automaty, hazardReuters
StoryEditor

Odborník radí: Reklamy na hazard by mali byť obmedzené

26.11.2020, 14:40
Autor:
TSTS
Neregulované reklamy na hazard ohrozujú obzlášť adolescentov.

Nie je žiadnym tajomstvom, že médiá majú silný vplyv na správanie a postoje ľudí, a že cieľom akejkoľvek komerčnej reklamy je upútať pozornosť spotrebiteľa, vyvolať pozitívny postoj k produktu a podporiť tak stotožnenie sa s reklamou.

Azda nikomu neunikli pribúdajúce reklamy na online hazard, s ktorými sa denne stretávame na internete, v živých vysielaniach v rádiách a televízií. V hlavnom vysielacom čase tak sledujeme reklamy, ktoré promujú hazard ako jednoduchú cestu k zárobku, kde je prípadná výhra prezentovaná ako splnenie si snov o rozprávkovom živote.

Neregulovaná reklama môže mať až fatálne následky

Spoločnosti prevádzkujúce hazard používajú celý rad reklamných stratégií, ktorými ľahko upútajú aj deti a mladistvých. Štúdia zrealizovaná Centrom pre závislosti a mentálne zdravie v Kanade hovorí, že 42 percent mladých ľudí uvádza, že vďaka reklamám na hazardné hry ich chcú aj vyskúšať a 61 percent si predstavuje alebo sníva o tom, čo by si za svoju výhru mohli kúpiť.

Neskoršia štúdia, ktorú vydala v marci 2020 Ipsos MORI v spolupráci s GambleAware, vysvetľuje, že medzi reklamami zameranými na hazard vyskytujúcimi sa na internete a v televízii a správaním detí a zraniteľných dospelých osôb existuje jasná súvislosť.

Ďalej poukazuje na pomerne prekvapivé kľúčové zistenia. Štyria z desiatich respondentov vo veku od 11 do 24 rokov, ktorí sa zúčastnili prieskumu ScotCen vo Veľkej Británii, boli identifikovaní ako už súčasní hráči, z čoho 23 percent sú deti vo veku 11-17 rokov. Štyria z 10 respondentov, ktorí s hraním hazardných hier ešte nemali skúsenosť, zároveň uviedli, že v najbližšom období pravdepodobne plánujú tiež skúsiť hrať za peniaze.

Budujeme si prostredníctvom reklám promujúcich hazard generáciu gamblerov?

Na problematiku reagujú domáci odborníci. „Reklamy na hazard by mali byť jednoznačne obmedzené, prípadne by ich obsah mal prezentovať zodpovedný prístup k hraniu alebo jeho riziká. V prvom rade si musí hráč uvedomiť potenciálne riziko prehry. Vždy si musí položiť otázku, či mu hranie prináša radosť z hry a či si môže dovoliť prehrať peniaze, o ktoré hrá. Len zodpovedné hranie je totiž jednou z foriem zábavy, od ktorej neočakávate možnosť rýchleho zárobku, a s ktorou dokáže kedykoľvek prestať,” vysvetľuje Daniel Dolejší, odborník na online kasína a garant projektu oficialnekasina.sk.

Ako sú regulované online kasína a reklama na Slovensku?

Úprava zákona, vďaka ktorej bol zrušený monopol štátneho Tiposu, umožnila vstup na trh novým súkromným online kasínam. Jedným z cieľov zmeny legislatívy bolo vytlačiť nelegálnych prevádzkovateľov na internete a tak zmenšiť čierny trh, čím by sa čiastočne vyriešil problém s hraním Slovákov v zahraničných online kasínach.

Zmena so sebou prináša aj pozitívny dopad na našu ekonomiku, nakoľko peniaze z licencií aj z daní z príjmov viac nebudú odtekať do zahraničia. V rámci nového zákona sa však nekládol dostatočný dôraz na prevenciu, ktorej cieľom by malo byť zabrániť vzniku závislosti na online hazardných hrách.

„Práve dostatok informácii vie byť užitočným a podstatným nástrojom v rámci prevencie patologického hráčstva. Preto v rámci nášho projektu hráči nájdu na stránke informácie o bezpečnom a zodpovednom hraní a samozrejmosťou je číslo na linku pomoci a odkazom na žiadosť o zápis do Registra vylúčených osôb“, dodáva Daniel Dolejší.

Ohrozenou skupinou sú najmä mladiství

Vzhľadom sa neustále stúpajúci počet reklám na online hazard preto môžeme očakávať nárast závislých hráčov, nehovoriac o tom, že ohrozenou skupinou sú aj mladiství. Vláda pri zmene legislatívy podcenila tieto riziká, no vo svojom programovom vyhlásení na roky 2020-2024 hovorí o obmedzení reklamy na hazard v printových, online a televíznych médiách či billboardoch.

Môžeme sa domnievať, že jedným z hlavných cieľov rastúcej ponuky reklamy na hazardné hry je prilákať na tento trh nových hráčov, a práve adolescenti sú pri tejto výzve obzvlášť zraniteľnou skupinou.

Regulácia tak presýteného trhu reklamy na hazard je teda úplnou nevyhnutnosťou. Príkladom regulácie reklám týkajúcich sa hazardných hier sú obmedzenia, ktoré už dávno pridal do platnosti Reklamný kódex vo Veľkej Británii. Ich cieľom je nielen obmedziť reklamy na hazard ako taký, ale aj obmedziť jeho príťažlivosť voči deťom a mladistvým. Len čas ukáže, či a kedy budú reklamy na hazard vo väčšej miere regulované aj u nás.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:53