StoryEditor

Otvára sa 6. ročník Journey – unikátnej letnej školy pre budúcich novinárov

09.04.2021, 10:55
Autor:
TSTS
„A life-time of top professional journalism experience packed into 10 days.”

Desať dní medzi svetovými novinárskymi esami, to sľubuje práve otvorený nový ročník programu Journey: Journalism Bootcamp. Je určený študentom žurnalistiky a príbuzných odborov z Českej i Slovenskej republiky a ďalších deviatich krajín.

Prihlášky budú otvorené do 30. apríla 2021 a úspešní kandidáti získajú štipendium pokrývajúce všetky náklady, vrátane kurzovného, ubytovania, cestovných výdavkov alebo stravy.

„Nezávislá žurnalistika je jedným z hlavných pilierov demokratickej spoločnosti. Aj preto nadácia Bakala Foundation už po šiesty raz organizuje program Journey. V rámci neho mladým novinárom predstavujeme žurnalistiku zo všetkých možných uhlov pohľadu a v podaní skutočných kapacít z českých i zahraničných médií,“ hovorí Václav Pecha, riaditeľ nadácie Bakala Foundation. „Študenti sa potom môžu ľahšie rozhodnúť, akým smerom sa chcú vo svojej novinárskej kariére vydať a veríme, že budú aj lepšie vybavení na to, aby robili skutočne objektívnu a nezávislú žurnalistiku.“

Bakala Foundation / lektor Adam Entous

​Journey je unikátna letná škola, ktorá je medzi ašpirujúcimi žurnalistami obľúbená. Svoje životné skúsenosti tu mladým novinárom budú odovzdávať renomovaní profesionáli zo špičkových médií na českej i celosvetovej scéne. Patria k nim napríklad CNN, The New Yorker, The Washington Post či agentúry Reuters, Bloomberg alebo AP. Medzi prednášajúcimi sú zvučné mená ako Adam Entous, držiteľ Pulitzerovej ceny z roku 2017, alebo Jessica Bruder, novinárka a autorka ocenenej knihy Nomadland. Tá sa stala predlohou filmu aktuálne nominovaného na filmových Oscarov v šiestich kategóriách.

V priebehu desiatich dní sa študenti budú zúčastňovať prednášok a workshopov na témy ako napríklad novinárska etika, práca so zdrojmi, investigatívna žurnalistika, fotožurnalistika a mnoho ďalších. Nebude chýbať ani práca v teréne, simulovaná práca v newsroome a tímová reportáž. V neposlednom rade je pre študentov nesmierne prínosná aj možnosť získať spätnú väzbu od tých najpovolanejších.

Bakala Foundation

​Akcia má skutočne medzinárodný presah a ponúka príležitosť budovať profesijné kontakty naprieč hranicami. Prihlásiť sa môžu študenti žurnalistiky z celkom 11 krajín sveta: Českej republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Veľkej Británie a USA.

„V roku 2020 sa kvôli pandémii a obmedzeniu cestovania nemohol program realizovať. Naozaj veríme, že sa Journey tento rok uskutoční a urobíme pre jeho realizáciu všetko, čo bude v našich silách. Program sa uskutoční v období od 5. až 15. augusta 2021 v Prahe,“ hovorí Petra Judová, manažérka programu Journey.

Nadácia Bakala Foundation, ktorá program organizuje, má za cieľ podporovať rozvoj mladých talentov a prispieť tak nielen k naplneniu ich životných cieľov, ale aj k zlepšeniu celej spoločnosti. Podpora nezávislej žurnalistiky je preto dôležitým pilierom pôsobenia nadácie. V súčasnosti tím nadácie pripravuje aj ďalšie programy v tejto oblasti, o ktorých bude v nasledujúcich mesiacoch informovať.

Bližšie informácie a prihlášku môžu záujemcovia nájsť na stránke programu.

Bakala Foundation / Journey 2019

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 15:40