StoryEditor

Michal Tőzsér: Na dekriminalizáciu marihuany v “krajine pijanov” potrebujeme veľa vytrvalosti

25.08.2014, 11:15

Keby sme žili v morálnej spoločnosti, marihuana by bola dávno dekriminalizovaná. No žijeme v silne konzervatívnej krajine, kde je alkohol kultúrne zažratý do tkaniva našej každodennosti tak intenzívne, že sa ako spoločnosť na dekriminalizáciu marihuany nevieme pozrieť triezvo. 

Preto si realizácia tohto podľa mňa prirodzeného cieľa vyžiada viac trpezlivosti ako v krajinách kde je marihuana už dekriminalizovaná a zároveň sa používa na medicínske účely (Holandsko, Česká republika).

Kým nebude majorita spoločnosti vrátane politikov morálna, dovtedy sa bude musieť asi 30 či 40 štatisticky overených percent ľudí na Slovensku pri jointe skrývať s pocitom, že robia kriminálnu činnosť. Dovtedy bude profitovať mafia, naša spoločnosť bude vynakladať zbytočné náklady na väznenie ľudí, ktorý nikomu neublížili, pacienti s terminálnymi ochoreniami alebo povedzme s roztrúsenou sklerózou budú dovtedy riskovať kriminál, ak sa budú chcieť liečiť aj pomocou cannabisu.

Alkohol nás zabíja a je legálny

Oproti tomu, alkohol je celkom legálny. Znie to ako normálna vec, ale len cez prizmu kultúrnych imprintov, ktoré máme. Skutočnosť je alarmujúcejšia. Podľa štatistík organizácie WHO zomiera na Slovensku každý piaty muž na následky alkoholizmu. Dospelý Slovák vypije ročne neuveriteľných 530 pív alebo ak chcete 45 litrov tvrdého alkoholu. Evidujeme u nás asi 400-tisíc ľudí závislých na alkohole a ročne ich pribúda ďalších 6000.

Dôsledky sú súčasťou rozmanitých štatistík zapĺňajúcich krimi rubriky v televíziách a bulvári. Ženy s monoklami, tyranizované od večne opitých manželov, rozvrátené tradičné rodiny, krachujúce kariéry, zmarené talenty, násilie, apatia, sebaľútosť. Kto nepozná vo svojom okolí človeka, ktorého by démon Alkohol nepoznačil, asi nežije na Slovensku.

Napríklad na cigaretách musí byť upozornenie, ako veľmi škodia nášmu zdraviu. S fotkami bezdomovcov, žien s monoklami či zakrvavenými kuchynskými nožmi alebo plačúcicmi deťmi na fľaši lacnej vodky sa nestretneme. Pýtam sa prečo? Radšej tolerujeme billboardové kampane liehovarníckych spoločnstí, ktoré v jednom okamihu zaplavia celé Slovensko s cieľom natlačiť pitie nekvalitného tvrdého alkoholu vekovej skupine od 18 do 25 rokov. Súdiac podľa fotiek pripitých slečien čakajúcich snáď na neviazané orgie v nákupnom košíku, alebo podľa fotky mladíka, ktorý je šik preto, že má v zadnom vrecku riflí vžy po ruke ploskačku. Ak to vadí aj vám, poďme sa pýtať autorít a zodpovedných liehovarníckych manažérov, či je to v poriadku.

Každopádne, v tomto svetle je pripíjanie si Na zdravie! na Slovensku veľkým sarkazmom.

Démonizovanie marihuany

Oproti tomu, marihuana je na Slovensku ešte stále nezmyselne démonizovaná. Aj dnes dokážu niektoré médiá dávať túto rastlinu do jednej kategórie s tvrdými drogami. Hoci jej liečivé účinky boli dokázané. Púhy fakt že pre jej nelegálnosť sa často dostáva do krimi rubrík komerčných televízií marihuane na imidži rozhodne nepridáva. Práve nelegálnosť spôsobuje, že podľa prieskumov vadí majorite na marihuane práve spájanie s trestnou činnosťou, pritom trestnou robia marihuanu len a len zákony.

Jednoducho, príliš veľké množstvo politikov, inštitúcií a žiaľ aj novinárov nemá chuť začať o marihuane uvažovať ako o všestranne využiteľnej rastline, o THC ako o látke, z ktorej sa naozaj nemusíte zblázniť ani si rovno začať pichať heroín do žily. Nechce sa nám začať uvažovať nad tým, že marihuana obsahuje aj CBD, látku, ktorá nie je psychoaktívna, ale môže pomáhať ťažko chorým ľuďom znášať ich zdravotné trápenia.

Odôvodnený optimizmus

Napriek tomu, že nás čaká dlhá cesta, som optimista, verím v pomalú zmenu. Podobnú pomalú zmenu som si zažil s legalizáciou pestovania technickej konopy na Slovensku. Aj keď priznávam, veľmi nám v tejto veci pomohol vstup Slovenska do EU, ktorej legislatívu ohľadom pestovania technickej konopy muselo Slovensko adaptovať do svojej legislatívy.

Osobne som rád, že sa mi spolu s kolegom Borisom Baňasom v rámci neziskového fondu Prečo nie Konope? a ďalšími kolegami z tretieho sektora podarilo v roku 2009 iniciovať zmenu Zákona o omamných a psychotropných látkach a vyňať z neho technické konope. Teraz ho môže ktorýkoľvek farmár pestovať legálne, ak pestuje povolenú odrodu.

A verte, že kvalitná konopa siata je veľmi prospešná pre ľudský organizmus, keďže obsahuje okrem iného esencialne mastné kyseliny omega 3, 6 a 9, tiež všetky aminokyseliny potrebné pre fungovanie nášho organizmu. Semiačko je hypoalergické, rastlina stopercentne využiteľná. S konopným proteínom zaznamenávame svetový boom.

Predstavujem si, že podobne sa presadí marihuana na lekárske účely až napokon dôjde aj ku legalizácii jej spirituálneho alebo rekreačného užívania.

Možno cestu k legalizácii marihuany na Slovensku opäť pomôže urýchliť EU. Na tomto linku http://bit.ly/1jFrALF môžete podporiť svojim podpisom iniciatívu občanov členských krajín, ktorá vyzýva EU, aby prijala spoločnú politiku pre kontrolu a reguláciu produkcie a užívania cannabisu. Ak bude podpisov 1 milión, Európsky parlament sa touto iniciatívou musí zaoberať.

Zdroj: Michal Tőzsér/Prečo Nie Konope?

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 08:18