Pivovar Liptovar
StoryEditor

Remeselné pivo z Liptova je ekologické

24.10.2022, 09:42
Autor:
redred

S cieľom dosiahnuť v krátkej dobe uhlíkovú neutralitu, vybudoval pivovar Liptovar v Liptovskom Mikuláši novú výrobnú halu.

Milujete remeselné nepasterizované pivo? Vďaka pivovaru Liptovar si ho môžete vychutnať ešte ekologickejšie. Je za tým vybudovanie novej výrobnej haly, postavenej s dôrazom na znižovanie uhlíkovej stopy. Vďaka novým technologickým zariadeniam a priestorom Liptovar zvýšil svoje výrobné kapacity na 380 000 litrov piva ročne, čím prekročil hranice klasických craft pivovarov, aké na Slovensku poznáme.

Remeselné pivo sa na Slovensku teší čoraz väčšej obľube a v súčasnosti sa u nás nachádza približne 89 malých remeselných pivovarov. Lokálny producenti pokrývajúci domáci trh sú ekologickejšou voľbou pre spotrebiteľa, nie vždy však dokážu zoptimalizovať svoje procesy a dopady na životné prostredie.

Remeselné pivo má jedinečný spôsob výroby, skladovania i prepravy. Náročnejší od jeho pasterizovaného náprotivku. S cieľom dosiahnuť v krátkej dobe uhlíkovú neutralitu, vybudoval pivovar Liptovar v Liptovskom Mikuláši novú výrobnú halu. Vďaka novým technologickým zariadeniam a priestorom zvyšuje svoje výrobné kapacity na 380 000 litrov piva ročne, čím prekračujeme hranice malého craft pivovaru. Predovšetkým však, trojnásobne znižuje uhlíkovú stopu na každom vyrobenom pive. 

„Našou primárnou snahou vždy bolo, aby v rukách ľudí kolovalo živé, zdravé pivo. To, čo začalo ako nadšenie a snaha, aby si aj ostatní začali vychutnávať skvelé remeselné pivo spolu s nami, nám dnes umožnilo výrazne narásť. Rovnako si však želáme zelenšiu budúcnosť pre nasledujúce generácie. S tým, prirodzene, súvisí aj otázka trvalej udržateľnosti. Od začiatku sa snažíme v našich procesoch eliminovať ekologickú záťaž, ktorá vzniká pri výrobe piva,“ uviedol Juraj Saktor, majiteľ pivovaru Liptovar.

Uhlíkovú stopu piva predstavuje množstvo zložiek od dodania sladov, chmeľu, výroby etikiet, fliaš, cez spotreby vody, elektriny, či samotnú distribúciu. Ako uvádza Liptovar, rozdiel tvorí vedomí výber dodávateľov. Uvedomenie si, koľko emisií vypúšťa výrobca do ovzdušia a ako ich môže znížiť. Po technologickej stránke pivovaru napomáhajú napríklad nové technologické nádoby a systémy, vďaka ktorým dochádza k úspore vody.

Tú vedia v súčasnosti využívať na varenie, udržiavanie teploty piva v cylindrokónických tankoch (CKT) a zároveň na sanitáciu. Nakladanie z odpadom zohráva rovnako významnú rolu. Pivovar spolupracuje s lokálnou kontaktnou ZOO, ktorá vedľajšie produkty vznikajúce pri výrobe piva používa ako veľmi výživné krmivo pre svoje zvieratá.

„V regióne sme vytvorili miesto, kde si svoje nepasterizované a nefiltrované pivo, tzv. kočovným spôsobom, môžu variť aj iné pivovary a gastro prevádzky. Zníženie uhlíkovej stopy sa teda netýka len nás, ale všetkých našich spolupracovníkov,“ dodáva Juraj Saktor.

Ako ďalším krokom k uhlíkovej neutralite má slúžiť plánované fotovoltaické zastrešenie objektu a získavanie elektriny výhradne z obnoviteľných zdrojov. Pivovar Liptovar, tak chce dokázať, že ju dokáže dosiahnuť i remeselný pivovar. Nezameniteľnú chuť nepasterizovaného piva z Liptova si tak jeho fanúšikovia môžu naplno vychutnávať s pocitom, že siahajú po ekologickej voľbe.

 

O pivovare Liptovar

Pivovar Liptovar sa nachádza v Liptovskom Mikuláši a vznikol v roku 2015. Jeho produkciu predstavuje len nepasterizované a nefiltrované pivo, ktoré je vyrábané s dôrazom na kvalitu výsledného produktu za pomoci miestnych ingrediencií a surovín, predovšetkým pramenitej tatranskej vody.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 09:40