StoryEditor

Začal sa tretí ročník projektu Domestos pre školy

19.07.2016, 14:36
Autor:
TSTS
Boj za lepšie toalety pre školákov práve začína!

Prieskum, ktorý bol zrealizovaný minulý rok medzi riaditeľmi základných škôl a školskými psychológmi, ukázal, že stav hygieny na školách a škôlkach, sa v porovnaní s minulými rokmi síce mierne zlepšil, ale stále nie je ani zďaleka ideálny. Mnohí školáci a predškoláci totiž denne musia bojovať nielen s nedostatočným množstvom hygienických potrieb na toaletách, ale i s absenciou súkromia. Bohužiaľ, na zlepšenie tohto stavu chýbajú väčšine škôl finančné prostriedky. 

Značke Domestos nie je táto situácia ľahostajná, a preto prichádza tento rok s už tretím ročníkom súťaže Domestos pre školy. V uplynulých rokoch sa projekt stretol s veľkým nadšením, ako zo strany škôl, tak aj z radov rodičov a detí. V minulom ročníku sa do projektu zapojilo takmer 127 000 rodičov a celkovo bolo do súťaže prihlásených 424 materských a základných škôl. V rámci projektu plnili školy a škôlky rôzne kreatívne a jednoduché aktivity, ktoré boli vždy aspoň malým krôčikom k zlepšeniu prostredia školských toaliet. Deti sa do plnenia všetkých úloh púšťali s veľkým nadšením a nové „zlepšováky“ si obľúbili natoľko, že sa ich nechceli vzdať ani po skončení súťaže.

Projekt prebiehal od septembra do novembra 2015 a prostredie školských toaliet sa podarilo zlepšiť pre 18 889 detí! Dokopy boli piatim výherným školám odovzdané šeky v celkovej hodnote 32 000 eur. Každá z víťazných škôl a škôlok taktiež získala šek na výber produktov od partnerov projektu Rako a Ravak. Sto ďalších bolo odmenených čistiacimi produktmi na ročnú údržbu školských toaliet.

Ako školy peniaze využili?

Víťazné školy a škôlky sa rozhodli odmenu využiť predovšetkým na rekonštrukciu sociálnych zariadení. Aktuálne už rekonštrukcie na niektorých školách prebehli a ostatné ju majú v pláne zrealizovať v priebehu letných prázdnin. S výsledkami rekonštrukcie sú všetky školy spokojné a čo je najpodstatnejšie, nesmierne potešení sú najmä školáci. „Sme jednotriedna materská škola, a na výhru sme si nedávali veľké šance. Musím však povedať, že vôbec nie je podstatné, či je materská, alebo základná škola malá, alebo veľká. Dôležitá je spolupráca s rodičmi, motivácia, participácia a v konečnom dôsledku veľká radosť z výhry :),“ hovorí Slávka Cisková, riaditeľka MŠ Radatice. 

Toalety pred a po rekonštrukcii

Botticelli

A ako to bude vyzerať tento rok?

Školy a škôlky sa môžu do tretieho ročníka projektu Domestos pre školy registrovať od 1. júna 2016 v priebehu celého trvania súťaže. Cieľom projektu je zlepšenie hygienických podmienok na školách a škôlkach, a to i vďaka maličkostiam, ktoré nie sú podmienené financiami. Popri zvelebovaniu školského prostredia je veľkou motivácia najmä peňažná výhra - pre základné školy (dve ZŠ vyhrajú 3 500 eur a tri ZŠ 3 000 eur) a škôlky (dve MŠ vyhrajú 3 000 eur a dve MŠ 2 000 eur), ktorá je určená hlavne na rekonštrukciu toaliet. A navyše, prvé tri školy a dve škôlky dostanú tovar od partnerov projektu – Rako (keramické obklady) a Ravak (sanitárne vybavenie). Ďalších 100 materských a základných škôl môže získať šek na produkty Domestos. Školu je možné zaregistrovať už teraz, a to na webe www.domestospreskoly.sk,  kde budú od 1. 10. 2016 do 31. 12. 2016 postupne zverejňované všetky súťažné aktivity. Tých bude celkom päť a ich účelom je v prvom rade vylepšiť prostredie toaliet. Pomôcť však môžu i rodičia, a to ako hlasovaním za vybrané školy, tak i nákupom výrobkov značky Domestos, ktorými môžu škole darovať body posúvajúce ich bližšie k výhre. S registráciou rozhodne neotáľajte. Prvých sto zaregistrovaných škôl sa môže tešiť na odmenu v podobe darčekov pre deti. A čo viac, ocenenie môžete získať i vy, a to tak, že zastrešíte projekt na vašej škole a v prípade jej víťazstva sa budete tešiť zo špeciálnej ceny „Guru školy”.  Viac informácií nájdete na stránkach projektu www.domestospreskoly.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 00:13