Slovenský rozhlasPavol Funtál
StoryEditor

Rozhlasová tvorba RTVS zaujala na medzinárodnej scéne

20.04.2018, 12:20
Autor:
TSTS
Hra Podivný pútnik sa prebojovala do užšieho výberu festivalu Prix Marulič v Chorvátsku a fíčer Slušný človek na konferenciu Európskej vysielacej únie (EBU) v Prahe.

Prix Marulič je festival zameraný na rozhlasové diela inšpirované textami starej literatúry alebo slovesnosti. Za starý text v tomto kontexte sa považuje akýkoľvek  text literárneho žánru (báseň, epos, dráma, román), ktorý vznikol pred rokom 1921. Do užšieho výberu festivalu postúpil Podivný pútnik aj vďaka svojej inovatívnej práci s motívmi slovenskej ľudovej balady Išli hudci horou. Dramaturgičkou rozhlasovej hry v réžii Mileny Lukáčovej je Beáta Panáková, autorkou hudby Miriam Kaiser, ktorú nahral Symfonický orchester a Dievčenský zbor SRo pod vedením Adriana Kokoša, obohatený o výnimočné herecké výkony Mariána Slováka a Evy Matejkovej.

Festival organizuje chorvátska rozhlasová a televízna spoločnosť HRT v spolupráci s EBU. Súťaž je otvorená všetkým pravidelným a pridruženým členom EBU, ako aj iným vysielateľom a nezávislým producentom. Šesťdňový festival začne 19. mája. 

Na medzinárodnej prehliadke v Prahe zameranej na rozhlasové dokumenty a fíčre bude znieť aj príspevok RTVS Slušný človek autorky Terezy Križkovej, ktorá ho tam odprezentuje. „Tento rok sme počúvali viac ako 45 nahrávok pochádzajúcich z celého sveta. Boli sme ohromení ich celkovým štandardom a sme veľmi radi, že sme vybrali aj program RTVS,“ uviedla šéfka výberovej komisie EBU Silvia Lahner.

„Kráľovský rozhlasový žáner, ako aj ostatné žánre majú v Slovenskom rozhlase dlhodobú tradíciu a vysokú kvalitu, na ktorej si zakladáme. Ich rozvoju a pestovaniu budeme venovať systematickú pozornosť a veľký priestor aj v budúcnosti,“ priblížil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Fíčer Slušný človek je o hľadaní odpovedí na to, ako sa môže spokojná rodina strednej vrstvy s pevnými morálnymi zásadami postaviť k vražde, ktorá sa stala v jej bezprostrednej blízkosti. Vrah je vo fíčri prítomný prostredníctvom listov, ktoré rodine posiela z väzenia. Autorka hľadá, aký postoj zaujať k človeku, ktorý dokázal zabiť, prostredníctvom korešpondencie s ním a v diskusii s vlastnou rodinou. Poslucháč spoznáva jeho osobný príbeh v dramatizovanom čítaní jeho listov v silnom a autentickom podaní herca divadla SkRAT Vlada Zboroňa.

 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 12:44