RTVS
StoryEditor

Do súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo rekordných 220 piesní

21.08.2020, 11:45
Autor:
TSTS
Súťažiaci prvýkrát prihlasovali svoje skladby elektronicky.

Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo 220 súťažných piesní. Na základe kritérií súťaže vybrala v dňoch 17. a 18. augusta výberová komisia dve skupiny postupujúcich piesní.

Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže. Do druhej skupiny vybrala 12 piesní, ktoré budú v semifinálovom kole prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále súťaže.

Semifinálové kolo odvysiela Rádio Slovensko v sobotu 19. septembra o 19:05 hod. Z druhej skupiny postúpi do finále 6 piesní s najväčším počtom SMS hlasov, hlasovanie bude prebiehať od 19. do 27.septembra.

Začiatkom mája vyhlásilo košické štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska už 36.ročník pesničkovej súťaže Košický Zlatý poklad, ktorého finálový koncert sa uskutoční 24. októbra.

Hlavným zámerom súťaže je prezentácia a propagácia mladých talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby.

Výberová komisia, ktorá rozhodovala o postupujúcich piesňach, pracovala v zložení: Peter Bič, Igor Timko a Zoli Sallai zo skupiny No Name, hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš, programový riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

„Som nesmierne rád, že aktuálny ročník súťaže oslovil taký veľký počet autorov a interpretov. Je to jasný signál o tom, že Košický zlatý poklad má vysoký kredit a dobré meno. Súťažiaci prvýkrát prihlasovali svoje skladby elektronicky, čo bolo určite bonusom navyše. Súťažné skladby boli žánrovo pestré - od folkovo ladených skladieb cez rockové piesne, až po deriváty etna, či elektronickej hudby. V textoch piesní dominovala večná téma lásky. Teším sa, že hudobníci a textári aj vďaka tejto súťaži RTVS môžu rozvíjať pôvodnú slovenskú populárnu hudbu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúrnej identity“ uviedol riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Finálový koncert sa uskutoční 24. októbra o 19:00 v košickom Kulturparku. RTVS odvysiela priamy prenos v éteri Rádio Slovensko a televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.

Autori a interpreti víťazných skladieb si odnesú finančné ceny:
1. miesto 1.000 EUR
2. miesto 750 EUR
3. miesto 500 EUR
Cena za najlepší text 200 EUR

„Do súťaže prišiel tento rok rekordný počet nahrávok. Teší nás, že reprezentatívne je zastúpenie nielen z pohľadu hudobných trendov, ale aj z pohľadu regiónov Slovenska. Výberová komisia to tento rok rozhodne nemala ľahké, finálový výber bude však naozaj kvalitný. Tento rok chceme premiérovo podporiť kvalitné texty, a to nielen formou sprievodných podujatí, ale aj prostredníctvom ceny za najlepší text. Udelíme ju prvý raz v dlhej histórii Košického zlatého pokladu“ povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Absolútny víťaz získa bezplatné poskytnutie nahrávacieho štúdia v Slovenskom rozhlase na realizáciu profesionálnej nahrávky víťaznej piesne.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:38