StoryEditor

Darujte krv, počítame s vami

07.08.2020, 14:40
Autor:
TSTS
Na Slovensku štartuje kampaň značky parodontax v spolupráci s organizáciou Slovenský červený kríž.

Každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, kedy bude nevyhnutne potrebovať cudziu krv. Ako by sme ju však získali, ak by sa ju niekto iný nerozhodol darovať? Darcovstvo krvi je významným činom, ktorý dennodenne zachraňuje životy. Prispieť svojou troškou teraz môžete aj vy.

Na Slovensku štartuje kampaň zameraná na získavanie nových darcov krvi a na informovanosť o téme samotnej.

Krv je najdôležitejšou ľudskou tekutinou a jej potreba je skutočne enormná: globálne je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek a iba na Slovensku sa ročne spotrebuje 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek.

Transfúzia krvi je aplikovaná ľuďom v život ohrozujúcich stavoch, ako sú úrazy, nehody, ochorenia krvných buniek, nádorové ochorenia, ale aj operácie. “O význame darovania krvi je stále potrebné hovoriť. Celosvetovo každé dve sekundy potrebuje jeden človek akútnu transfúziu krvi, čo v prepočte znamená, že len za jedinú hodinu je na pomoc a rozhodnutie iných odkázaných až 1800 ľudí. Sme radi, že sme sa mohli zapojiť do kampane na podporu nových darcov a veríme, že vďaka nej sa nám podarí zvýšiť ich počet na Slovensku,približuje Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

Nemusíte sa vôbec báť, že by vám krv v tele chýbala. Ľudské telo obsahuje približne 4 až 6 litrov krvi. Krv sa odoberá v množstve 450 mililitrov, pričom odber trvá asi 7-10 minút. Zdravé telo človeka, ktorý prišiel na odber, si krv potom samo znova vyrobí, avšak jediné darovanie krvi môže podľa štatistík zachrániť až 3 životy.

parodontax

​​parodontax podporuje darcovstvo krvi

Zubná pasta parodontax je známa tým, že pri pravidelnom používaní 2x denne pomáha zastaviť a predchádzať krvácaniu ďasien. Značka parodontax v spolupráci s organizáciou Slovenský červený kríž predstavila novú kampaň Daruj krv, nepľuj krv, ktorou chce šíriť osvetu o darcovstve krvi a motivovať k tejto ušľachtilej aktivite.

V celosvetovom meradle pomáha zubná pasta parodontax už vyše 80 rokov predchádzať krvácaniu ďasien. Veríme, že krvou by rozhodne nikto z nás nemal len tak plytvať. Preto sme v súvislosti s neustálou potrebou darcovstva krvi sme prišli s myšlienkou, vďaka ktorej môže darovanie krvi podporiť úplne každý - bez ohľadu na to, či je vhodným darcom. Riadime sa heslom - ak už krvácať, tak pre dobrú vec,hovorí Eliška Jurková za značku parodontax.

parodontax

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:15