StoryEditor

Aj vy máte zlato v krvi. Prídite ho darovať a zapojte sa do kampane NTS SR

07.06.2023, 00:00

Veľa sa o nej nehovorí, no jej význam je obrovský. Krvná plazma je žltkastá tekutina, ktorá tvorí 55 – 65 % našej krvi. Skladá sa najmä z vody, minerálnych solí a proteínov. Tieto vzácne plazmové proteíny a ich rôznorodé zložky sú základ pre výrobu mnohých nevyhnutných liekov, ktoré zachraňujú život nejednému chorému človeku.

Prečo je odber taký dôležitý?

Na Slovensku je darcov krvnej plazmy, tak ako aj v iných krajinách stále málo.  Pacienti, ktorí sú  odkázaní na liečbu liekmi vyrobenými z plazmy, to pociťujú najviac. Lieky sú potrebné pri  autoimunitných ochoreniach, imunitnej nedostatočnosti, poruchách zrážania krvi, ale aj v onkológii, chirurgii či gynekológii. Ak sa rozhodneš stať darcom krvnej plazmy, vyrobia sa z nej lieky, ktoré chorým zlepšia kvalitu života, niektorým ho dokonca zachránia.

image
Shutterstock

Darovanie krvnej plazmy je šetrnejšie

Po odbere plazmy sa telo dokáže rýchlejšie zregenerovať ako po odbere krvi. Je to tak preto, lebo sa daruje len jedna zložka krvi – plazma.

Odber plazmy prinesie výhody aj tebe

Okrem dobrého pocitu zo záchrany života je darca pravidelne informovaný o svojom zdravotnom stave. Po darovaní krvnej plazmy je darcovi poskytnuté chutné občerstvenie, doplní si pitný režim a obdrží stravný lístok a náhradu výdavkov za cestu.

image
Shutterstock

Aj ty máš zlato v krvi! Buď hrdinom!

Národná transfúzna služba Slovenskej republiky vstupuje do poslednej fázy osvetovej kampane zameranej na zvyšovanie povedomia o dôležitosti krvnej plazmy. Od začiatku spustenia kampane v októbri 2022 darovalo krvnú plazmu 4 416 prvodarcov plazmy, čo je z celkového počtu darcov plazmy skoro polovica.

image
Shutterstock

Súčasťou kampane sú aj zlatí olympionici, ktorí sa myšlienku zlata v krvi rozhodli podporiť. „Každý z nás má zlato v krvi a keď máme aspoň kúsok zlata v srdci, odkážeme prispieť k záchrane života. Za cenu 45 minút to určite stojí za to“ uviedol Matej Tóth, jeden z ambasádorov prebiehajúcej kampane.

V rámci kampane Mám zlato v krvi boli publikované reklamy v celoslovenských rádiách, ktoré boli nahraté s ambasádormi kampane Matejom Tóthom a Zuzanou Rehák Štefečekovou. Súčasťou kampane boli tiež publikované články v online a printových médiách, ktoré komunikovali vždy tie isté informácie. Na základe povahy média boli menené len titulky, aby zasiahli čo najväčšie publikum. S olympionikmi bolo tiež natočené kampaňové video priamo z prostredia odbernej stanice NTS SR. Zachytiť ste tiež mohli reklamu v displejovej sieti Google, na sociálnych sieťach Facebook a Instagram a YouTube.

Viac informácií o tom, čo krvná plazma je a prečo je dôležité ju darovať, nájdete na www.mamzlatovkrvi.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:43