Na to, aby sme si na konci dňa vychutnali osviežujúci pohár piva, je potrebné starostlivo strážiť nielen kvalitu surovín, ale aj poctivo pivo uvariť, poriadne ho skladovať a správne servírovať.
Pivo sa vyrába zo štyroch prírodných surovín – vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. „Na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny (95%). Slovensko je známe veľmi kvalitnou vodou, avšak nemenej kvalitný je aj náš jačmeň, z ktorého sa vyrába slad. Slovenský slad je veľmi žiadaný v zahraničí, takže sa z neho varí pivo aj v susedných i vzdialenejších krajinách,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu.
Na Slovensku máme viac ako 70 pivovarov: 2 veľké priemyselné, 2 malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov. Uvariť dobré pivo je umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom majstrovskej práce pivných sládkov. „Je až neuveriteľné, koľko rozmanitých chutí piva sa dá vyčarovať zo štyroch surovín,“ dodáva Jana Shepperd: „Dôkazom toho je aj Slovenská pivná korunka, kde sa súťaží v desiatich kategóriách. Tento rok do súťaže prihlásilo 31 slovenských pivovarov rekordných 178 pivných vzoriek. Ktoré slovenské pivá označia odborníci za tie najlepšie sa dozvieme 12. júna.“
Pre konečnú kvalitu piva v pohári je nemenej dôležitá cesta piva z pivovaru na stôl. „Správne skladovanie a podávanie piva veľmi ovplyvňuje jeho kvalitu ako aj celkový gurmánsky zážitok. V pivárňach je pre kvalitu piva kľúčová čistota výčapného zariadenia a pohárov, teplota piva a správny spôsob čapovania,“ spresňuje Jana Shepperd. Slováci však pivo nakupujú hlavne v obchode (71%) a vychutnajú si ho doma či na chate. Iba tretina (29%) „ide von“ s priateľmi na čapované do pivární či reštaurácií.Farbu, vôňu, penivosť a chuť hodnotí každý milovník piva hneď ako zoberie pohár piva do ruky. Pod rastúcu obľúbenosť piva sa určite podpisujú aj pozitívne hodnotenia kvality piva, konštatuje Jana Shepperd: „Teší nás, že Slováci vedia oceniť poctivú prácu pivovarníkov a krčmárov. Až tri štvrtiny z nich chvália zlepšujúcu sa kultúru pitia piva, a to konkrétne lepšiu úroveň pivární, obsluhu, ako aj kvalitu čapovaného piva.“ Zážitok najlepšie podčiarkne príjemná piváreň s dobrým jedlom, ale najmä správna partia priateľov.