StoryEditor

Famózny koncert ukončil festival Dolce Vitaj

01.07.2015, 10:34
Fabrizio Paterlini, jeden z najlepších talianskych klaviristov a skladateľov novej generácie, ukončil taliansky festival Dolce Vitaj koncertom vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Fabrizio Paterlini, jeden z najlepších talianskych klaviristov a skladateľov novej generácie, ukončil taliansky festival Dolce Vitaj koncertom vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Fabrizio Paterlini odohral koncerty v najprestížnejších koncertných sálach na celom svete. V utorok 30. júna 2015 sa k nim zaradilo aj Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Na svojom bratislavskom koncerte sa Paterlini predstavil v spoločnosti troch vynikajúcich slovenských hudobníkov - Pavla Bogacza jr. (husle), Martina Petríka (viola) a Karolíny Hurayovej (violončelo).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V premiére pri tejto príležitosti zaznela aj skladba, ktorú klavirista napísal zvlášť pre Bratislavu.

 

V rámci žánru modern classical zaraďuje kritika Fabrizia Paterliniho do skupiny najvýznamnšjších predstaviteľov, čím ho stavia vedľa velikánov ako Ludovico Einaudi, Max Richter, Michael Nyman a George Winston. Na svojom konte má niekoľko platní, zvlášť jeho posledné 3 nahrávky - “Now”, “Autumn stories” a “The Art of the Piano” - sú skutočnými majstrovskými dielami. Paterliniho skladby zazneli vo vysielaní rozhlasových spoločností BBC (Veľká Británia) a CBC (Kanada).

 

Spomedzi mnohých spoluprác umelca na rôznych projektoch možno vyzdvihnúť dokumentárny film “Controvento”, realizovaný nadáciou “Fondazione Berrero”, v ktorom sa objavili aj osobnosti ako Alda Merini (významná talianska poetka), Mauro Corona (taliansky spisovateľ), Rita Levi Montalcini (neurologička, nositeľka Nobelovej ceny) atď. Paterliniho hudba tu sprevádza rozprávanie protagonistov a stáva sa sugestívnym podkladom pre ich myšlienky.

 

V jeho kompozíciách sa od počiatku prejavuje vplyv rocku a elektronickej hudby, teda štýlov, ktoré má skladateľ v obľube. Spomenuté vplyvy sú zároveň často výsledkom interakcie s hudobníkmi a skupinami reprezentujúcimi tieto žánre.

Koncert bol súčasťou programu Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2015 a konal sa pod záštitou ministra kultúry SR.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:28