Hoci dnes na trhu nájdeme už najrôznejšie príchute jogurtov, od tradičných po exotické, pre Slovákov zostáva najobľúbenejšou jahodová. „Z vyše 40 miliónov kusov jogurtov, ktoré na Slovensku ročne predáme, je najobľúbenejšia jahoda, tesne za ňou je v rebríčku popularity čokoláda,“ hovorí Zuzana Stanová, členka predstavenstva spoločnosti Rajo. V rebríčku preferencií príchutí ďalej vedú ovocné príchute čučoriedka, malina a višňa a z netradičných karamel, tiramisu a stracciatella.
Zaujímavé pritom je, že kým z dlhodobého hľadiska zostávajú na najvyšších priečkach obľúbené príchute nemenné, Slováci sú pri tých menej tradičných naklonení viac sa riadiť sezónnosťou a aktuálnymi trendmi. Kým v lete bývajú napríklad obľúbené svieže či exotické príchute, v zimných mesiacoch si u nás začíname vo väčšej miere kupovať jogurty s príchuťami škorice či punču. „Zároveň vidíme aj vplyv aktuálnych trendov v zdravej životospráve – dôkazom je napríklad rastúci záujem o stopercentne prírodné produkty ProBia, či už jogurty alebo jogurtové nápoje,“ hovorí Zuzana Stanová.
A ako je to v okolitých krajinách? Preferencie jogurtových príchutí sa líšia. „V susednom Maďarsku je napríklad najžiadanejšou príchuťou marhuľa. Tradičné ovocné príchute nájdeme takmer všade, ale napríklad čokoládovú príchuť, ktorá je u nás veľmi obľúbená, v Rakúsku alebo v Nemecku takmer vôbec nenájdete. Veľkej obľube sa tam tešia rôzne exotické a citrusové príchute. Obľúbenou novinkou sú aj príchute s kúskami rôznych typov koláčov,“ dodáva.
Zdroj: Media Media