveru. Ak sa útočníkovi úspešne podarí phishing vykonať, v podstate si tým otvoril dvere do online priestoru obete. Aj keď si samotná osoba nemusí všimnúť žiadne zmeny, hacker môže jej činnosť ovládať a monitorovať bez jej vedomia.

5 rád ako chrániť pred phishingom seba aj deti: 

1. Zálohujte dáta

Zálohujte vaše súbory na externý disk alebo USB pred akýmkoľvek možným poškodením alebo zničením. Pravidelným zálohovaním predchádzate vyhrážkam zo strany hackerov, že prídete o všetky súbory.

2. Odpájajte zariadenia

Ak sa domnievate, že ste boli vy alebo vaše deti cieľom pokusu o phishing. Odpojte zariadenie od siete wifi alebo odpojte sieťový kábel. Toto zabráni malvéru v prístupe k akýmkoľvek internetovým službám.

3. Antivírusy

Antivírusové programy za vás skontrolujú možné škodlivé programy nainštalované bez vášho vedomia. Kontroly sú najúčinnejšie v čase, keď je antivírus aktualizovaný, aby vedel reagovať na najnovšie tipy malvérov.

4. Kontrola webových stránok

Naučte deti, ako postupovať v prípade, že dostanú správu, ktorej dôveryhodnosťou si nie sú isté. Dôležité je, aby ste neklikli na nič v danej správe a nepostupovali, ako správa nariaďuje.

5. Klikať na všetko sa neopláca

Hackeri sa pri phishingu snažia vyvolať v obeti strach, naliehavosť alebo nadšenie. Používajú preto formulky ako „kliknite, kým nebude neskoro“. Vytvárajú tak domnienku neodkladnej povinnosti na danú vec okamžite reagovať. Podobné „kliknutie“ sa však neopláca. Strata osobných údajov hrozí každému. Vyhnite sa nebezpečnému phishingu Strata osobných údajov hrozí každému. Vyhnite sa nebezpečnému phishingu Orange Slovensko

Bez nástrah online

Dbať na zvýšenú bezpečnosť na internete je nesmierne dôležité. Otvorená komunikácia zo strany rodičov a dospelých je prvým krokom na ceste k predchádzaniu kyberútokov. Aj preto sa Nadácia Orange opätovne spojila s občianskym združením IPčko a pripravili druhé vydanie podujatia s názvom Festival pre dušu. Odborníci z oblasti psychológie a digitálnych technológií na ňom spolu s influencermi diskutovali o témach zvyšovania digitálnej gramotnosti s cieľom znížiť riziká v online priestore, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vnútorné prežívanie. Na podujatí bola do života uvedená aj unikátna príručka s názvom Bez nástrah online, ktorú napísali Zuzana Juráneková a Marek Madro z IPčka a vydali v spolupráci s Orange Slovensko. Ide o  sprievodcu online svetom pre rodičov a dospelých, korí chcú spolu s deťmi spoznávať internet bez nástrah. Ešte viac podnetných rád nájdete na beznastrah.online.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:07