Organizácia Červený nos
StoryEditor

Zdravotní klauni sa vrátili do nemocníc cez videohovory

12.05.2020, 11:19
Autor:
TSTS
Klaunské návštevy sú pacientom poskytované zadarmo.

Obdobie karantény podnietilo neziskovú organizáciu ČERVENÝ NOS Clowndoctors k naštartovaniu zdravotných klauniád v digitálnom priestore. Klaunská návšteva online je šitá na mieru konkrétnemu dieťaťu a prebieha formou videohovoru vo vopred stanovenom čase, ktorý si pacient rezervuje na: https://rezervacie.cervenynos.sk/

Dieťa ostáva dieťaťom - aj keď leží v nemocnici, aj počas pandémie. Vždy sa potrebuje hrať a zabávať,”  hovorí výkonná riaditeľka združenia Zuzana Ambro. “Intenzívne sme pracovali na vývoji a testovaní nového programu Klaunská návšteva online. Teším sa, že už dnes sa zdravotní klauni vrátia do nemocníc aspoň cez obrazovky telefónov, tabletov či počítačov,” dodáva Zuzana Ambro.

Prostredníctvom messengeru sa dieťa stretne s dvomi profesionálnymi zdravotnými klaunmi, ktorí sa mu budú venovať približne 20 minút. Ak má pacient menej ako 16 rokov, klaunskú návštevu online pre neho musí rezervovať zákonný zástupca. Klaunské návštevy sú pacientom poskytované zadarmo.

Pre dlhodobo choré deti v domácej starostlivosti aj pre seniorov

Pilotné videohovory s pacientmi spustilo združenie ešte koncom apríla, zameralo sa na dlhodobo choré deti v intenzívnej domácej starostlivosti, ktoré pred pandémiou navštevovali zdravotní klauni osobne v ich domácom prostredí. 

Prvé klauniády online už zažili aj seniori v seniorských zariadeniach. 

...aj k Medzinárodnému dňu sestier

Keďže dnes 12. mája oslavujeme Medzinárodný deň zdravotných sestier, dnešné Klaunské návštevy online sú venované zdravotným sestrám, ktoré sú pre zdravotných klaunov dôležitými partnermi. 

Veľmi sa tešíme na videostretnutia so sestričkami,” hovorí umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák. “Okrem toho sme pripravili na dnešný deň pre všetky zdravotné sestry aj prekvapenie - pesničku, ktorú online naspievalo 22 mojich klaunských kolegov z rôznych regiónov Slovenska. Pieseň budeme šíriť na sociálnych sieťach.” 

ČERVENÝ NOS Clowndoctors je organizácia, ktorá prostredníctvom klaunského umenia prináša radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Už 16 rokov navštevujú profesionálni zdravotní klauni hlavne hospitalizované deti v nemocniciach po celom Slovensku, ale aj seniorské zariadenia či dospelých pacientov, aby im zlepšili náladu, zmiernili stres a priviedli ich na iné myšlienky.

V marci však kvôli koronakríze pozastavili zdravotní klauni svoje návštevy v zariadeniach a začali točiť vtipné tematické videá a reláciu P.R.Á.S.K (Praktické rady klaunské) na sociálne siete so zámerom zlepšiť náladu nielen pacientom, ale všetkým, ktorí ostali v izolácii a čelia úzkostiam, nude a iným negatívnym emóciám. S veľkým ohlasom sa stretli aj pesničky nahraté klaunskou kapelou, ktoré reflektovali aktuálne témy ako nasadenie hrdinov v prvej línii, nadmerné nakupovanie, či zavreté kaderníctva.

 Klauni pod oknami

Zdravotní klauni chystajú tiež Klauniády pod oknami nemocníc a seniorských zariadení. Najbližšia by sa mala uskutočniť už zajtra (13.5.2020) pri NÚDCH na bratislavských Kramároch.

Veríme, že nebude dlho trvať a začneme navštevovať oddelenia nemocníc osobne, ale zatiaľ hľadáme cesty, ako sa dostať k malým pacientom a seniorom čo najbližšie,” uzatvára Zuzana Ambro.

01 - Modified: 2017-11-28 10:48:05 - Feat.: - Title: Dnes je Deň darovania. A Červený nos má novú kampaň
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 23:34