Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo?
StoryEditor

Veľká anketa o varení a jedení Slovákov: Výsledky prekvapili

10.06.2014, 16:19

Ako rodina jedávame spolu už len cez víkendy.

Aj toto prezradila veľká anketa o varení a jedení Slovákov, ktorú uskutočnil online magazín plný skvelých receptov - Dobruchut.sk. Anketa bola spustená vo februári, trvala 6 týždňov a zapojilo sa do nej takmer 7 000 hlasujúcich. 

„Je to vôbec prvá anketa s touto tematikou, ktorú sme zrealizovali na našom špecializovanom magazíne Dobruchut.sk. Zapojilo sa do nej 6 828 hlasujúcich aj so sec-demo dátami a anketa odhalila veľa zaujímavých faktov v oblasti stravovania, ako aj príprav jedál a stolovania na Slovensku,“ hovorí marketingový riaditeľ Azet.sk Jindřich Staněk.

Výsledky z ankety uvádzajú, že 43% ľudí zo Slovenska mesačne minie na stravu 50 – 100 Eur. U necelých 30% respondentov sa tato hranica výdavkov na stravu posúva až na 100 – 200 Eur. Väčšina účastníkov ankety (až 47,17%) uvádza, že sa stravuje 3x denne, pričom skoro rovnaký počet ľudí (46,32%) sa stravuje až 5x denne. Zaujímavým výsledkom ankety je aj fakt, že takmer 73% opýtaných si nájde čas na raňajky. 

Graf č. 1 – Ot.: Raňajkujete?

 

Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Anketa odhalila aj to, že ľudia nie sú ochotní míňať peniaze v reštauráciách. Jedlo v reštaurácii len 1x do mesiaca (okrem obeda) si dopraje len niečo nad 29% opýtaných. Pričom až 41,46% ľudí si zájde do reštaurácie iba párkrát do roka.

Graf č. 2 – Ot. Ako často chodíte do reštaurácie (okrem obeda)

 

Súčasťou ankety bola aj otázka týkajúca sa miesta, kde alebo akým spôsobom ľudia najčastejšie obedujú. Z prieskumu prekvapujúco vyplynulo, že až 56,65% ľudí si nosí do práce vlastnú stravu. Teda to, čo si doma pripraví. Len niečo cez 1% respondentov uviedlo, že obeduje vo fast-foode. Prekvapením je aj fakt, že v samostatnej otázke až 35,34% ľudí odpovedalo, že využíva donáškovú službu 1x do mesiaca, či už domov alebo do práce.

Graf č. 3 – Ot.: Kde obedujete?

 

To, čo vás v ankete asi neprekvapí je údaj, že vo väčšine slovenských domácností varí žena. Zaujímavé však je to, že takmer 25% ľudí odpovedalo na otázku – kto vo vašej domácnosti varí, že varí raz muž a raz žena. Až 41% respondentov sa vyjadrilo, že doma pečie a to minimálne raz do týždňa. Viac ako 75% Slovákov v ankete uviedlo, že preferuje slovenskú kuchyňu. Z ostatných zahraničných kuchýň vyčnievala ešte talianska kuchyňa, ktorej holduje niečo cez 10% ľudí. Asi nikoho neprekvapí fakt, že najobľúbenejším slovenským jedlom sú bryndzové halušky. Hneď za haluškami sa umiestnilo pečené kura a mäso na prírodno.

Graf č. 4 – Ot. Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo?

 

Anketa odhalila aj to, že väčšina Slovákov (až 78,28%) s obľubou jedávajú mäso a takmer polovica opýtaných uviedla, že jedáva mäso 3x do týždňa. Zaujímavé však je aj percento vegetariánov na Slovensku a to takmer 19% hlasujúcich v ankete. Skoro 32% Slovákov sa vyjadrilo, že konzumuje ovocie a zeleninu viackrát denne a takmer 30% si pochutí na ovocí a zelenine niekoľkokrát do týždňa.

Trochu zarážajúcim faktom je, že takmer 40% ľudí jedáva spolu ako rodina už len cez víkendy a necelých 15% opýtaných odpovedalo, že ako rodina nejedia spolu takmer vôbec.

Z ankety tiež vyplynulo, že ľudia varia najčastejšie na plynovom sporáku (66,37%) a na varenie využívajú prevažne nerezový riad (38,99%). Takmer polovica z opýtaných (47,10%) dokáže pripraviť svoje jedlo do jednej hodiny. Niečo cez 11% účastníkov ankety to zvláda už do 30 minút.

S diétou si Slováci nerobia veľkú hlavu. Cez 75% ľudí v ankete označilo, že nedodržiava žiadnu diétu. Na Slovensku asi nie sú moc známe náhrady cukru vo forme sirupov a sladidiel, keďže až 40,58% označilo za najčastejšie sladidlo biely cukor. O niečo menej – 16,83% ľudí sladí tradičným medom.

Pre hlasujúcich v ankete o varení a jedení Slovákov boli pripravené aj skvelé ceny značky Delimano od hlavného partnera ankety - Studio Moderna.

Zdroj: Azet.sk

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. jún 2025 16:08