StoryEditor

Zo zahraničia priniesli expertízu aj pre slovenské firmy: PROGNESSA Solutions

29.06.2023, 00:00

Spoločnosť PROGNESSA už na slovenskom trhu nie je nováčikom. Od svojho vzniku už okúsila rýchly vzostup, svetovú pandémiu, útlm aj nárast počtu zamestnancov zo 4 na 20+. Snom zakladateľa spoločnosti je vytvoriť komplexný projekt, ktorý ľuďom zabezpečí plnohodnotný život aj v menšom meste na juhu Slovenska. Ako sám hovorí, nikdy nevie, čo bude zajtra aj keď je jeho kalendár stále plný. Napriek tomu sú jeho dvere stále otvorené. Počas svojich ciest, stretnutí s manažérmi a majiteľmi firiem si uvedomil, že napriek tomu, že vedú úspešné firmy, stále je tam priestor na zlepšenie. Častokrát si myslia, že potrebujú len marketing, no po úvodnom rozhovore však prídeme nato, že koreň ich problému je niekde inde a marketing momentálne nie je riešením.

Ako vznikla PROGNESSA Solutions

Na Slovensku zatiaľ nie je zvykom nechať niekoho nakuknúť priamo ”do kuchyne” vášho podnikania. Prečo by ste to vôbec mali urobiť? Môže to totiž byť skvelý spôsob, ako zo svojho podnikania vyťažiť maximum.

PROGNESSA Solutions je divízia spoločnosti PROGNESSA. Tvorí firemné a marketingové stratégie pre slovenské spoločnosti, ktorých cieľom je zlepšenie firemných procesov, celkového zdravia firmy, či zvýšenie výnosu. Vďaka odbornosti a skúsenostiam Vám využitie tejto služby ušetrí financie, zvýši efektivitu, zníži náklady aj zlepší vzťahy na pracovisku.

Podstatou PROGNESSA Solutions je prinášať klientom riešenia, vďaka ktorým sa ich podnikanie zlepší a budú napredovať.

Nie je to však tvorba vlastnej konkurencie?

Určite nie. “Naše stratégie sme postavili už pre vyše 30 slovenských spoločností, ktorým sme pomohli analytickou a mravenčou prácou nastaviť procesy a priviesť ich tak k lepším ekonomickým výsledkom.”

Náš koncept je založený na základe skúseností a ponúka empirické riešenie problémov. Vzájomná dôvera zvyšuje šance na úspech.

PROGNESSA ponúka vhodné riešenia pre stredné a veľké podniky. Čím je totiž vaše podnikanie väčšie, tým lepší systém potrebuje, pretože nie je možné, aby ste ako majiteľ firmy dohliadali na chod každej jednej časti vašej firmy. Robíte sice všetko, ale nie do takej hĺbky ako špecialista, ktorého na to máte v kolektíve.

Čo je hlavným cieľom vašej práce?

Pri riadení firmy treba pravidelne zvažovať niekoľko faktorov.

Hlavným cieľom PROGNESSY je pomoc firmám prežiť “ťažké časy” a prosperovať. Chceme, aby sa naši klienti, teda majitelia firmy, dostali z  operatívy a z problem solving postoja do postoja budovateľa a vizionára firmy.  To väčšinou znamená “upratovanie”, následne plánovanie a systematizáciu. My im k tomu dokážeme zabezpečiť “to-do” list presne na mieru. Adaptabilita spoločnosti je totiž jej predpokladom na úspech alebo neúspech.

Šéf sa vždy o všetkom dozvie posledný

O operatívnych veciach a veciach v rámci tímu sa väčšinou šéf dozvie ako posledný. Je tomu tak z viacerých dôvodov. Najčastejšie kvôli tomu, že svoju plnú pozornosť venuje prežitu a napredovaniu firmy. Druhým faktorom je, že v rámci firmy sa k šéfovi informácia o probléme väčšinou dostane až keď už horí. V tomto smere vám dokáže externá firma pomôcť s nadhľadom a vytvoriť priestor, v ktorom sa môže šéf “podebatiť” so zamestnancami, zistiť ako sa veci majú a nastaviť komunikáciu do budúcnosti tak, aby sa problém uhasil skôr, ako začne “horieť aj strecha”. Ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta, a našou prácou vám pomáhame z vašej cesty odstrániť všetky prekážky. Môže to byť nepatrná zmena v nastavení vnútrofiremných procesov, alebo veľká komplexná zmena, ktorá keď sa urobí správne, prinesie vám z dlhodobého hľadiska stabilné podnikanie. A to je predsa to, po čom všetci túžime.

Čo je podľa vás momentálne najväčším problémom firiem?

Nepopulárnym trendom dnešnej doby je nedostatok zamestnancov. Nájsť šikovných, kvalifikovaných ľudí na pracovnom trhu je náročné. Týka sa to všetkých pozícií, od manažérskych a administratívnych po pozície v sklade, či vo výrobe. Oveľa náročnejšie je si ľudí vo firme udržať. A udržať ich tak, aby boli dlhodobo spokojní, je takmer “mission impossible”. V tejto oblasti funguje PROGNESSA Solutions veľmi dobre ako externý poradca, ktorý vám ponúka vecný nadhľad bez subjektívnych názorov a emócii. Aj v tejto oblasti vychádza z praxe a hlavne zo skúseností. 

Rada od Dana - nastavenie tímu

Prečo by vás mal osloviť začínajúci podnikateľ, ktorý svoje financie potrebuje smerovať do založenia svojej firmy?

Svoje sny môžete stavať len na pevných základoch. A tie vám ponúkame. Na to, aby ste postavili dom, je potrebné mať na začiatku vyhotovený projekt. Rovnako to funguje aj v podnikaní. Najprv potrebujete stratégiu, ktorá je základom a východiskovým bodom ďalších aktivít firmy. Sme v podstate architektmi rastúcich firiem, ktorým dokážeme navrhnúť stratégiu tak, aby im pomohla vyrásť a dlhodobo napredovať. Naša práca pri odovzdaní stratégie nekončí. Naďalej fungujeme ako “priateľ na telefóne”, ktorému môžete zavolať vždy, keď si nie ste istý tým, či vaše rozhodnutie bude vo váš prospech.

Prečo by vás mal osloviť napríklad manažér stredného podniku, ktorý na trhu funguje už, povedzme, 15 rokov?

Okrem spomínaných troch základných riešení, s ktorými sa stretávame najčastejšie, dokáže táto služba pomôcť podnikateľom a manažérom pri základných firemných riešeniach. Máte jasne zadefinovaný svoj obchodný model? Zvažujete podnikanie a neviete, kde začať? Nemáte sa s kým objektívne poradiť? Pokiaľ sa hneď v úvode vydáte zlým smerom, môže to mať negatívny vplyv na celé vaše budúce podnikanie. Preto sú skúsení analytici, stratégovia a ich tím vynikajúcou voľbou pomoci nielen pri samotnej tvorbe vášho obchodného modelu, ale aj pri prehodnocovaní zmien.

Stupne manažmentu RADA OD DANA

Viac o PROGNESSE sa dozviete na webe www.prognessa.com

image
PROGNESSA
menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 05:43